Sunday, September 30, 2007

Pluralism : Apakah benar semua agama itu sama? Bhg. 2

oleh Muhammad Ibn 'Az

Artikel ini merupakan bahagian kedua dari artikel yang bertajuk Pluralism : Apakah benar semua agama itu sama? Bhg. 1 . Jika anda belum membacanya, sila klik sini untuk membacanya sebelum membaca sambungannya di sini..

Perbezaan Dari Segi Aspek Layanan Terhadap Wanita :

Bagi membuktikan Islam itu tinggi dan dari Tuhan Yang Maha Kuasa, saya memilih topik poligami untuk membuktikan yang terdapat perbezaan ketara antara langit dengan bumi antara Islam dan agama-agama lain. Mungkin ramai wanita yang tidak suka dengan cerita poligami sebegini. Yalah.. seringkali disogokkan oleh drama melayu meleleh yang membangkitkan prejudis dangkal berdasarkan nafsu suka hati mak bapak (pinjam perkataan Wan Kamaruddin, jika terlalu offensive saya memohon maaf...) saja skripnya seolah-olah menghina jalan keluar permasalahan sosial yang dihalalkan Allah s.w.t.

Tak boleh disalahkan wanita juga sekiranya mereka tidak suka akan topik sebegini, ini kerana kebanyakan yang mengamalkan poligami itu merupakan muslim aidilfitri yang saban tahun bersolat di sebelah tempat wuduk atau dibelakang rak kasut setahun sekali. Sunnah ini hendak sangat dilakukannya, perkara wajib habis berterabur ditinggalkan. Mereka-mereka inilah yang merosakkan pemberian dan anugerah Allah ini. Gilakah mereka ini yang berani mati berpoligami tanpa mengetahui tanggungjawab sebenar sebagai ketua keluarga? Ketua keluarga bukanlah bermaksud hanya sekadar memberi makan pakai yang cukup kepada ahli keluarganya, tapi tanggungjawab utamanya ialah memastikan bahawa semua dibawah tanggungjawabnya itu menyembah Allah dan menjadi mukminin dan mukminah yang diredhai Allah. Lebih ramai tanggungjawab, maka lebih banyaklah buku akaun yang dibuka di atas nama pengamal poligami tersebut yang akan diperhitungkan satu-satu butiran audit di hadapan Allah di akhirat nanti. Beranikah anda? Ramai sebenarnya terlupa akan kehadiran ‘juruaudit yang bertauliah’ yang sentiasa mencatat apa yang dilakukan mereka setiap saat dan masa.

Teringat pula cerita seorang artis Malaysia yang berkucupan mesra dengan pasangannya di sebuah pantai di luar negara. Yang mengagumkan ialah jawapannya yang mengemukakan dalil bahawa waktu itu merupakan waktu matahari terbenam yang sangat romantis, yang membangkitkan rasa keinginan dia untuk mengucup pasangannya. Setahu saya, bukankah matahari terbenam itu menandakan waktu maghrib dan ada tanggungjawab lain yang harus diutamakan? Beliau juga menyatakan bahawa dia tidak sedar kehadiran paparazzi yang memerhatikan gelagat mereka dan jika dia sedar akan kehadiran paparazzi tersebut, pastinya dia tidak akan melakukan perbuatan tersebut. Tapi lupakah dia dengan dua lagi ‘paparazzi’ yang bukan hanya setakat memerhatikan, tetapi juga mencatatkan perbuatan tersebut yang akan dipersembahkan di hadapan ‘sidang media’ yang lebih besar nanti. Cukuplah setakat ini.

Berbalik kepada persoalan poligami tersebut dan bukti yang akan dikemukakan bahawa semua agama tidak sama. Saya mulakan dengan ayat berkenaan poligami dalam Islam. Ayatnya ialah surah An Nisaa’ ayat 3:

Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka), maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan (lain): dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja, atau hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak melakukan kezaliman. (An Nisaa' ayat 3)

Yang diutamakan dalam ayat ini ialah perkahwinan antara seorang lelaki dengan perempuan-perempuan yatim. Sebagai agama yang dinamakan sebagai selamat dalam berserah diri kepada Allah, maka Islam menegaskan bahawa perempuan-perempuan yatim itu sepatutnya menjadi calon utama untuk diperisterikan. Ini kerana mereka-mereka ini tiada tempat untuk bergantung harap dan mengadu nasib serta memerlukan perlindungan. Tanyalah kepada mana-mana isteri yang bersuami, pastinya mereka menyatakan mereka berasa selamat dan berkeyakinan tinggi apabila mempunyai seorang suami. Bagi yang berasa seksa dalam hidup bersuami itu, tengok-tengoklah samada suami tersebut benar-benar seperti yang Islam mahukan. Apakah dia bertanggungjawab dengan amanah dia kepada Allah? Apakah dia benar-benar seorang Islam? Seorang Islam dapat dikenali dan dianggap Islam apabila dia bersolat, berpuasa dan menunaikan zakat. Jika dia tidak membuat perkara yang diwajibkan ke atasnya, maka janganlah disalahkan Islam di atas segala kebobrokan yang dilakukan oleh si suami. Oleh sebab itu golongan perempuan-perempuan yatim inilah yang harus diutamakan kerana mereka merupakan golongan yang memerlukan perlindungan. Tapi sekiranya lelaki yang ingin mengahwini hatta seorang pun perempuan yatim, dan dia pula tidak mampu berlaku adil ke atas mereka, maka hendaklah dia membatalkan hasrat itu dan memilih perempuan-perempuan biasa sebagai teman hidupnya. Ini kerana jika ketidakadilan dia lakukan terhadap mana-mana perempuan yatim yang dikahwininya, perempuan tersebut tiada tempat lain untuk mengadu dan meminta perlindungan sekiranya dia dianiayai suaminya. Berlainan dengan perempuan biasa di mana mereka masih mempunyai bapa dan adik abang sebagai wali yang bertanggungjawab di atas keselamatan mereka.

Sekiranya si lelaki tadi merasakan dia tidak mampu untuk berlaku adil dengan perempuan yatim yang dikahwininya, maka bolehlah dia mengahwini perempuan biasa seorang dahulu. Untuk melayakkan dia berpoligami, seharusnya dia melihat semua tanggungjawabnya ke atas isteri pertama dahulu untuk dinilaikan. Dia seharusnya memastikan apakah semua tanggungjawabnya dalam menyediakan makan, pakai, tempat tinggal, nafkah zahir dan batin, perhubungan yang baik antara dirinya dan isterinya, keluarga mertuanya serta tanggungjawabnya dalam memastikan isterinya dan anak-anaknya dapat dibentuk menjadi insan-insan yang diredhai Allah. Dan jika dia mampu melakukannya dan mampu juga melakukan perkara yang sama dalam satu lagi perkahwinan yang baru dengan tidak mengabaikan perkara yang sama dalam perkahwinan sebelumnya, maka dia bolehlah meneruskan hasratnya untuk berpoligami. Tapi perlulah diingat bahawa amat sukar untuk menjadi seorang suami yang adil dan Allah s.w.t. sendiri menyatakan dalam Al-Qur'an surah An Nisaa' ayat 129 :

Dan kamu tidak akan dapat berlaku adil di antara isteri-isteri kamu sekalipun kamu bersungguh-sungguh (hendak melakukannya); oleh itu janganlah kamu cenderung dengan melampau (berat sebelah kepada isteri yang kamu sayangi) sehingga kamu biarkan isteri yang lain seperti benda yang tergantung (di awang-awangan); dan jika kamu memperbaiki (keadaan yang pincang itu), dan memelihara diri (daripada perbuatan yang zalim), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Walaupun sukar untuk mencapai tahap keadilan sepenuhnya, poligami tetap dibenarkan Allah dengan syarat mestilah bersungguh sungguh dalam berlaku adil dan jangan langsung ada kecenderungan yang berat sebelah kepada seorang isteri dan seorang lagi dibiarkan terkapai-kapai. Allah menyatakan dengan jelas dalam surah An-Nisaa' ayat 3 tadi, sekiranya tak mampu untuk berlaku adil, cukuplah seorang saja isteri. Dalam ayat ini juga Allah s.w.t. meletakkan had jumlah isteri yang boleh dikahwini oleh seorang muslim. Had yang ditetapkan ialah empat orang maksimum. Lebih dari itu adalah diharamkan. Hanya Islam satu-satunya agama dalam dunia yang kitab sucinya mengenakan had dan jumlah maksima isteri yang boleh dikahwini. Mungkin ramai yang tidak tahu, semua aga yang terdapat di dunia ini menghalalkan poligami.

Perlu difahami bahawa terdapat dua bentuk poligami yang ada. Yang pertama ialah polygyny iaitu seorang lelaki memiliki lebih dari seorang wanita sebagai isteri. Yang kedua pula ialah polyandry di mana seorang isteri memiliki labih dari seorang suami. Hanya polygyny berhad dihalalkan di dalam Islam, manakala polyandry adalah diharamkan oleh Allah sama sekali. (bab ini ada dikupaskan dengan panjang lebar dalam eBook Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist).

Polygyny diamalkan dan dihalalkan juga dalam semua agama lain dengan tiada syarat dikenakan. Jika Islam mengutamakan keadilan harus ditegakkan dalam berpoligami, dalam agama lain ketidakadilan boleh dilakukan. Dan tiada had bilangan isteri disebut dalam kitab-kitab agama lain. Jika ingin beristerikan seramai tujuh ratus orang pun dibolehkan. Tiada masalah dan sekatan dikenakan. Polyandry juga ada diamalkan dalam sesetengah agama dan masyarakat yang menganutinya.

Polygyny tanpa had diamalkan dan disebut pada banyak tempat dalam Bible. Tiada had isteri dikenakan.

11:1 But king Solomon loved many strange women, together with the daughter of Pharaoh, women of the Moabites, Ammonites, Edomites, Zidonians, and Hittites: 11:2 Of the nations concerning which the LORD said unto the children of Israel, Ye shall not go in to them, neither shall they come in unto you: for surely they will turn away your heart after their gods: Solomon clave unto these in love. 11:3 And he had seven hundred wives, princesses, and three hundreds concubines: and his wives turned away his heart. 11:4 For it came to pass, when Solomon was old, that his wives turned away his heart after other gods: and his heart was not perfect with the LORD his God, as was the heart of David his father. (1 Kings 11 : 1 -4)

terjemahannya, 11:1 Adapun Raja Sulaiman mencintai banyak perempuan asing. Di samping anak Firaun ia mencintai perempuan-perempuan Moab, Amon, Edom, Sidon dan Het, 11:2 padahal tentang bangsa-bangsa itu TUHAN telah berfirman kepada orang Israel: "Janganlah kamu bergaul dengan mereka dan merekapun janganlah bergaul dengan kamu, sebab sesungguhnya mereka akan mencondongkan hatimu kepada tuhan-tuhan mereka." Hati Sulaiman telah terpaut kepada mereka dengan cinta. 11:3 Ia mempunyai tujuh ratus isteri dari kaum bangsawan dan tiga ratus gundik; isteri-isterinya itu menarik hatinya daripada TUHAN. 11:4 Sebab pada waktu Sulaiman sudah tua, isteri-isterinya itu mencondongkan hatinya kepada tuhan-tuhan lain, sehingga ia tidak dengan sepenuh hati berpaut kepada TUHANnya, seperti Daud, ayahnya.

Ini merupakan ayat yang dipetik dari kitab Bible yang menunjukkan bahawa King Solomon (Nabi Sulaiman) mempunyai 700 ratus orang isteri dan 300 gundik. Dalam ayat seperti yang tersebut di atas juga, menunjukkan bahawa King Solomon pada penghujung usianya murtad dan menjadi kafir. Na'uzubillah.. sanggup mereka ini menyatakan sesuatu yang tidak benar mengenai Nabi mereka. Sedangkan kita sebagai umat Islam beriman dengan Nabi Sulaiman a.s. dan meyakini dia adalah Rasul yang maksum dan kekal beriman sehingga akhir hayatnya.

