Sunday, January 19, 2014

Tolak Ansur

5
Oleh : Imran Haaz

Setelah Pengetua Rasis merangkap seorang pemeras ugut bunuh melafazkan tiga patah perkataan hikmat 'I'm veli soli', dengan pantas MB Johor memuji tindakan tersebut yang disifatkannya sebagai kemuncak toleransi. Tolerasi itu perkataannya. Perkataan Kemuncak itu pula tambahan garam dalam lauk yang saya tambah sendiri. 


Toleransi di dalam bahasa Melayu sangat dekat dengan perkataan tolak ansur. Tolak dan ansur. Kerana itulah tanah Johor semakin hari semakin kecil ditolak dan beransur kepada republik Yahudi tidak berhidung mancung dari selatan.

Ada wilayah di Johor sudah mula menjadi tapak kediaman dan kemudahan kepada cita-cita perkembangan rakyat republik tersebut. Republik itu mahu menambah rakyat, tetapi tanahnya tidak cukup. Jadi daripada membuat setinggan di atas laut, adalah lebih praktikal menumpang tanah di negara orang yang boleh berTOLAK ANSUR. Beransur-ansur nanti, kawasan itu akan dibuat zon khas. Kemudian dihantar tentera mereka untuk menjaga keselamatan rakyat mereka di situ. Sama dengan tentera mereka yang mengawal sumber air di kawasan negara kita selama ini.

Malah, sebuah majalah berkenaan sains dan alam di negara tersebut, sudah mula menganggap zon tersebut sebagai wilayah negara mereka. Ini bukan satu kesilapan penerbitan. Saya katakan ia bukan kesilapan penerbitan ialah kerana versi bahasa Inggeris dan Melayu majalah tersebut memaparkan peta yang sama. Di dalam peta itu, Kita melihat zon negeri Johor sudah mengecil. Ini bersamaan dengan maksud tolak dalam perkataan TOLAK ANSUR. Zon negara Cinapura pula, semakin beransur-ansur membesar. Inilah bahagian Ansur di dalam TOLAK ANSUR.

Jadi, apabila kes tersebut diselesaikan dengan kata-kata hikmat 'I'm Veli Soli' yang merupakan pelembut dan pendungu keupayaan minda Melayu Muslim dilafazkan, maka ia diangkat oleh MB Johor sebagai satu contoh toleransi. Toleransi yang juga membawa maksud tolak ansur. Tahniahlah... akhir nanti, Melayu akan beransur-ansur diperhambat ke hutan.


 © 2007 - 2014 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara. 

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.
Author Image

satuhala
Satuhala merupakan blog kendalian Imran Haaz.

5 comments:

Anonymous said...

cinapura pun perkataan yang terlalu bertolak-ansur...panggil saja mereka ni singapork

satuhala said...

Singapork masih lagi dalam keadaan bertolak ansur.. Jika sudah hilang tolak ansur, singa tiada lagi di situ..

Anonymous said...

haaa bagus jugak tu..saat yg sgt diidamkan...tapi akan berlakukah begitu...

satuhala said...

Hamba Allah January 23, 2014 at 11:47 PM ..

Wallahua'lam.

Anonymous said...

Assalamualaikum.sy mnta pencerahan sikit tentang kerabat johor.if dont mind.