Sunday, June 15, 2014

Borang Kaum : Halusinasi Diskriminasi Yang Kurang Cerdik

Apabila Joseph Entulu secara melulu mengumumkan terlebih dahulu keputusan untuk meniadakan bahagian kaum di dalam borang-borang kerajaan, kita di luar dari lingkungan konsultan badan Kassim Patalan yang menasihati Perdana Menteri mula menggelengkan kepala.
Bukankah ia satu cadangan yang sangat kurang cerdik? Kita tidak sangka pula yang pemerintah akan menuruti cadangan-cadangan genius mee segera oleh pihak penyokong pendidikan vernakular.

Namun, kita bersyukur apabila kepala pemerintah kemudiannya mengumumkan bahawa apa yang disebut oleh Joseph Entulu itu terlalu melulu mendahului keputusan kabinet yang telah dicapai terlebih dahulu.


Serentak dengan pengumuman Perdana Menteri yang menyatakan Kabinet menolak keputusan menghapuskan ruang kaum di dalam borang-borang tersebut, maka jentera propaganda gerakan mereka pun digerakkan untuk menunjukkan bahawa Perdana Menteri telah melakukan satu kesilapan besar. Seolah-olah dengan membuang ruang kaum di dalam borang tersebut, maka diskriminasi yang terdapat di dalam halusinasi mereka akan segera hilang bagaikan suatu magik.Kita bukanlah terlalu bodoh untuk membaca apa tujuan jangka panjang mereka. Mereka cuba mempotretkan bahawa Perdana Menteri seolah-olah terlepas peluang keemasan untuk mengambil hati mereka dengan tunduk kepada permintaan kurang cerdik daripada mereka.

Kenapa itu merupakan cadangan yang ultra kurang cerdik dan tidak masuk akal? Mari kita tunjukkan kenapa ia satu cadangan tidak masuk akal.

Situasi :
Seorang lelaki bernama Lim Kit Siang pergi mendapatkan sebuah borang di Jabatan Kerajaan. Dia melihatkan borang tersebut tiada ruang pernyataan kaum. Lalu dia melompat kegirangan di hadapan kaunter. Pada fikirannya tiada siapa akan tahu bahawa dia adalah seorang lelaki Cina semasa memproses borang bantuan permohonan tersebut.

Betulkah tiada siapa akan mengenalinya sebagai seorang lelaki Cina nanti?

Apabila terlihat nama Lim Kit Siang pada borang tersebut, apakah pihak yang memproses borang itu akan menyangka bahawa lelaki itu adalah seorang Gurkha atau mungkin salah seorang dari 40,000 Bangladesh atau Mungkin seorang lelaki Bushmen rakyat Malaysia? Tidak. Tidak sama sekali. Namanya itu sendiri akan memberikan maklumat apa kaum tuan pemilik nama tersebut. 99.9% lelaki dengan nama Cina adalah berketurunan Cina, kecuali dalam kes-kes tertentu.

Cukupkah dengan hanya menghapuskan bahagian kaum di dalam borang, lalu diskriminasi kaum yang dikatakan mereka berpunca dari borang-borang tersebut akan dihapuskan? Jawapannya tidak.

Jika mereka benar-benar ikhlas mahukan ‘diskriminasi’ dihilangkan sebagaimana yang didakwa mereka berlaku disebabkan borang tersebut, maka mereka perlu berusaha lebih daripada membuang bahagian pernyataan kaum di dalam borang-borang tersebut.

Persoalannya, apa lagi yang perlu mereka lakukan? Bukankah dengan membuang bahagian bangsa ia masih tidak memadamkan identiti Cina pada seseorang yang bernama Lim Kit Siang?

Solusi : Identiti Kebangsaan Yang Satu
Indonesia mempunyai solusi terhadap ‘diskriminasi’ yang dikatakan mereka berlaku berikutan maklumat bangsa di dalam borang-borang kerajaan. Di Indonesia, seorang Cina berketurunan Lim akan menggunakan nama Salim. Tiada Cina menggunakan nama Cina mereka di situ.

Maka apabila seorang lelaki bernama Salim Martopo Widayanto memasuki Jabatan Kerajaan dan mengisi borang tanpa bahagian kaum, apakah si pempropes borang tersebut tidak akan mengetahui bahawa lelaki itu sebenarnya merupakan lelaki berketurunan Cina? 

Jawapannya Ya. Dengan bahagian kaum yang telah ditiadakan dan nama lelaki itu sendiri merupakan satu nama asimilasi yang digunakan oleh semua rakyat Malaysia, maka tujuan penghapusan bahagian kaum di dalam borang-borang tersebut akan mencapai maksudnya.

Maka sehingga Lim Kit Siamg menukar namanya sebagai Salim Martopo Widayanto, berpakaian sama seperti pakaian majoriti rakyat ini, berbahasa kebangsaan dalam keadaan sangat fasih sama seperti majority rakyat negara ini, baharulah apa yang dicadangkan tersebut akan membuahkan hasil.

Persoalannya, kenapa pertukaran nama kepada nama yang menunjukkan identiti kebangsaan tidak turut dicadangkan?

Kenapa mesti terus mendiskriminasikan diri sendiri?

Tahniah Perdana Menteri kerana tidak mendengar nasihat para Kassim Patalan tuan penasihat dan saksi 25 disekelilingnya.

Jika tidak tentu sahaja Tuan Perdana menteri dan seluruh negara ini dijual sepenuhnya sama seperti Tuan Sadiq Sigaraga yang mendengar nasihat Badan Penasihat Kassim Patalan. Tonton sedutan filem garapan genius krew perfileman lama di bawah. Dalam apa jua yang dilakukan, hendaklah setiap perkara dilakukan dengan cara yang tidak melulu. Ini kerana kebodohan setiap tindakan melulu akan terserlah kemudiannya.

Al Fatihah untuk P. Ramlee dan sahabat-sahabatnya.


© 2007 - 2014 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara. 

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.

3 comments:

Memang suka tengok cerita P.Ramlee sebab ada banyak unsur pengajaran yang tersirat selain kelakar. Al-Fatihah untuk P.Ramlee dan rakan-rakan.
 
Juwita,
P Ramlee dan sahabat2nya mmg genius.. saya juga amat sukakan P Ramlee..
 
Sama la..saya siap boleh hafal tau jangan main2 hehehe... oopss..lari topik plak. Sorry...
 

Berminat.. Sebarkan Supaya Manfaatnya Lebih Meluas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email