14:2 And David perceived that the LORD had confirmed him king over Israel, for his kingdom was lifted up on high, because of his people Israel. 14:3 And David took more wives at Jerusalem: and David begat more sons and daughters. (1 Chronicles 14 : 2 -3)

Terjemahannya, 14:2 Lalu tahulah Daud, bahwa TUHAN telah menegakkan dia sebagai raja atas Israel, sebab martabat pemerintahannya terangkat tinggi oleh karena Israel umat-Nya. 14:3 Daud mengambil lagi beberapa isteri di Yerusalem, dan ia memperanakkan lagi anak-anak lelaki dan perempuan. (1 Chronicles 14 : 2 -3)

Dalam ayat di atas yang di petik dari Bible menunjukkan Nabi Daud juga mengamalkan polygyny. Beza amalan polygyny dalam Kristian dan Islam ialah, di dalam Islam, amalan ini perlu mengutamakan keadilan kepada semua isteri. Tetapi di dalam Bible, keadilan itu bukanlah satu kemestian.

21:15 If a man have two wives one beloved, and another hated, and they have born him children, both the beloved and the hated; and if the firstborn son be hers that was hated: 21:16 Then it shall be, when he maketh his sons to inherit that which he hath, that he may not make the son of the beloved firstborn before the son of the hated, which is indeed the firstborn: 21:17 But he shall acknowledge the son of the hated for the firstborn, by giving him a double portion of all that he hath: for he is the beginning of his strength; the right of the firstborn is his. (Deuteronomy 21 : 15 -17)

Terjemahannya, 21:15 "Apabila seorang mempunyai dua orang isteri, yang seorang dicintai dan yang lain tidak dicintainya, dan mereka melahirkan anak-anak lelaki baginya, baik isteri yang dicintai maupun isteri yang tidak dicintai, dan anak sulung adalah dari isteri yang tidak dicintai, 21:16 maka pada waktu ia membagi warisan harta kepunyaannya kepada anak-anaknya itu, tidaklah boleh ia memberikan bagian anak sulung kepada anak dari isteri yang dicintai merugikan anak dari isteri yang tidak dicintai, yang adalah anak sulung. 21:17 Tetapi ia harus mengakui anak yang sulung, anak dari isteri yang tidak dicintai itu, dengan memberikan kepadanya dua bahagian dari segala kepunyaannya, sebab dialah kekuatannya yang pertama-tama: dialah yang empunya hak sebagai anak sulung."

Sangat jelas dalam ayat ini, ketidak adilan wujud dalam memberikan kasih sayang kepada isteri-isterinya yang dikahwini. Begitu juga dengan cara pembahagian harta, wujud ketidak adilan dengan memberikan hak yang lebih kepada anak sulung lelaki.

Pastinya akan ada yang menyatakan bahawa umat Kristian pada hari ini tidak mengamalkan polygyny kecuali beberapa pecahan dari mereka seperti dari mazhab Latter-Day Saint (atau dikenali sebagai golongan Mormon). Benar, mereka tidak mengamalkan polygyny, itu pun hanya apabila sekatan terhadap amalan polygyny ini dikenakan oleh gereja-gereja mereka beberapa ratus tahun dahulu. Amalan polygyny ini diharamkan dari diamalkan masyarakat Kristian sedangkan kitab Bible membenarkannya. Maka di sini terbuktilah ayat-ayat Al-Qur'an itu benar apabila menceritakan yang golongan Yahudi dan Nasrani merupakan umat-umat yang dengan sesuka hati mereka meminda ayat-ayat dari Allah s.w.t. Mereka menghalalkan apa yang diharamkan Allah kepada mereka dan mereka mengharamkan apa yang dihalalkan Allah kepada mereka.

Kecelakaan besar bagi orang-orang yang menulis Kitab Taurat dengan tangan mereka (lalu mengubah Kalam Allah dengan rekaan-rekaan mereka), kemudian mereka berkata: "Ini ialah dari sisi Allah", supaya mereka dengan perbuatan itu dapat membeli keuntungan dunia yang sedikit. Maka kecelakaan besar bagi mereka disebabkan apa yang ditulis oleh tangan mereka, dan kecelakaan besar bagi mereka dari apa yang mereka usahakan itu. (Al Baqarah : 79)

Kemudian orang-orang yang zalim (penderhaka) itu mengubah perkataan (perintah kami) yang dikatakan kepada mereka dengan melakukan sebaliknya; maka Kami turunkan ke atas orang-orang yang zalim itu bala bencana dari langit, dengan sebab mereka sentiasa berlaku fasik (menderhaka). (Al-Baqarah : 79)

(Sesudah kamu - wahai Muhammad dan pengikut-pengikutmu - mengetahui tentang kerasnya hati orang-orang Yahudi itu) maka bolehkah kamu menaruh harapan bahawa mereka akan beriman kepada seruan Islam yang kamu sampaikan itu, padahal sesungguhnya telah ada satu puak dari mereka yang mendengar Kalam Allah (Taurat), kemudian mereka mengubah dan memutarkan maksudnya sesudah mereka memahaminya, sedang mereka mengetahui (bahawa perbuatan itu salah)? (Al Baqarah : 75)

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan (meminda atau mengubah) apa-apa keterangan Kitab Suci yang telah diturunkan oleh Allah, dan membeli dengannya keuntungan dunia yang sedikit faedahnya, mereka itu tidak mengisi dalam perut mereka selain dari api neraka, dan Allah tidak akan berkata-kata kepada mereka pada hari kiamat, dan Ia tidak membersihkan mereka (dari dosa), dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya. (Al Baqarah : 174)

Wahai Rasul Allah! Janganlah engkau menanggung dukacita disebabkan orang-orang yang segera menceburkan diri dalam kekufuran, iaitu dari orang-orang yang berkata dengan mulutnya: "Kami tetap beriman", padahal hatinya tidak beriman; demikian juga dari orang-orang Yahudi, mereka orang-orang yang sangat suka mendengar berita-berita dusta; mereka sangat suka mendengar perkataan golongan lain (pendita-pendita Yahudi) yang tidak pernah datang menemuimu; mereka ini mengubah serta meminda perkataan-perkataan (dalam Kitab Taurat) itu dari tempat-tempatnya yang sebenar. Mereka berkata: "Jika disampaikan kepada kamu hukum seperti ini maka terimalah dia, dan jika tidak disampaikannya kepada kamu, maka jagalah diri baik-baik". Dan sesiapa yang dikehendaki Allah kesesatannya, maka engkau tidak berkuasa sama sekali (menolak) sesuatu apapun (yang datang) dari Allah untuknya. Mereka ialah orang-orang yang Allah tidak mahu membersihkan hati mereka; bagi mereka kehinaan di dunia, dan di akhirat kelak mereka beroleh azab seksa yang besar. (Al Maidah : 41)

Banyak lagi ayat dalam Al-Qur'an yang menunjukkan golongan ini yang suka mengubah hukum-hukum serta ayat-ayat Allah dalam kitab yang diberikan kepada mereka. Mereka ini mengubah ayat sesuka hati mereka tanpa memikirkan kesan yang akan diterima nanti. Dalam surah 1 Corinthians 7 dalam Bible, ada dinyatakan bahawa bersentuhan antara lelaki dan perempuan mestilah dielakkan dan dan untuk mengelakkan perzinaan daripada berlaku, maka setiap wanita haruslah bersuami. Persoalannya, bagaimanakah setiap wanita yang ada di muka bumi ini hendak bersuami jika amalan polygyny yang dihalalkan Allah s.w.t. diharamkan mereka? Menurut Cencus Bureau Amerika Syarikat, jumlah penduduk wanita mereka mengatasi bilangan jumlah penduduk lelaki sebanyak 4,460,162 orang. Kiraan ini dibuat berdasarkan nisbah penduduk wanita kepada lelaki yang dicatat dalam laman web mereka iaitu 97.1 orang lelaki bagi setiap 100 orang wanita. Begitu juga dengan sebuah lagi negara maju iaitu United Kingdom, mereka mempunyai lebihan penduduk wanita sebanyak 1,629,456 orang. Taburan yang dicatatkan diseluruh dunia juga menyaksikan trend yang sama iaitu peningkatan jumlah penduduk wanita berbanding lelaki semakin meningkat kecuali di India, China, Arab Saudi dan Iraq. Di India dan China, bilangan penduduk wanita amat berkurangan kerana di sana terdapat satu amalan yang dipraktikkan, iaitu dengan menggugurkan kandungan jika jantina anak yang dikandung itu ialah perempuan. Ini kerana bagi mereka anak perempuan bukanlah menjadi pilihan disebabkan oleh pentingnya keluarga diwarisi oleh anak lelaki yang dapat membantu ekonomi keluarga di masa depan. China yang terkenal dengan polisinya satu keluarga seorang anak juga mengalami masalah ini kerana rata-rata keluarga hanya mahukan anak lelaki supaya dapat membantu ekonomi keluarga pada masa hadapan. Bila saja bayi perempuan dikandung oleh ibu-ibu di sana, maka pasangan tersebut akan membuat pilihan untuk menggugurkan kandungan tersebut. Hasilnya demografi masyarakat di sana menjadi kucar-kacir dan kini mereka mengalami masalah lebihan lelaki berbanding wanita. Iraq pula mengalami masalah ini di sebabkan oleh peperangan yang dilancarkan oleh seekor syaitan anak beranak ke atas mereka semenjak 1992.


Dalam bancian yang dilakukan pada tahun 2001, United Kingdom mencatatkan jumlah populasi wanita melebihi lelaki sebanyak 1,629,456 orang.Peta Amerika Syarikat di atas menunjukkan taburan nisbah penduduk lelaki berbanding wanita di sana. Semakin pudar warna hijaunya, semakin ia menunjukkan bahawa negeri tersebut mempunyai nisbah wanita yang melebihi lelaki. Secara total di seluruh Amerika Syarikat, nisbah penduduk lelaki kepada wanita bersamaan dengan 97.1 lelaki berbanding 100 orang wanita.


Klik gambar di atas ini untuk melihat sendiri taburan nisbah lelaki berbanding wanita di seluruh dunia, semakin gelap warna biru maka semakin ramai wanita berbanding lelaki di negara tersebut. Semakin pudar warna biru tersebut, maka ia menandakan nisbah lelaki kepada wanita semakin hanpir sama. Warna merah menunjukkan nisbah lelaki melebihi wanita bagi negara yang terlibat.

Dalam sebuah laporan berkenaan Taburan Demografi Bagi Bekas Negara Kesatuan Soviet, dicatatkan bahawa jumlah penduduk Russia akan jatuh sebanyak 10% dalam tempoh 4 dekad akan datang. Dalam situasi sekarang, kadar peratus kelahiran penduduk adalah berada di bawah paras negatif, kecuali bagi negeri-negeri dalam Rusia yang penduduknya beragama Islam. Jumlah mereka yang beragama Islam dan kadar kelahiran dalam masyarakat Islam di Russia sahaja yang naik mendadak berbanding agama lain terutamanya Kristian Ortodoks. Jika cara hidup Kristian Ortodoks itu benar, maka mengapakah terdapat kadar kelahiran negatif bagi Kesatuan Soviet?

Cuba bayangkan jika sesuatu yang dihalalkan Allah s.w.t. diharamkan pula oleh manusia yang cuba bertindak bijak. Jika semua lelaki di Amerika Syarikat berkahwin dengan semua wanita yang ada disana dengan cara monogami, apa pula nasib lebihan 4 juta wanita di sana? Itu belum dikira golongan homoseksual lagi, jika dikira golongan ini, maka akan lebih banyaklah wanita yang tak bersuami disana. Jadi bagaimanakah mereka hendak mengelakkan perzinaan sebagaimana yang disebut dalam kitab Bible seperti yang disebut dibawah ini:

7:1 Now concerning the things whereof ye wrote unto me: It is good for a man not to touch a woman. 7:2 Nevertheless, to avoid fornication, let every man have his own wife, and let every woman have her own husband. (1 Corinthians 7 : 1 -2)

Terjemahannya, 7:1 Berkenaan dengan perkara kamu tuliskan kepada ku, adalah baik bagi seseorang lelaki tidak menyentuh mana-mana perempuan. 7:2 Dan lagi, untuk mengelakkan perzinaan, biar setiap lelaki memiliki isterinya sendiri, dan biar setiap wanita memiliki suaminya sendiri. (1 Corinthians 7: 1 – 2)

Jika menurut kepada ayat ini, maka dimana lojiknya saranan tersebut jika polygyny diharamkan oleh gereja mereka? Dengan siapa lebih 4 juta wanita ini hendak berkahwin? Maka di sini kita sendiri boleh melihat mengapa masalah perzinaan dan kelahiran anak luar nikah sangat berleluasa di sana. Bukankah bersentuhan antara lelaki dan wanita di larang dalam Bible itu sendiri, tapi lihat saja dengan budaya sosial mereka di sana. Bukankah ini menggambarkan mereka hanya mengikut apa yang mereka suka berkenaan agama dan membuang apa yang mereka tak suka dalam beragama.

