Sunday, September 2, 2012

Kembali Harum Muhammad kerana Mohamed

2
Peristiwa yang hampir sama pernah berlaku beberapa kali di Malaysia. Bukankah dengan bersikap baik, jujur dan amanah itu memperindahkan Islam di mata bukan Islam.

Nama Muhammad itu harum kerana Mohamed si pemandu teksi telah bersikap jujur. Tak perlu slogan, tak perlu rostrum ceramah, tidak perlu berdegar-degar dengan flip flop cita-cita politik Islami, tidak perlu lori pickup dengan loud hailer mendoakan saudara seIlslam yang di dakwa tidak cukup Islam pecah perut utk menunjukkan diri lebih Islam dari orang lain dan tidak perlu ceramah dari satu tempat ke satu tempat untuk menunjukkan diri itu lebih Islam dari org lain. Lihat sahaja kisah Mohamed di dalam video ini. Kita perlu perbaiki diri supaya Islam itu indah. Sikap kita akan membantu dakwah Islam itu berkembang secara tidak langsung nanti. Ramai yang menjauhkan diri dari Islam kerana sikap muslim itu sendiri. Tetapi lihat sahaja apabila muslim itu menunjukkan contoh akhlak terbaik, secara tidak langsung Islam turut harum bersama sikap kita yang harum.© 2012 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara. 
Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.

Author Image

satuhala
Satuhala merupakan blog kendalian Imran Haaz.

2 comments:

rizal hass said...

Assalamualaikum tuan, jika semua umat Muhammad macam yang terpuji yang satu ini, tentulah dunia kini akan menjadi lebih aman dan makmur...dalam kehidupan sekarang 'amanah' sudah hilang, orang Islam (yang sepatutnya menjadi the last bastion for amanah)pun rata-rata sudah tidak amanah..sebab itulah kebejatan demi kebejatan timbul..wallahualam, Allah Maha Mengetahui atas segala sesuatu

satuhala said...

Wa'alaikumsalam w.r.b.t. Tuan Rizal,
Benar, muslimlah yg seharusnya menjadi benteng terakhir wujudnya amanah di dalam diri manusia.. tetapi malang bila kita sendiri sebagai muslim, ramai yang gagal di dalam bertanggungjawab dengan amanah..