Wednesday, August 8, 2012

Bukakanlah Ruang Perbincangan Melalui Akhlak Kita

Oleh : Imran Haaz/ M.I.A.

Bismillahir Rahmanir Raheem.. Sepertimana yang sentiasa dijelaskan di dalam blog ini sebelum ini, sikap kita sebagai Muslim-lah, yang menentukan respons serta tindakan orang-orang disekeliling kita, samada akan menghormati orang Islam dan agamanya, atau merasakan jelak dengan kehadiran orang-orang Islam disekeliling kita. Jika sahabat handai kita yang Islam yang berada disekeliling kita tidak dapat berubah menjadi baik ketika kita berada disamping mereka, ketahuilah, bukan mereka yang bermasalah. Tetapi kita sendiri yang tidak dapat memastikan cahaya Islam itu terpancar indah ke dalam hati mereka untuk berubah. Begitu juga dengan sikap yang ditunjukkan oleh golongan bukan Islam disekeliling kita. Jika mereka gagal menunjukkan rasa hormat atau tidak langsung menunjukkan minat untuk mendekati Islam, ketahuilah, bahawa yang bermasalah itu bukan mereka, tetapi kita yang menjadikan cahaya Islam itu sirna pada hati dan minda mereka. Sebelum mahu dunia berubah, kita semua perlu berubah terlebih dahulu. Video di bawah ini sangat indah jika diperhatikan dengan akal yang mahu berfikir.



© 2012 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara. 
Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda. 



5 comments:

As Salam, sy dah baca novel shahadah gadis melayu ateis, boleh sy tahu cerita ni rekaan semata2 ataupun based on true story?
 
Wa'alaikumsalam w.r.b.t.,
TQ atas sokongan. SGA tu merupakan himpunan pengalaman yang dimuatkan ke dalam sebuah plot ringkas cerita bagi memudahkan isu-isu serta topik-topik berat disampaikan secara ringan.. plot diambil juga dari sebahagiankecil pengalaman yang pernah saya lalui dan dimasukkan serta disesuaikan semula persoalan-persoalan di dalam situasi lain ke dalam satu plot yg sama.
 
owhh begitu...nak tnya ckit.. dlu penah study kt TARP ye?
 
Ms Red Eva,
Budak2 sekolah tu waktu saya di sana refer sekolah tu sbg TI.. yup.. saya mmg sekolah kat situ.. termasuk blogger Islam1st..
 
owhh yeke..sy pon sekolah situ jgk..dulu panggil TI Penang kan.. zaman saya paggil TARP...
 

Berminat.. Sebarkan Supaya Manfaatnya Lebih Meluas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email