Itu cerita mengenai Nasrani, kita tengok pula apa bentuk poligami yang dibenarkan dalam kitab-kitab Hindu. Dalam Kitab-kitab agama Hindu, banyak personaliti yang diceritakan di dalamnya berkahwin lebih dari seorang isteri. Sebagai contoh, Raja Dashrat, bapa kepada Rama berkahwin lebih dari seorang. Begitu juga dengan Krishna yang mempunyai lebih dari seorang isteri. Benar, ramai pasti akan menyatakan bahawa penganut Hindu hanya dibenarkan berkahwin dengan seorang saja pasangan. Tapi seharusnya kita tahu bahawa garis panduan yang digunakan oleh penganut Hindu kini bertitik tolak daripada termeterainya satu undang-undang yang bernama Hindu Marriage Act yang digubal di India pada 1954 yang mengehadkan jumlah isteri yang boleh dikahwini oleh seorang lelaki kepada hanya seorang. Hanya dalam undang-undang ini had bilangan isteri dihadkan, kitab-kitab suci Hindu menyatakan sebaliknya.

Dalam kitab-kitab Hindu juga terdapat ayat-ayat yang menceritakan perkahwinan dari jenis polyandry iaitu seorang isteri memiliki lebih dari seorang suami diamalkan oleh Tuhan-Tuhan mereka. Sebagai contoh di sini, satu cerita mengenai perlumbaan yang disertai oleh dua kembar Asvin bagi memenangi Surya, anak kepada Tuhan Matahari yang disebut dalam Rig Veda 1 Hymn : 119 ayat 5 :

Asvins, the car which you had yoked for glorious show your own two voices urged directed to its goal. Then she who came for friendship, Maid of noble birth, elected you as Husbands, you to be her Lords.(Rig Veda 1 Hymn 119 : 5)

Terjemahannya, Wahai Kembar Asvin, kenderaan yang kamu gunakan dalam kejayaan ini, menggambarkan suara kamulah yang memberi arahan sehingga ia mencapai sasarannya. Kemudian dia (Surya) yang datang menhulurkan persahabatan, anak gadis kepada kelahiran yang mulia, memilih kamu berdua sebagai suami-suaminya, dan kamu sebagai Tuhan-Tuhannya. (Rig Veda 1 Hymn 119 : 5)

Dalam kitab yang sama juga ada di sebut mengenai Tuhan-Tuhan Marut, iaitu Tuhan-Tuhan Ribut Taufan, yang berkongsi Rodasi sebagai isteri bersama mereka.

Far off the brilliant, never weary Maruts cling to the young Maid as a joint possession. The fierce Gods drave not Rodasi before them, but wished for her to grow their friend and fellow. (Rig Veda 1 Hymn 167 : 4)

Terjemahannya, Melangkaui kebijaksanaan, Marut-Marut yang tidak pernah letih kekal terikat kepada si gadis muda (Rodasi) yang menjadi milik bersama. Tuhan-tuhan yang bengis ini tidak pernah memaksakan Rodasi tunduk kepada mereka, tetapi berharap yang dia (Rodasi) menambahkan kepada mereka handai dan taulan. (Rig Veda 1 Hymn 167 : 4)

Dalam cerita di atas yang digambarkan melalui metafora yang menggambarkan Marut-Marut sebagai Ribut dan Taufan manakala Rodasi isteri mereka bersama pula ialah Halilintar. Polyandry juga di sebut lagi dalam Rig Veda 7 Hymn 33 : 11 sperti di bawah :

Born of their love for Urvasi, Vasistha thou, priest, art son of Varuna and Mitra; And as a fallen drop, in heavenly fervour, all the Gods laid thee on a lotus−blossom. (Rig Veda 7 Hymn 33 : 11)

Terjemahannya, Dilahirkan diatas cinta mereka kepada Urvasi, Kamu Vasitha, si pendita, adalah merupakan anak kepada Varuna dan Mitra, dan sebagai titisan yang jatuh, dengan kehendak Syurga, kesemua Tuhan-Tuhan membaringkan kamu di atas teratai yang mengembang. (Rig Veda Hymn 33 : 11)

Cerita di atas menjelaskan mengenai Vasitha yang mempunyai seorang ibu (Urvasi) dengan dua orang bapa iaitu Varuna dan Mitra. Ada beberapa ayat lagi dalam Rig Veda, Atharva Veda yang menceritakan mengenai amalan polyandry yang diamalkan di dalam veda-veda terawal. Cuma pada bahagian veda-veda terakhir, iaitu kedua-dua Taiterya Samhita dan Aitarya Brahmana, amalan polyandry ini diharamkan. Mereka menyatakan bahawa seorang wanita hanya boleh memiliki seorang sahaja suami, manakala seorang suami boleh memiliki lebih dari seorang isteri. Dalam Islam, amalan polyandry sebegini diharamkan samasekali. (Dapatkan eBook Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist untuk huraian panjang lebar mengapa polyandry diharamkan di dalam Islam. Jika hendak dihuraikan disini, maka siri dalam tajuk ini akan mencecah lebih sepuluh siri...).

Jelas di sini, polyandry bukanlah sesuatu yang asing dengan kitab-kitab Hindu yang berautoriti. Kini amalan sedemikian hanya diamalkan secara meluas dalam puak Toda di India. Itu baru amalan polyandry dalam kitab-kitab Hindu. Saya kupaskan pula di sini mengenai perihal polygyny yang di sebut dalam kitab Hindu dan perbezaannya dengan amalan polygyny dalam Islam. Dalam Kitab Mahabharata di sebut kata-kata Raja Yudhishthira mengenai syarat untuk berpoligami (polygyny). Ayatnya seperti berikut.

The Mahabharata, Anusasana Parva Section XLIV:

Addressing King Yudhishthira
Bhishma said: A Brahmana can take three wives. A Kshatriya can take two wives. As regards the Vaisya, he should take a wife from only his own order. The children born of these wives should be regarded as equal. Of the three wives of a Brahmana, she taken from his own order should be regarded as the foremost. Similarly, of the two wives permitted to the Kshatriya, she taken from his own order should be regarded as superior. Some say that persons belonging to the three higher orders may take, only for purposes of enjoyment, wives from the lowest or the Sudra order. Others, however, forbid the practice. The righteous condemn the practice of begetting issue upon Sudra women. A Brahmana, by begetting children upon a Sudra woman, incurs the liability of performing an expiation. That girl who has no brother nor father should not be wed, O chief of Bharata’s race, for she may be intended as Putrika of her sire.

(Raja Yudishistra menyatakan:
Kata Bishma : Seorang dari kasta Brahmana dibolehkan mengambil tiga orang isteri. Seseorang dari kasta Kshatriya boleh mengambil dua orang isteri. Manakala Kasta Vaisya, dia hanya dibolehkan mengambil seorang isteri dari kastanya sendiri. Anak-anak yang dilahirkan dari isteri-isteri ini seharusnya dilayan sebagai samarata. Daripada tiga orang isteri bagi seorang lelaki dari Kasta Brahmana, isterinya dari Kasta yang sama dengannya (iaitu Kasta Brahmana) haruslah diberi keutamaan. Begitu juga dengan dua orang isteri yang dibenarkan kepada Kasta Kshatriya, isteri yang dikahwini dari Kasta yang sama haruslah dilayan sebagai isteri yang lebih tinggi darjatnya. Sesetengah orang menyatakan yang lelaki-lelaki dari tiga Kasta teratas hanya boleh mengambil isteri dari Kasta terendah atau dari Kasta Sudra, hanya untuk bersuka-suka. Bagaimana sesetengah yang lain melarang perbuatan seumpama itu. Mereka yang bijaksana mengutuk perbuatan mempunyai anak dengan perempuan dari Kasta Sudra. Seorang dari Kasta Brahmana, jika mempunyai anak dengan mana-mana perempuan dari Kasta Sudra, dihukum dengan tanggungjawab untuk menebus dosanya. Dilarang berkahwin dengan perempuan-perempuan yang tidak mempunyai abang dan bapa, wahai ketua kaum Bharata, berkemungkinan perempuan tersebut dijadikan Putrika bagi keturunannya.),
petikan ayat dari kitab Mahabharata, Anusasana Parva Section XLIV.

Jelas dalam ayat yang dicatatkan di atas, keadilan ke atas isteri yang dikahwini tidak ditekankan langsung, malah layanan terhadap isteri-isteri yang dikahwini mestilah mengikut kedudukan mereka dalam masyarakat iaitu menurut kasta mereka. Jika si isteri itu dari kalangan kasta yang tinggi, maka layanan terbaik seharusnya diberikan kepadanya. Manakala isteri dari kasta yang lebih rendah boleh dianggap sebagai pemuas nafsu sahaja. Dalam ayat di atas juga di sebut bahawa mereka dilarang untuk berkahwin dengan mana-mana perempuan yang tiada abang dan bapa. Jika perempuan-perempuan yatim sebegini diharamkan berkahwin dengan mereka, maka kepada siapa mereka hendak bergantung harap nanti, sudahlah tidak berbapa, malah abang juga tiada. Ke mana mereka hendak mengadu nasib? Sedangkan mereka inilah yang sepatutnya dilindungi kerana tiada tempat bergantung. Dalam Al-Qur’an surah An-Nisaa’ ayat 3 seperti mana yang saya catatkan tadi, perempuan-perempuan yatim sebeginilah yang sepatutnya menjadi keutamaan bagi seseorang lelaki untuk dijadikan isteri kerana mereka ini memerlukan tempat bergantung dan perlindungan. Bukankah Al-Qur’an itu lebih elok dan cantik cara poligaminya berbanding apa yang disebut di atas? Keadilan itu sesuatu yang mesti dalam poligami dalam Islam, tetapi dalam Bible dan kitab-kitab Hindu, keadilan itu boleh diketepikan malah tidak langsung disentuh.

Ini baru perbezaan dari satu bentuk amalan, sudah ketara perbezaan antara Islam dan bukan Islam dalam cara hidup yang dianjurkan. Belum lagi dikupaskan banyak lagi cabang-cabang lain yang lebih besar. Bukankah sangat berbeza Islam dengan agama-agama mereka?

Benar, agama-agama lain juga menyeru penganutnya membuat kebaikan dan menjauhi perbuatan jahat supaya masyarakat dapat hidup secara harmoni tanpa mengalami rasa takut. Tapi arahan-arahan sedemikian hanya terhenti setakat itu sahaja. Jika dalam Bible dan Veda terdapat arahan jangan berzina, dalam Islam pula ada di sebut juga jangan mendekati zina dan diberikan beberapa cara bagaimana untuk mengelakkan diri dari terjebak dengannya. Bermula dengan menundukkan pandangan, memelihara aurat, membataskan pergaulan lelaki dan perempuan bukan mahram, fungsi wali yang menjaga serta mengambil berat mengenai tanggungjawab mereka sehinggalah kepada hukuman bagi menakutkan para penzina daripada melakukannya. Kitab-kitab lain hanya terhenti setakat arahan tersebut, tapi cara untuk melaksakannya tiada. Maka praktikaliti arahan tersebut yang di sebut dalam kitab-kitab mereka mati setakat arahan itu saja tanpa mampu diamalkan kerana tiada jalan dan cara untuk melakukannya.

Saudara Sulaiman, pengunjung laman blog ini telah meletakkan komen yang saya kira tepat sebagai penutup dua siri artikel ini, dia menyatakan ayat 33 surah At Taubah tepat bagi menunjukkan Islam itu yang teragung. Terima kasih saudara...

Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad) dengan membawa petunjuk dan ugama yang benar (ugama Islam), untuk dimenangkan dan ditinggikannya atas segala ugama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya. (At Taubah ayat 33)

Maka bagi yang cuba meletakkan Islam sama dengan semua agama lain, renunglah sedikit dalam apa yang cuba diluahkan disini. Islam itu agung dari Yang Maha Agung, bandingkan apa saja dalam Al-Qur’an dengan mana-mana kitab sekalipun termasuk buku-buku sains, nescaya mukjizat teragung ini akan kekal teragung sehingga kiamat. Persoalannya, sudahkah kita sebagai orang Islam yang beriman kepadanya, sudah habis membacanya dan memahaminya? Terpulanglah.... Buruknya muslim hari ini kerana Al-Qur’an ditinggalkan... kebangkitan kita akan bermula bila rukun iman yang nampak ini kita fahami dan praktikkan... semoga artikel ini memberi manfaat kepada saya dan saudara-saudari semua.

Wallahua’lam...

Kepada Shahrul, posting pasal Yahudi masih belum habis saya karang.. mungkin sepanjang artikel ini juga, begitu juga dengan cerita Imam Mahadi dan Al-Qur’an yang sempurna persoalan yang dikemukakan Johan, InsyaAllah saya akan post kan satu persatu..

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua.

Sebahagian dari kupasan dalam artikel di atas di petik dan di olah dari eNovel Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist... untuk mendapatkannya, sila KLIK SINI>>


Ayat-ayat dari kitab Bible dan Veda dalam artikel di atas di petik dari World Religious Scriptures Vol 1. Jika anda ingin mengkaji kitab-kitab agama dunia sepertimana ayat-ayat yang tercatat dalam artikel di atas, klik banner di bawah ini untuk membeli CD-ROM Wold Religious Scriptures Vol 1 tersebut.....

Friday, September 28, 2007

Pluralism : Apakah benar semua agama itu sama? Bhg. I

oleh Muhammad Ibn Az

Lewat ini, kita sering disogokkan dengan idea-idea yang menghina kekuatan akal manusia yang dikurniakan Allah s.w.t. Gerakan-gerakan yang bermula dari dakyah barat yang cuba membuka satu ruang dimensi penentangan yang berlainan rupa tapi berisikan sama dengan motif perjuangan salibin, mula menerjah negara kita secara mendadak dan bertubi-tubi.

Lebih malang lagi, gerakan seumpama ini seringkali ditunjangi oleh mereka-mereka yang ditunggangi akal dangkal dan golongan yang mengambil kesempatan. Baru-baru ini seorang pengunjung laman ini, saudara farith firdaus, menghantarkan sebuah email kepada saya yang mana isikandungannya mengandungi sebuah cerita mengenai potret pluralism yang bukan setakat diuar-uarkan oleh si penyanjungnya, malah dipraktikkan kini sebagai tanda sokongan terhadap apa yang dianutinya itu. Malang seribu kali malang, seorang pemimpin yang amat saya kagumi dan sentiasa saya doakan kesejahteraannya menjadi mangsa kepada anutan darah dagingnya sendiri.

Darah dagingnya yang merupakan antara orang terpenting beberapa NGO telah dengan dengan secara terbuka melakukan suatu perkara yang boleh kita tafsirkan sebagai sokongannya terhadap pluralism dalam beragama.

Mungkin ramai yang telah menerima email ini. Bagi yang tidak menerimanya, di sini saya berikan sedikit gambaran tentang apa yang berlaku. Seorang anak kepada seorang pemimpin yang disegani telah menjemput rakyat dan rakan-rakannya yang pelbagai agama untuk menghadiri satu majlis bacaan doa bagi mendoakan kesihatan ayahandanya yang tercinta. Cintanya kepada ayahandanya memang sesuatu yang fitrah dan sangat dituntut dilaksanakan dalam Islam. Mendoakan kesejahteraan dan kesihatan ayahandanya merupakan satu perkara terbaik yang boleh dilakukan seorang anak yang bertanggungjawab. Tapi setiap apa yang dilaksanakan hendaklah berlandaskan kepada syariat Islam yang telah jelas garis panduannya. Malangnya niat yang suci itu tadi dipalitkan dengan perbuatan yang memberikan gambaran bahawa terdapat masalah dalam perjanjiannya dulu dengan Rabbul 'Alamiin. Dulu dia pernah berjanji dengan Allah s.w.t. dengan janjinya 'La ila ha illallah' yang membawa maksud 'Tiada Tuhan Yang Disembah Selain Allah'. Ini ungkapan kalimah pertama dalam perjanjiannya dengan Tuhan Pencipta, Pemilik dan Pentadbir sekelian alam.

Tetapi program yang dilakukan sempena pembacaan doa selamat yang ditujukan kepada ayahandanya itu membawa gambaran yang menunjukkan program tersebut tergelincir dari perjanjian awalnya iaitu Tiada Tuhan Melainkan Allah. Program tersebut dimulakan dengan solat maghrib yang di ketuai oleh seorang imam dan kemudiannya diteruskan dengan program bacaan doa selamat oleh tokoh-tokoh ketua agama lain dan diakhiri oleh bacaan doa oleh seorang Imam. Jika niatnya untuk berdakwah dengan menunjukkan perbezaan antara amalan Islam dengan agama lainnya dalam cara berdoa, dan dapat membuka hati penganut agama lain untuk tertarik hati dengan cara sesuatu itu dilakukan dalam Islam, maka perbuatannya itu bolehlah dianggap sebahagian dari dakwah. Tetapi jika niatnya semata-mata bagi membolehkan ayahandanya didoakan oleh pelbagai manusia yang menyembah pelbagai tuhan bagi membolehkan ayahandanya cepat sembuh, maka dia telah melanggar janjinya yang pertama sebagai orang-orang yang berserah diri kepada Allah s.w.t.

Dengan menjemput atas kehendak diri sendiri para sami Buddha, pundit dan swami Hindu, paderi dan beberapa kafir tegar (kekal kafir dan belum kembali kepada Islam.. di masa depan hanya Allah sahaja yang tahu), ini secara tidak langsung membawa kepada pengiktirafan bahawa ada tuhan lain yang mendengar dan akan memakbulkan doa bagi yang meminta selain kepada Allah, pendek kata 'Ada tuhan lain selain Allah'… Na'uzubillah… maka perbuatan seperti itu seumpama mengiktiraf Vishnu, Brahma, Krishna, Buddha (perlu diingat, tiada konsep ketuhanan terdapat dalam agama buddha. Penganut Buddha yang menganggap Buddha sebagai tuhan hanyalah melakukannya secara ikut-ikutan dan tidak mengikut ajaran yang ditegaskan dalam Tipitaka iaitu kitab ajaran Buddha) dan Jesus (iaitu anak tuhan seperti yang diyakini golongan Katolik dan sebahagian besar penganut Kristian, dan bukanlah Nabi Isa a.s. sebagai mana yang wajib kita orang Islam beriman dengannya) mempunyai kuasa yang sama dengan Allah untuk mendengar rintihan dan doa-doa yang ditujukan kepada mereka dan sekaligus memakbulkannya. Perbuatan mengiktiraf seumpama ini amat melanggar syahadah kita yang pertama sebagai Muslim iaitu Tiada Tuhan Melainkan Allah. Padahal semua objek dan tuhan-tuhan palsu yang mereka sembah itu tidak langsung boleh mendatangkan apa-apa manfaat dan kemudaratan kepada kepada mereka.

Dan mereka menyembah yang lain dari Allah, sesuatu yang tidak dapat mendatangkan mudarat kepada mereka dan tidak dapat mendatangkan manfaat kepada mereka dan mereka pula berkata: "Mereka (yang kami sembah itu) ialah pemberi-pemberi syafaat kepada kami di sisi Allah". Katakanlah (wahai Muhammad): "Adakah kamu hendak memberitahu kepada Allah akan apa yang Ia tidak mengetahui adanya di langit dan di bumi (padahal Allah mengetahui segala-galanya)? Maha Suci Allah dan tertinggi keadaanNya dari apa yang mereka sekutukan." (Yunus 18)

Dan benda-benda yang kamu sembah selain Allah, tidak akan dapat menolong kamu, bahkan tidak dapat menolong dirinya sendiri. Dan jika kamu menyeru benda-benda (yang kamu sembah) itu untuk mendapat petunjuk (daripadanya), mereka tidak dapat mendengarnya; dan engkau nampak benda-benda itu memandangmu padahal mereka tidak melihat. (Al A'raf 198)

Allah s.w.t. berfirman dalam surah Al Hajj ayat 73 :

Wahai umat manusia, inilah diberikan satu misal perbandingan, maka dengarlah mengenainya dengan bersungguh-sungguh. Sebenarnya mereka yang kamu seru dan sembah, yang lain dari Allah itu, tidak sekali-kali akan dapat mencipta seekor lalat walaupun mereka berhimpun beramai-ramai untuk membuatnya; dan jika lalat itu mengambil sesuatu dari mereka, mereka tidak dapat mengambilnya balik daripadanya. (Kedua-duanya lemah belaka), lemah yang meminta (dari mendapat hajatnya), dan lemah yang diminta (daripada menunaikannya).

Membaca saja ayat 73 surah Al Hajj ini membuatkan hati berasa kagum dengan perumpamaan yang digunakan Allah s.w.t. supaya menyedarkan manusia-manusia yang sesat. Bayangkan seekor lalat mencuri sesuatu dari berhala-berhala tersebut dan berhala-berhala itu tak dapat berbuat apa-apa pun! Jika untuk mempertahankan diri dari lalat yang merompak pun tak boleh, masakan semua berhala itu dapat memakbulkan doa manusia?

Dalam hal ini, jelas perbuatan menjemput swami, sami dan paderi untuk turut serta berdoa merupakan satu perbuatan yang meletakkan Brahma, Vishnu, Krishna, Jesus dan Buddha pada kedudukan yang setaraf dengan Allah s.w.t… Na'uzubillah.

Apakah telah hilang keyakinannya dan percayanya kepada Allah sehingga diperlukan tuhan-tuhan tambahan supaya dapat memastikan salah satu dari doa yang dipohonkan itu dimakbulkan? Atau mungkinkah penyakit pluralism yang bersarang di otak kini mula diterjemahkan melalui perbuatan?

Pluralism di zaman Rasulullah s.a.w. :

Konsep pluralism yang cuba diketengahkan kepada orang-orang Islam bukanlah satu perkara yang baru. Ianya bermula semasa zaman Rasulullah s.a.w. itu sendiri. Bentuknya sama dengan apa yang cuba diketengahkan golongan kafir yang tak pernah berputus asa semenjak 1400 tahun yang lalu. Yang menyedihkan pula, kini terdapat ramai orang Islam yang berpendidikan tinggi terpengaruh dengan idea pluralism ini. Di zaman Rasulullah s.a.w., kaum musyrikin Mekah pernah datang dan berjumpa dengan Rasulullah s.a.w. berkenaan tawaran supaya baginda menghentikan kegiatan dakwahnya serta berhenti mengatakan perkara yang tidak disenangi mereka mengenai berhala yang disembah mereka. Mereka menawarkan segala bentuk kemewahan dan wanita-wanita tercantik untuk dihadiahkan kepada Rasulullah s.a.w. sebagai balasan jika Rasulullah s.a.w. menghentikan kegiatan dakwahnya. Rasulullah s.a.w. menolak tawaran tersebut mentah-mentah. Lalu mereka-mereka ini yang masih tidak berputus asa, bertemu Rasulullah s.a.w. sekali lagi untuk memujuk baginda dengan satu bentuk tawaran dalam bentuk lain. Bentuk yang dimaksudkan tersebut ialah bentuk pluralism dalam beragama. Musyrikin Mekah berkata kepada Rasulullah s.a.w. :

"Hai Muhammad, kemarilah, mari kamu sembah apa yang kami sembah, maka kami pun akan sembah Tuhan yang kamu sembah dan marilah kita bersama-sama bersekutu antara kami dan kamu dalam perkara ini secara keseluruhan,"

Mereka ini mempelawa Nabi Muhammad s.a.w. untuk menyembah berhala mereka selama setahun dan kemudian pada tahun berikutnya pula, mereka menyembah pula Allah sebagai balasan selama satu tahun. Dan ini akan dilakukan secara berselang seli dari satu tahun ke satu tahun. Nabi Muhammad s.a.w. tidak terus menjawab pelawaan mereka. Baginda hanya mengatakan tunggulah putusan yang diberikan Rabb-ku nanti.

Kemudian Allah s.w.t. mewahyukan ayat 64 surah Az Zumar kepada baginda :

Katakanlah (wahai Muhammad, kepada orang-orang musyrik itu: "Sesudah jelas dalil-dalil keesaan Allah yang demikian), patutkah kamu menyuruhku menyembah atau memuja yang lain dari Allah, hai orang-orang yang jahil?"

Dan surah Al Kafiruun juga diwahyukan Allah memberi putusan mengenai pelawaan mereka ini.

Katakanlah (wahai Muhammad): "Hai orang-orang kafir! "Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah. "Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah. "Dan aku tidak akan menyembah dengan cara kamu menyembah. "Dan kamu pula tidak mahu menyembah dengan cara aku menyembah. "Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku". (Al kafiruun ayat 1-6)

Mungkin akan ada yang cuba membela dengan mengatakan bahawa mereka melakukan pembacaan doa mengikut cara agama masing-masing, Islam dengan cara Islam, Hindu dengan cara Hindu, Kristian dengan cara Kristian dan Buddha dengan cara Buddha. Pastinya mereka akan mengatakan bahawa apa yang dilakukan mereka adalah selari dengan apa yang diwahyukan Allah dalam surah Al Kafiruun ini pada ayat "Dan aku tidak akan menyembah dengan cara kamu menyembah. "Dan kamu pula tidak mahu menyembah dengan cara aku menyembah.". Sebenarnya itu tidak benar. Perbuatan menjemput mereka-mereka yang menyembah tuhan selain Allah bererti memberikan satu pengiktirafan kepada kesesatan yang diamalkan mereka selama ini. Syahadah yang dilafazkan kita oleh umat Islam telah mengikat kita dengan satu janji suci dengan Allah dengan keimanan dalam memperakui bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah. Jadi apa saja perbuatan yang bertentangan dengan akujanji kita dengan Tuhan sekelian alam ini hendaklah dielakkan.

Sekiranya hendak berdoa, cukuplah kita berdoa kepada Allah s.w.t. sahaja. Tak perlulah dijemput mereka-mereka yang tidak beriman kepada Allah, kelak bukan pertolongan yang akan tiba tapi murka Allah pula kepada kita yang kita terima. Sekiranya mereka hendak melakukannya dengan sukarela, biarkanlah tapi jangan kita yang menginisiatifkannya, menjemput atau terlibat sama. Tidak mengiktiraf bukanlah membawa maksud sehingga mencerca-cerca berhala mereka, kerana itu dilarang oleh Allah s.w.t.:

Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas dengan ketiadaan pengetahuan. Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka, lalu Ia menerangkan kepada mereka apa yang mereka telah lakukan. (Al An'aam ayat 108)

Pluralism di masa kini bertitik tolak dari fahaman yang mengatakan semua agama itu sama. Pada mereka, semua agama itu mengajak kepada perbuatan baik dan menjauhi perbuatan mungkar dan keji. Apakah apa yang dikatakan mereka ini betul dan benar? Sekiranya sama, maka bolehlah beribadat dan sembahyang dalam tempat yang sama dan dengan cara yang sama. Tapi apa yang dikatakan mereka itu adalah salah sama sekali. Dari aspek tauhid lagi ianya telah menunjukkan perbezaan ketara.

Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya aku dilarang menyembah mereka yang kamu sembah yang lain dari Allah". Katakanlah lagi: "Aku tidak akan menurut hawa nafsu kamu, kerana kalau aku turut, sesungguhnya sesatlah aku, dan tiadalah aku dari orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk". (Al An'aam 56)

Perbezaan Dari Aspek Tauhid

Dari aspek tauhid, kita semua orang Islam menyembah Allah Yang Maha Esa. Tanyakan saja kepada mana-mana orang Islam siapa Tuhan mereka. Pastinya hanya satu jawapan ini diberikan dengan penuh keyakinan iaitu Tuhan mereka ialah Allah s.w.t. Jika ditanyakan kepada seorang Yahudi siapakah Tuhan mereka? Maka pasti dia akan memberikan jawapan sebagai G-d, bukan God, tapi G-d. Kenapa G-d? Ini kerana mereka menyatakan bahawa transkrip asal Kitab-Kitab lama mereka telah diubahsuai banyak kali sehinggakan hilang dan tidak jelas apa nama Tuhan mereka sendiri. Jika ditanyakan pula perihal siapa tuhan yang disembah kepada mana-mana penganut Kristian dengan soalan siapa tuhan anda? Anda pasti akan mendapat berbagai-bagai jawapan dari mereka. Ada yang menyatakan Allah (biasa digunakan Kritian Arab dan Indonesia), ada juga yang menamakan Tuhan mereka sebagai Yahweh atau Jehovah dan ada yang akan menamakan Jesus Christ sebagai Tuhan mereka. Jika anda bertanya pula kepada penganut Hindu, siapakah Tuhan mereka? Pasti jawapan yang berbeza juga dengan 330 juta nama akan diberikan mereka dari seorang ke seorang. Tapi yang paling lazim ialah Brahma, Vishnu dan Krishna. Jadi, pada perkara yang sangat asas dalam beragama pun sudah timbul kekeliruan, maka bagaimana pula dengan hal-hal lain?

Itu baru pertanyaan mengenai Siapa yang harus disembah dalam kepercayaan mereka. Syukur kita punya kejelasan dalam mengenali Pencipta kita. Kemudian jika ditanyakan kepada semua penganut pelbagai agama, apakah yang disebut dalam kitab yang dikatakan diturunkan oleh Tuhan mereka yang menceritakan mengenai sifat Tuhan mereka?

Jika soalan ini dikemukakan kepada orang Islam, pastinya ayat Kursi ini antara yang menjadi pilihan sebagai jawapan lengkap untuk menggambarkan Siapa itu Allah.

Allah, tiada Tuhan melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (Darjat dan KemuliaanNya), lagi Maha Besar (Al Baqarah ayat 255)

Allah s.w.t. menggambarkan DiriNya segagai Yang Maha Hidup, tidak mengantuk malah tidak pernah tidur. Allah Maha Mengetahui dan tiada apa yang tersembunyi dari pengetahuanNya. Itu antara sifat yang dimiliki Allah sebagaimana yang dinyatakan olehNya sendiri dalam Al-Qur'an.

Tapi sifat Tuhan tidak demikian pula di dalam Bible, Tuhan dikatakan menyesal dengan penciptaan manusia yang banyak membuat kerosakan di muka bumi dan Dia akan memusnahkan kesemuanya disebabkan penyesalannya ini! Ini menunjukkan bahawa Tuhan yang digambarkan dalam Bible tidak mempunyai pengetahuan mengenai apa yang Dia sendiri ciptakan. Bukankah ini bertentangan dengan sifat Tuhan Yang Maha Mengetahui? Apakah boleh dianggap Tuhan yang digambarkan dalam Bible ini sebagai Tuhan Yang Maha Mengetahui dengan tidak kenal ciptaanNya sendiri?

{6:5} And GOD saw that the wickedness of man [was] great in the earth, and [that] every imagination of the thoughts of his heart [was] only evil continually. {6:6} And it repented the LORD that he had made man on the earth, and it grieved him at his heart. {6:7} And the LORD said, I will destroy man whom I have created from the face of the earth; both man, and beast, and the creeping thing, and the fowls of the air; for it repenteth me that I have made them. (Genesis 6 : 5 -7)

Terjemahannya : 6:5 Ketika dilihat TUHAN, bahwa kejahatan manusia di bumi dan bahwa segala kecenderungan hatinya selalu membuahkan kejahatan semata-mata, 6:6 maka menyesallah TUHAN, bahwa Ia telah menjadikan manusia di bumi, dan hal itu memilukan hati-Nya. 6:7 Berfirmanlah TUHAN: "Aku akan menghapuskan manusia yang telah Kuciptakan itu dari muka bumi, baik manusia maupun hewan dan binatang-binatang melata dan burung-burung di udara, sebab Aku menyesal, bahwa Aku telah menjadikan mereka."

Apakah adil bagi Tuhan yang menyesali tindakannya menciptakan manusia, lalu dihapuskan serta dimusnahkan semua manusia termasuk haiwan-haiwan yang tak berdosa?

:23 And when he was entered into a ship, his disciples followed him. 8:24 And, behold, there arose a great tempest in the sea, insomuch that the ship was covered with the waves: but he was asleep. 8:25 And his disciples came to him, and awoke him, saying, Lord, save us: we perish.

Terjemahannya : 8:23 Lalu Jesus naik ke dalam perahu dan pengikut-pengikut-Nya pun mengikuti-Nya. 8:24 Sekonyong-konyong mengamuklah angin ribut di danau itu, sehingga perahu itu ditimbus gelombang, tetapi Jesus sedang tidur. 8:25 Maka datanglah pengikut-pengikut-Nya membangunkan Dia, katanya: "Tuhan, tolonglah, kita binasa."

Apakah tidur itu sebahagian dari sifat Tuhan? Bukankah amat bertentangan sekali sifat yang ada pada Jesus yang dianggap sebagai Tuhan oleh majoriti umat Kristian. Syukur kita dilahirkan di dalam Islam kerana Allah sentiasa melindungi kita setiap masa kerana Dia tak pernah mengantuk apatah lagi tidur.

Di dalam epik Ramayana (Hikayat Seri Rama di Malaysia suatu ketika dulu) yang dianggap sebagai veda ke enam bagi penganut Hindu, Brahma telah melakukan satu kesilapan yang besar apabila dia menganugerahkan keistimewaan kepada Ravana, yang merupakan Rakshasa yang digambarkan sebagai memiliki sepuluh kepala dan 20 (dua puluh) tangan. Keistimewaan yang dimaksudkan tersebut ialah Ravana tidak akan sama sekali dapat dibunuh oleh mana-mana tuhan, syaitan atau roh. Brahma menganugerahkan keistimewaan tersebut kepada Ravana setelah Ravana bertaubat dan menjalani hukuman selama 10 ribu tahun dan mengabdikan dirinya dalam tempoh tersebut dengan berkelakuan baik. Disebabkan kelakuan ini, Brahma menganugerahkannya dengan keistimewaan tersebut. Setelah mendapat keistimewaan itu, Ravana melakukan onar di muka bumi dengan mengganggu manusia terutama golongan Brahmin dalam kehidupan mereka dan ibadat mereka. Oleh kerana Brahma tidak boleh menarik balik keistimewaan yang diberikan kepada Ravana sebagai memenuhi janjinya, Brahma meminta bantuan Vishnu, yang merupakan Tuhan juga dalam agama Hindu, supaya dapat menjelma ke dalam bentuk manusia dan turun ke bumi untuk memburu dan membunuh Ravana. Ini kerana dalam permintaan Ravana kepada Brahma dulu, dia hanya meminta supaya dia tidak dapat dibunuh oleh para tuhan, dewa, syaitan dan roh. Tapi Ravana tidak meminta perlindungan dari pembunuhan yang dilakukan manusia dan binatang. Oleh sebab terdapat peluang sedemikian, maka Vishnu pun turun ke dunia menjelma ke dalam bentuk manusia dan di kenali sebagai Rama. Dari cerita dalam epik Ramayana ini sendiri elah tergambar bahawa Brahma tidak sedar dan mengetahui apa yang bakal berlaku apabila perlindungan dan keistimewaan dia anugerahkan kepada Ravana. Bukankah ini juga bertentangan dengan sifat Tuhan Yang Maha Mengetahui? Jadi bolehkah disamakan Allah dengan figura-figura yang dikatakan sebagai tuhan tapi bersifat dengan berbagai sifat manusia yang perlukan tidur dan tidak mengetahui apa yang dilakukannya?


bersambung di bahagian 2 nanti... InsyaAllah.. (Untuk membaca bahagian 2, klik sini!)


Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua.

Sebahagian dari kupasan dalam artikel di atas di petik dan di olah dari eNovel Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist... untuk mendapatkannya, sila KLIK SINI>>

atau klik banner di bawah ini


Monday, September 24, 2007

E-mail Berantai : Mempertaruhkan akidah dengan hanya satu klik!

oleh Muhammad Ibn 'Az

Assalamualaikum saudara dan saudariku semua, harap semuanya dalam keadaan sihat dan mendapat rahmat dan pelindungan Allah pada setiap saat masa. Pastinya ramai Muslimin dan Muslimat di luar sana pernah mendapat surat atau pun email dalam bentuk sebegini…. Sila baca kandungan email ini di bawah.

Allahu Akbar !
Saya tidak pernah menyangka-nyangka bahwa dengan meneruskan kalimat ini
ke rakan dan saudara sekalian, Allah memberikan saya rezeki yang tidak
disangka-sangka...
Memang tidak sampai 12 jam setelah saya kirimkan pesan itu... tapi
limpahan kurniaNya kepada saya sungguh diluar pemikiran saya...
Subhanallah ! Alhamdulillah....
kirim kalimat ini ke 12 orang yang kamu anggap baik di hidupmu dan
posisi kewanganmu akan bertambah dan buktinya dalam 12 jam kamu harus
percaya akan keajaiban bulan ini
AL-QAYYUM, AL-MAJID, AL-WAJID, AL-WAHID, AL-AHAD, AL-SAMAD, AL-KADIR,
AL-MALIK, AL-RAHMAN, AL-RAHIM
ALLAH SWT TIDAK PERNAH TIDAK DAPAT MENYEMPURNAKAN PESANNYA, KALA KAMU
MENGHANTAR BERITA INI KEPADA 9 ORANG INSYAALLAH KAMU AKAN MENDAPATKAN
BERITA BAIK ESOK.

Pernah menerimanya bukan..? Persoalannya di sini, benarkah apa yang dikatakan oleh email tersebut? Apakah benar kesan yang dinyatakan itu benar-benar berlaku atau pun sebaliknya? Setelah membuat sedikit analisis dengan cara email tersebut dihantar dan kandungannya, memang benar apa yang dikatakan oleh pengirim email tersebut. Si pengirim email akan mengalami kesannya tidak sampai 12 jam selepas dihantar, malah kesannya juga akan berlaku serta-merta setelah email tersebut dihantar. Kesannya pula sesuatu yang langsung si penghantar email ini tidak jangkakan akan berlaku ke atas dirinya, kesan yang dialaminya nanti teramat besar sehingga bakal mengejutkan dirinya sebagai seorang Muslim.

Sebenarnya email sebegini sudah berpuluh tahun dalam pengedaran.... dulu dalam bentuk surat, sekarang dalam bentuk email pula... pertama sekali kita kena kaji dulu apa kandungan dan banyak aspek lagi untuk dibuat penilaian. Sekiranya kandungan tersebut mempunyai kata-kata nasihat dan perkara-perkara yang boleh memberi manfaat kat org yang membacanya nanti, memang patut kita forwardkan supaya dapat berkongsi ilmu dan pengetahuan.

Tapi dalam kes surat berantai dan yang terkini email berantai ni, terdapat sesuatu yang amat tidak kena dengannya. Surat-surat dan email-email sebegini sebenarnya memberikan kesan mudarat secara langsung kepada pembacanya dan juga kepada penyebar-penyebarnya. Kenapa begitu?

Sebabnya

1. Mempercayai dan seterusnya meyakini yang email sebegini boleh mendatangkan kebaikan, rezki, kemudaratan dan sebagainya merupakan salah satu daripada berbagai bentuk syirik kepada Allah. Samalah juga dengan mempercayai tangkal yang boleh melindungi rumah seseorang dari sebarang pencerobohan dan kecurian. Bukankah tangkal itu tak berdaya hatta untuk menghalau seekor lalat yang hinggap ke atasnya. Padahal dalam Islam telah pun diajarkan amalan-amalan menurut Rasulullah s.a.w. yang perlu selalu diamalkan seperti membaca Al-Qur'an dalam rumah dan membaca doa-doa tertentu mengharapkan Rahmat dan Keselamatan dari Allah s.w.t.. Maka mempercayai email sebegini boleh mendatangkan rezeki adalah sangat menyesatkan.

2. Perkara seumpama ini merupakan satu perbuatan manusia yang malas. Cuba mencari kesenangan dan mengharapkan rezeki datang tanpa usaha. Sedangkan Allah s.w.t. menyuruh setiap manusia itu berusaha. Tapi sebelum berusaha itu perlulah manusia itu berdoa memohon kepadaNya supaya dimudahkan usaha itu. Selepas berusaha hendaklah bertawakkal juga kepada Allah s.w.t.. Saya tak nampak pun semua ciri-ciri ni ada dalam email tersebut. Tiada unsur doa kepada Allah supaya dipermudahkan rezeki dan sebagainya. Yang ada cuma menyatakan beberapa nama Allah kemudian forwardkan email dan kemudiannya rezeki akan datang melimpah-limpah. Bukankah itu satu bentuk atau cara yang memusnahkan? Jika 1 orang menghantar kepada 9 org yang lain dan 9 org tersebut melakukan perkara yg sama, maka pada peringkat atau tingkat ke tujuh email tersebut dihantar, ia telah sampai ke tangan atau kotak email seramai 4,782,969 orang. Apa maksud semua ini? Ini membawa maksud, yang seramai hampir 4.8 juta orang muslim berjaya disesatkan dan melakukan perbuatan syirik dengan email sebegini. Yang lebih malang lagi, seramai 4.8 juta orang muslim yang menerima email sebegini telah berjaya 'dinasihatkan' supaya menjadi malas dan tak perlu berusaha dan bertawakkal kepada Allah. Kesannya pula ialah kemunduran ekonomi umat Islam dalam tempoh jangka masa panjang kerana suka mempercayai segala perkara mengarut sebegini.

Wahai orang-orang yang beriman, rukuklah serta sujudlah (mengerjakan sembahyang), dan beribadatlah kepada Tuhan kamu (dengan mentauhidkanNya), serta kerjakanlah amal-amal kebajikan; supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat). (Al Hajj ayat 77)

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk; (Al Baqarah ayat 45)

Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan dengan bersabar dan dengan sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar (Al Baqarah 153)

Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat). (Al Jumu'ah ayat 10)

Dalam ayat-ayat di atas dan banyak lagi dalam Al-Qur'an, Allah s.w.t. menyatakan dengan jelas bahwa kalau manusia ingin mendapat kejayaan di dunia dan akhirat, hendaklah manusia itu bersolat, berdoa, berusaha bersungguh-sungguh dan bersabar. Masalahnya, tiada satu pun formula kejayaan dunia dan akhirat ini disarankan dalam email tersebut, yang ada cuma forwardkan saja dan kejayaan akan dimiliki. Bukankah itu bertentangan dengan apa yang Allah s.w.t. sarankan seperti dalam ayat di atas.

3. Satu lagi kemudaratan yang akan datang bersama perbuatan mempercayai dan meyakini email sebegini ialah, bakal terhakisnya kepercayaan, keimanan serta keyakinan kita kpd Allah s.w.t.. Kenapa begitu? Ini akan terjadi apabila si penghantar email dan org yg meyakininya tidak menerima imbuhan serta rezeki yang diharapkan seperti mana yang dikatakan dalam email tersebut, perasaan tidak percaya dan kecewa kepada Allah s.w.t. akan timbul, padahal sedari awal tadi tiada pun satu doa dikemukakannya kepada Allah. Percayalah, tiada apa pun yang akan diperolehi melainkan kesesatan belaka bertopengkan mempromosikan nama-nama Allah.

4. Email sebegini merupakan satu bentuk rasuah kepada si penerima supaya melibatkan diri dalam menyebarkan email dengan dakyah tersebut. Menjanjikan habuan dunia semata-mata. Padahal kan lebih elok diseru kepada semua penerima email tersebut supaya memahami apa maksud-maksud disebalik nama Allah tersebut dan kenapa Allah s.w.t. memperkenalkan dirinya dengan nama-nama Indah tersebut. Sebagai contoh spt. dibawah ini:

...Salah satu daripada nama Allah ialah Ar-Rahman yang bermaksud Yang Maha Pemurah. Allah s.w.t. bersifat Maha Pemurah kepada semua makhlukNya tidak kira samada makhlukNya itu beriman atau tidak, menyintaiNya atau pun tidak. Dia akan tetap memurahkan rezeki kepada semua makhlukNya. Sebab itulah kita dapat melihat semua manusia di muka bumi ini tidak kira Islam atau pun bukan, mendapat rezeki yang cukup serta mendapat nikmat kesihatan dan kehidupan. Di atas sifatNya Yang Maha Pemurah inilah, kita selaku muslim yang beriman kepadaNya dan RasulNya, hendaklah memohon doa kepada Allah dengan menyebut nama-namaNya yang sesuai dengan doa dan permintaan kita supaya hajat dan doa kita tadi dimakbulkan. Berzikirlah sebanyak-banyaknya dengan memohon doa kepada Allah dengan penuh pengharapan dengan memanggilNya dengan nama-nama ingahNya yang sesuai dan berusahalah. Kejayaan itu hanya akan dimiliki oleh mereka yang solat dan sabar..

email seumpama contoh ini adalah lebih baik kerana ia mendekatkan kita dalam mengenali Ar Rahman, Tuhan seluruh alam Yang Maha Pemurah dan apa bentuk harapan yang boleh disandarkan kepadaNya dengan menyebut namaNya sebegini tanpa mengharapkan habuan dunia dengan kerja senang tanpa berusaha.

atau seperti contoh email seperti yang dihantar oleh seorang pengunjung blog ini, umie-safa, yang diemailkan kepada saya. email tersebut seperti di bawah:

Mohon >pertolongan Allah -forward

Alhamdulillah, kita jauh dari peperangan yang melanda di Asia Barat.
Tetapi, hati meronta- ronta mengenangkan saudara-saudara kita di sana .
Mungkin ada yang berkata
"Kalau lah aku ada sebuah jet pejuang , akan ku bedil kafirun Yahudi".

saya mohon tuan tuan berdoa kepada Allah memohon bantuan.

RAHSIA MUKJIZAT AL QURAN
Mari kita berdoa, Dengan penuh keyakinan, fahami terjemahan dan maksud
surah Al-Fil.............
Bacakan surah tersebut dibibir de ng an hati me ng i ng ati peristiwa kehancuran
tentera Bergajah.
KEMUDIAN BERDOALAH BEGINI:-

>

Ya Allah!! Sebagai man a Engkau Pernah menghantar burung -burung ababil
me ng hancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon kepada mu Ya
Allah........ turunkan lah bantuan mu kali ini kepada orang orang Islam di Lubnan, hancurkanlah rejim zionis......... amin...
." (kemudian dibaca
>surah Al Fil sambil membaya ng kan kehancuran tentera Yahudi - dihancurkan
>de ng an Izin Allah)

>
"Ya Allah, selamatkanlah umat Islam yg sedang sengsara di Palestin , Afghanistan , Iraq , Chechnya serta diseluruh pelosok dunia akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh musuh Mu. Peliharakanlah mereka, lindu ng ilah mereka, kasihanilah mereka dan berikanlah rahmatMu ke atas mereka.

Amin, ya Rabbal A'lamin."

walaupun email ini hanya menyarankan umat Islam yang menerimanya berdoa kepada Allah tanpa berusaha, sekurang-kurangnya email tersebut masih lagi berada dalam landasan yang tidak tergelincir iaitu mengharapkan rahmat dan bantuan terus dari Allah. (Saya sudah mengupaskan bab Ababil ini dalam sebuah artikel saya bertajuk Ababil Sunnatullah Yang di Perlekehkan, untuk membacanya KLIK SINI). Sekurang-kurangnya, dalam kita umat Islam yang berjuta, mungkin akan ada salah seorang dari kita ini yang doanya lebih cepat dimakbulkan Allah. Maka peluang doa itu untuk didoakan oleh mereka yang tiada masalah hubungan dengan Allah akan menjadi lebih besar jika diforwardkan dengan cara begini.

5. Dengan menghantar email berantai sebegini (email yg menyatakan habuan dunia akan diperolehi), 'profit sharing' dalam hal menyesatkan ummah akan kita dapat. Bayangkan sembilan org yang menerima email dari kita itu tadi meyakininya dan seterusnya melakukan perkara yang sama dengan forwardkan email tersebut kepada sembilan orang lagi, maka akhirnya kita telah berjaya menyesatkan serta merosakkan akidah 4.8 juta umat Islam pada peringkat ketujuh dan berjaya menyesatkan lagi 387,420,489 orang Islam dengan hanya satu klik pada butang forward dalam browser email kita. Mahukah kita menanggung dosa merosakkan akidah serta memundurkan seramai 387 juta orang umat Islam?

6. Perbuatan menghantarkan email sebegini juga samalah seperti melacurkan nama-nama Allah yang indah ini untuk kepentingan sendiri. Pasti kalau saya mengatakan sebegini, ramai yang akan marah dengan saya. Tapi kebenaran itu harus dinyatakan walau pun pahit kesannya. Kenapa pula mesti disamakan seperti melacurkan nama-nama Allah? O.k. disini diterangkan supaya jelas. Seorang lelaki yang melanggan seorang pelacur, dia hanya berniat atau berhajatkan kepada memuaskan hawa nafsunya sahaja. Mungkin nama pelacur tersebut akan ditanyanya bagi memudahkan komunikasi, tapi latar belakang, siapa ibu bapanya, kenapa dia melacurkan diri, apa masalahnya, dari mana asal usulnya tak pernah ditanyakan atau diambil peduli oleh si lelaki tersebut. Apa yang dimahukannya ialah kepuasan nafsunya saja. Pelacur tersebut cuma menjadi alat bagi mencapai motif utamanya. Samalah juga dengan email sebegini yang hanya menyebut nama-nama Allah yang indah tersebut tanpa memperkenalkan apa maksud disebalik nama-nama indah itu. Yang ditekankan dalam email tersebut ialah ganjaran dunia yang menanti bila menghantar email sebegini. Langsung tak disarankan dalam email sebegini untuk menyebut nama-nama Allah yang indah ini melalui mulut dan lidah sebagai zikir, yang ada cuma forwardkan kepada sembilan orang dan kemudian habuan dunia menanti anda! Bukankah ini sama dengan situasi lelaki yang melanggan pelacur tadi, siapa pelacur tersebut yang dilangganinya dia tak pernah peduli, janji habuan kepuasan nafsu dunianya tercapai.

Kesimpulannya di sini ialah, janganlah membuang masa melayan email sebegini kerana ianya memudaratkan serta merosakkan ummah.Adalah lebih baik menghantar email yang mengandungi cerita-cerita, peringatan-peringatan serta nasihat yang boleh memberi manfaat kepada sesama manusia dan mendekatkan manusia kepada Allah s.w.t. tanpa menjanjikan sesuatu yang tak pasti seperti email dibawah. Mungkin niat si pengirim asal email itu baik, tapi cara pelaksanaannya agak membawa banyak kemudaratan dari kebaikan. Harapan saya jangan lagi terpedaya dengan emai-email dalam bentuk sebegini. Letakkan pengharapan tunggal hanya kepada Allah s.w.t. dan berusaha serta bersabar untuk berjaya. Jika tiada kesabaran dan tawakkal, kejayaan itu tak akan boleh dimiliki hatta menghidunya sekalipun. Berusahalah, kerana bantuan Allah hanya datang apabila kita berusaha dan bersabar dalam usaha kita.

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (Al Asr ayat 1- 3)

Semoga kita semua tergolong dalam kumpulan manusia yang tidak dalam kerugian. Wallahua'lam..

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua.

Sunday, September 23, 2007

Al-Qur'an lebih membahayakan berbanding Bible Bahasa Melayu?

Oleh Muhammad Ibn 'Az

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Segala puji bagi Allah Tuhan Sekelian alam zahir, ghaib dan alam-alam yang tak pernah diketahui dan dikenali manusia. Selawat dan salam bagi baginda Rasulullah s.a.w. Rahmatan lil 'alamin yang tercinta dan doa kesejahteraan bagi semua Ahlul Bait, para sahabat, Tabi'in, syuhada, alim ulama', mereka-mereka yang disayangi, dicintai dan diberkati Allah s.w.t. termasuk semua makhluk-makhluknya yang sentiasa bertasbih dan patuh kepada semua perintah Allah.

Beberapa ketika yang lalu, singgah sebuah email ke dalam kotak masuk dalam akaun email, ditengah-tengah kalut dan ribut mengenai masalah murtad dan kes mahkamah berkenaan seorang gadis malang yang terpesong akidahnya. Pengirim yang menghantarkannya memilih tajuk yang boleh membuat semua hati yang mengucapkan syahadah bergelora dengan ombak duka dan marah.

500 tahun yang lalu ketika dipijak dan diludahi berbagai bangsa penjajah, dari hidung yang berparuh hinggalah yang katik, boleh dibilang dengan jari mereka-mereka yang meninggalkan agama Allah ini. Diacukan senapang, dipijak dengan boot, diterajang dan dipancung sekalipun, syahadah tetap dipegang. Kukuh dan erat tersemat biarpun jasad dan nyawa habis dicincang.

Apakah malang yang menimpa ketika bangsa ini merdeka, berbondong-bondong pula mereka yang meninggalkan keselamatan jiwa hanya kerana mengejar dunia? Apakah kemerdekaan ini hanya satu gula-gula yang diselitkan candu dunia oleh mereka? Apakah seribu tahun menjadi crusader tidak meninggalkan sekelumit pun perasaan dendam, iri hati dan perancangan jahat kepada bangsa-bangsa yang Islam agamanya? Senang benar kita diredhai mereka sehingga menimbulkan satu pertanyaan dalam jiwa mengenai satu Firman Allah s.w.t. :

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka. Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu. (Al Baqarah ayat 120)

Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu taat akan sesuatu puak dari orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu, nescaya mereka akan mengembalikan kamu menjadi orang-orang kafir sesudah kamu beriman. (Ali Imran ayat 100)

Musnahnya Uthmaniah di tangan SEeKor ULAR bertopengkan agama progressif yang dijana oleh salibin, secara tidak langsung membuka ruang yang luas kepada mereka untuk memecahkan daulah Islamiah di bawah satu khalifah yang bersatu. Sering kita diingatkan bahawa jemaah itu penting. Sembahyang jemaah itu juga penting. Daulah Islamiah dalam satu jemaah juga sangat penting. Tapi di mana dia khalifah? di mana dia Amirul Mukminin!!!? Apakah kita telah buta dan dibutakan?

Tiba-tiba dalam keserabutan jiwa memikirkan persoalan tersebut, hati yang gundah disergah dengan akal yang menerjah. 'Hoi mangkuk! Carilah mukmin barulah kau cari Amirnya!'.

Ada betulnya sergahan akal itu. Bagaimana hendak ber-Amir jika mukminnya tiada? Dicari mukmin itu merata-rata tapi hanya sikit saja berjumpa. Di surau dan masjid, mukminnya rata-rata sudah di penghujung terminal menunggu panggilanNya. Di mana mereka semasa muda remaja, hanya Allah saja yang MengetahuiNya. Sekurang-kurangnya masjid dan surau-surau itu diimarahkan mereka. Mana pula mukmin yang perlu berusaha? Mana dia mukmin-mukmin yang muda? Yang ternampak hanya Muslim dijalanraya, bermotosikal bertayar dua, tapi hanya satu digunakannya. Yang banyak dibicara muslimah yang klip videonya tersebar merata-rata. Yang bersepah muslimin dan muslimat yang bercita-cita memenuhi pentas hiburan fantasia. Dihari biasa, bangun dari tidur pada petang pukul tiga. Di hari ujibakat, sebelum pagi pukul lima, dia qiam tanpa bergerak dalam satu jemaah panjang, mengalahkan qiam seorang sahabat Rasulullah s.a.w. yang dicabut anak panah dari lututnya semasa sembahyangnya.

Yang masih berasa belia pula, dalam dangdut dan disko, dialah Travolta. Dicucuknya langit, bumi dan juga wanita. Di karaoke pula dialah Sinatra dan Marantika, biarpun sumbang berpadu suara. Tak cukup dengan itu, maka kini jelaslah apa kesan ‘gula-gula merdeka’ kepada bangsa yang separuh merdeka ini. Kini kita sudah ada Hartina, Aishah dan Azlina yang gumbira. Yang terakhir paling berani mencabar kuasa. Pasti dibelakangnya salibin, munafikin, musyrikin dan mereka yang berbucu enam bintangnya. Bintang yang dibina dari dua segitiga, satu menegak dan satu terbalik kedudukannya.

Apa yang menyebabkan masalah ini semua? Rempit, sumbang mahram, bunuh, rogol, menipu, merompak, meragut dan bohsia, kenapa kita yang menjadi juaranya? Semua ini mencapai kemuncak bila mereka ini meninggalkan agama? Apakah sebenar puncanya?

Apakah mereka ini semua telah membaca Bible Bahasa Melayu yang sedang disebarkan? Tidak…. Tidak sama sekali.. Bible berbahasa Melayu itu bukan puncanya mereka berkelakuan demikian dan meninggalkan agama. Puncanya ialah ajaran-ajaran dan ayat-ayat Al-Qur'an!!!
Benar! Puncanya ialah Al-Qur'an. Tapi kenapa pula Al-Qur'an? Bukankah Al-Qur'an itu dari Allah Tuhan Alam Semesta yang benar segala isikandungannya?

Benar!!!! Memang puncanya Al-Qur'an. Yang berpuluh tahun tersimpan dalam almari perhiasan dan tak pernah menjadi tatapan. Benar.. puncanya ialah Al-Qur'an yang hanya dijadikan barang hantaran perkahwinan dan tak pernah dibuka dan dibaca sehingga pengantin itu tadi dikafankan. Benar…. puncanya ialah Al-Qur'an yang menjadi bacaan tapi sepatah ayat pun tak difahamkan. Puncanya memang Al-Qur'an yang diletakkan di depan, semasa menjadi tunggak sebuah perhimpunan tahunan. Dengan jambul tertonjol ke depan, sehabisnya lakonan, kembali Al-Qur'annya ke almari perhiasan. Ya.. memang benar Al-Qur'an itu membahyakan jika ia ditinggalkan.

Bukanlah Bible itu boleh memudaratkan… Demi Allah…aku telah membacanya. Bukan saja Bible, malah Veda, Purana dan Dhammapada juga sedang diteliti dan dibaca… Demi Allah… buka saja kandungannya serta merta hasil kerja tangan manusia jelas terlihat. Yang ternampak hanyalah hikayat-hikayat serta cerita-cerita caca marba dengan ribuan kesalahan fakta, sains dan bahasa. Serta merta apabila membacanya, terlintas di hati perasaan syukur dilahirkan sebagai Islam menguasai dada. Hebatnya Al-Qur'an akan lebih jelas kelihatan jika difahami makna dan maksudnya. Jika mendengar saja ayat yang dibaca oleh Qari yang hebat, bergetar
jiwa rasa sayu dan asyik dengan bait-bait ayat dan lagunya yang mencengkam jiwa biarpun kepada yang tidak memahaminya. Memahaminya pula membuka satu ruang kejutan yang amat hebat dan melahirkan keyakinan paling tinggi bahawa Al-Qur'an itu memang mukjizat yang dikurniakan Allah kepada seluruh umat. Bersyukurlah kita dilahirkan sebagai orang Islam dan mempunyai Al-Qur'an yang tiada kecacat-celaan. Bersyukurlah kerana Al-Qur'an ditangan kita tidak mampu disogokkan dengan segala karut marut animisme dan kepercayaan pagan yang dimasukkan dan dituduh sebagai kitabullah oleh mereka yang sesat.

Ingatlah jika Al-Qur'an itu ditinggalkan, kitab Veda, Dhammapada, Doraemon, Origin Of Species dan Straits Times pun boleh memurtadkan. Tak perlu risau akan kitab-kitab mereka dalam Bahasa Melayu. Lupakah mereka yang terdapat jutaan umat Islam di dunia yang berbahasa ibundakan bahasa Inggeris. Apakah perlu juga Bible dalam Bahasa Inggeris diharamkan supaya tidak memudaratkan masyarakat Islam di sana? Bukankah ramai juga antara anak-anak kita fasih juga bahasa Inggerisnya? Sebenarnya ketakutan itu dicetuskan oleh mereka yang tidak bersedia. Bukanlah dengan mengharamkannya akan menyebabkan semua umat Islam
terselamat dari gejala murtad. Tapi yang perlu diperbetulkan ialah cara kita mendidik anak-anak kita berkenaan agama dan membuang sikap tak apa yang menguasai budaya kita. Ingatlah bahawa semua masalah sosial yang berlaku bukanlah berpunca dari kitab yang dialih bahasa, tapi berpunca dari sikap sambil lewa kita semua terhadap didikan agama yang sebenarnya.Bible, ianya langsung tidak memudaratkan bagi yang beriman. Hanya sekadar dongeng-dongengan dan bahasa-bahasa dan cerita penuh kelucahan. Tak percaya…? Kajilah sendiri, tapi perlu ingat, sebelum mengkaji, fahami isi kandungan Al-Qur'an dulu supaya mendidik akal supaya menjadi bijak. Bukanlah seorang yang bijak jika seorang Doktor meyembah patung yang diukir manusia dirumahnya. Bukanlah bijak bagi seorang saintis yang meyakini bahawa datuknya dulu ialah beruk. Tidakkah dia terfikir yang beruk yang wujud sekarang ni datuk siapa? Kenapa masih wujud beruk jika ianya berevolusi? Bijakkah sedemikian rupa? Teringat satu teori bagaimana burung berevolusi dari dinosaur. Diceritakan saintis yang membuat teori tersebut bahawa burung itu berasal dari dinosaur yang melompat-lompat mengejar serangga terbang yang ingin dijadikan makanannya. Dari situlah mula tumbuh bulu pelepah dan badannya berevolusi dan berubah struktur menjadi sedikit demi sedikit sebagai seekor burung pula. Apakah ianya satu lawak jenaka atau cuba membodohkan minda dengan teori sebegini? Jika benar apa yang dikatakan oleh teori saintis tersebut, maka pada waktu sekarang ini tentulah Kareem Abdul Jabbar, Magic Johnson, Shaqquille O' Neal dan Michael Jordan sudah tumbuh paling kurang pun sehelai bulu pelepah tersebut. Ya lah… kan diorang sudah mula melompat dari waktu tadika lagi. Takkan tak tumbuh lagi? Mungkin ada yang menyatakan untuk menafikan kembali bahawa proses evolusi mengambil masa yang berjuta tahun lamanya. Jadi, ini bermakna jika mengikut teori mereka, anak cucu Michael jordan nanti akan dipenuhi bulu pelepah dan boleh terbang kerana datuknya dulu suka melompat. Siapa yang nak percaya? Tanyakan kepada saintis itu kembali jika dia benar yakin dengan teorinya tersebut. Apakah anak cucu Michael Jordan akan ditumbuhi bulu pelepah dan boleh terbang? Pastinya dia akan mengatakan tidak.

Begitu juga dengan perbuatan mencukur kening. Biarpun Islam mengharamkannya, tetapi ramai muslim jumaat dan ramadhan melakukannya juga. Ianya telah dilakukan sejak ribuan tahun dulu. Rekod terawal menyatakan wanita mesir di zaman firaun juga mencukur kening. Jika setiap spesis mempunyai keupayaan untuk berevolusi menjadi satu spesis yang lain, kenapa pula manusia sehingga sekarang ini gagal menumbuhkan keningnya mengikut suka? Mengapa masih perlu dicukur selepas beribu-ribu tahun berbuat demikian? Mereka-mereka ini sanggup beriman dengan akal dan teori dangkal mereka.

Satu-satunya manusia yang boleh terbang ialah Superman ciptaan mereka. Itupun dia masih bodoh kerana memakai seluar dalam di sebelah luar. Malu la sikit… Itu bagi yang suka melompat, bagi yang suka tidur dan berbaring, anak cucu mereka nanti akan menjadi beruang Koala, mentibang dan lipan. Apakah ini yang disogokkan ke dalam minda ahli sains dan terus mereka percaya? Kenapa sesuatu yang memperbodohkan minda terus mereka percaya tetapi apa saja yang berkaitan dengan Pencipta, mentah-mentah ditolak mereka? Ini kerana kitab agama mereka yang berada ditangan mereka tak dapat langsung memberikan jawapan kepada semua persoalan yang sering mereka tanya. Jadi apa saja yang tak mampu dijelaskan dalam agama mereka akan dianggap sebagai suatu misteri dan wajib beriman kepadanya tanpa perlu memahaminya. Bukankah ini satu penindasan kepada keintelektualan minda manusia. Tapi ini semua tidak berlaku kepada Islam dan Al-Qur'an.

Tak perlu dirisaukan tentang kitab mereka. Tiada yang istimewa. Apa yang perlu dirisaukan ialah anak-anak melayu yang tak memahami Al-Qur'an. Yang perlu dirisaukan, ibu bapa yang tak mengambil peduli langsung tentang pengukuhan akidah anak-anak mereka yang dipertanggungjawabkan Tuhan.

"Tapi kami hantarkan anak-anak kami mengaji Al-Qur'an setiap petang? Takkan itu pun tak cukup?" Pasti ini bentuk soalan yang terpacul dari minda mereka yang berasa mereka sudah pun berusaha. Tapi lupakah mereka dengan Aishah yang berpendidikan agama dan Azlina yang gumbira yang juga selalu mengaji Al-Qur'an itu. Bukankah tanggungjawab ibubapa memperkasakan diri dengan agama sebelum melayari bahtera rumahtangga.

Tidak akan timbul masalah untuk membentuk anak-anak jika diri sendiri sudah terbentuk dengan acuan agama. Bila Rasulullah s.a.w. menyatakan bahawa membaca Al-Qur'an itu mendatangkan pahala dan digandakan lagi sepuluh kali bila sedang berpuasa di bulan yang sangat mulia ini, lupakah kita bahawa waktu baginda s.a.w. berbicara itu, baginda berbicara dengan para sahabatnya yang Arab bangsa mereka dan bahasa Arab pula lidah ibunda mereka? Maksud membaca Al-Qur'an bagi mereka ialah membaca dan faham maksudnya. Ini kerana mereka faham akan apa yang dibacakan kerana itu adalah bahasa ibunda mereka. Bagi kita yang Ajam (bukan Arab) yang berbahasa Melayu, India, Cina, Pakistan, Banjar dan Jawa, haruslah kita bekerja keras untuk membaca dan sekaligus memahami maknanya. Mungkin bagi sesetengah pihak, perkara ini sangat menyusahkan dan tak sempat dilakukan, tambah-tambah pula Ramadhan hanyalah sebulan. Manakan sempat hendak bertadarus dan kemudian membaca tafsiran. Janganlah berebut sebegitu…..

Sedangkan Al-Qur'an mengambil masa 23 tahun diturunkan, dan hanya dilengkapkan Allah s.w.t. pada ketika hampirnya wafat baginda s.a.w. Baginda wafat selepas sembilan hari ayat terakhir diwahyukan. Apakah semua sahabat berkesempatan bertadarus penuh di bulan Ramadhan semasa hayat baginda s.a.w.? Tidak sama sekali. Lakukan sedikit demi sedikit dengan memahami ayat yang di baca satu persatu. Itulah cara Al-Qur'an diturunkan dan diajarkan kepada Rasulullah s.a.w. dan Sahabat baginda.

Apa yang ditekankan Rasulullah s.a.w. ialah memahami isikandungan Al-Qur'an. Sebab itulah Allah s.w.t. mewahyukan Al-Qur'an bersama manusia yang akan menjadi contoh bagaimana Al-Qur'an itu dipraktikkan. Bukankah Al-Qur'an itu akhlak Rasulullah s.a.w.? Tengok saja apa saja bentuk perintah Allah kepadanya, semua baginda s.a.w. lakukan tanpa bantahan. DisuruhNya beribadat, bagindalah yang paling kuat mengerjakannya. DisuruhNya taubat, baginda bertaubat seratus kali lebih setiap hari biarpun dirinya dipelihara Allah dari melakukan dosa. DisuruhNya berperang menentang yang mungkar dan penindasan, baginda s.a.w.lah yang paling terkehadapan. DisuruhNya bersedekah, habis semua harta benda baginda sedekahkan sehinggakan terpaksa mengikat perut dengan batu-batu kelikir bagi menahan kelaparan. Sahabat melihat baginda dengan tangisan, begitu hebat pengorbanannya semata-mata ingin bersyukur dan mendapatkan keredhaan Tuhan. Sedangkan bagindalah kekasihNya. Kekasih siapa pula kita? Apakah nafsu atau syaitan? Na'uzubillah.. semoga Allah sentiasa memelihara kita semua dari perkara dan perbuatan-perbuatan yang dibenciNya.

Ingatlah dari enam rukun iman, hanya satu saja yang kita nampak, dapat sentuh, rasa, pegang dan baca serta menghayati kehebatannya. Yang satunya itu ialah Al-Qur'an. Bukankah kepercayaan kepada kitab itu sebahagian dari rukun iman. Lima lagi yang menjadi tonggak rukun iman, kita yang hidup di dunia ini takkan nampak. Allah s.w.t. hanya akan memperlihatkan DiriNya kepada semua makhluk-makhlukNya yang beriman di syurga nanti. Betapa kerinduan yang terlalu mendalam ini kepadaNya akan terubat di sana. Betapa pada setiap ketika namaNya di sebut bagi merintih masalah, berkongsi duka, bersyukur dan bermohon doa akan terubat dengan nama kita pula disebut olehNya sebagai hambaNya yang bertakwa dan disayangiNya di syurga. Jika hadir ke Mekah saja hati yang keras menjadi luluh, berhambur air mata bila terasa dekat denganNya, apatah lagi pada ketika dengan kita Dia bersemuka. Indahnya saat itu tak tergambarkan. Tak mahu ditukarkan biarpun di tawar sejuta dunia dengan sejuta kemewahan. Tapi, persoalannya layakkah kita ke sana dengan penuh redha dariNya? Bukankah syarat untuk ke sana ialah dengan beriman kepadaNya.

Para malaikat yang wajib kita beriman dengan mereka juga tak pernah kita lihat. Begitu juga dengan para nabi dan Rasul, yang terakhir melihat golongan mereka ialah para Sahabat serta umat yang akan berperang menentang Dajjal bersama Nabi Isa a.s. nanti. Qada' dan Qadar juga sesuatu yang kita tidak nampak dan hanya menyakini dan beriman dengannya kerana Al-Qur'an dan Rasulullah s.a.w. menyatakannya. Hari kiamat pula hanya akan disaksikan oleh manusia akhir zaman yang tidak bertuhan dan golongan ini bukanlah dari kalangan mereka yang beriman. Jadi kesimpulan yang dapat di buat di sini ialah, bagaimana hendak mengaku beriman dengan segala perkara yang tidak nampak sedangkan satu-satunya rukun iman yang nampak dibuat-buat tak nampak? Bagaimana hendak mengukuhkan iman kepada semua perkara yang tak nampak sekiranya kita tidak menghayati serta memahami satu-satunya rukun iman yang nampak? Mulakan dari sekarang. Jika tidak memiliki tafsir Al-Qur'an di rumah, segeralah membelinya. Jika sudah membelinya bacalah satu persatu ayatnya, paling baik dengan ustaz atau guru yang bertauliah supaya dapat kita fahami dengan lebih jelas lagi apa maksud ayat-ayat tersebut. Jika ingin memilikinya secara percuma dalam bentuk file .chm (tafsiran dalam bahasa Inggeris) yang boleh diakses databasenya untuk mencari ayat-ayat tertentu klik saja di sini. Bermula Ramadhan tahun ini, apa kata kita sama-sama mulakan bertadarus dan dalam masa yang sama membaca dan memahami maknanya. Lakukan sedikit-demi sedikit dahulu. Ingatlah, membaca dan memahami maknanya lebih besar ganjarannya untuk kita dan menguatkan lagi akidah dan keimanan kita. Tiada apa pun dapat menggugat iman yang kukuh dengan apa saja bentuk dugaan dan godaan kecuali dengan mendapat IzinNya. Sebelum dapat kita membina ummah yang terdiri dari mukmin itu sendiri, kita haruslah bermula dengan memperbaiki diri kita sendiri, kemudian membentuk keluarga-keluarga yang akan bergabung membentuk komuniti yang akan menjadi tunjang kepada kekuatan sesebuah Daulah Islamiah yang kuat yang digeruni musuh-musuh Islam. Ingatlah pesan Allah dalam surah Ali Imran ayat 111:

Mereka (kaum Yahudi dan Nasrani) tidak sekali-kali akan membahayakan kamu, kecuali menyakiti (perasaan kamu dengan ejekan dan tuduhan yang tidak berasas). Dan jika mereka memerangi kamu, mereka akan berpaling lari membelakangkan kamu (kalah dengan sehina-hinanya); sesudah itu mereka tidak akan mencapai kemenangan.

Kini kita dihinakan kerana kita sendiri yang memilih jalan demikian, membelakangkan peraturan dan hukum-hukum Tuhan dan hidup dalam kepura-puraan. Langkah dimulakan dengan niat, mulakan hidup baru dengan memahami isikandungan Al-Qur’an kerana di situlah jalan penyelesaian, keamanan dan masa depan.


Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Agama menyebabkan manusia berperang, bermusuh-musuhan dan berpuak-puak… Benarkah begitu? Bahagian II sedang disiapkan begitu juga dengan jawapan bagi Shahrul berkenaan Yahudi dan pandangan yang diminta oleh Asparagus. InsyaAllah, jika tiada halangan, saya akan updatekan dalam minggu ini. Terima kasih kerana sudi singgah di sini.

Berminat.. Sebarkan Supaya Manfaatnya Lebih Meluas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email