Monday, April 21, 2008

Khalifah-Khalifah Yang Kecundang....

Oleh Muhammad Ibn 'Az

Di ceritakan dalam Al Qur'an pada peringkat akhir Allah s.w.t. menjadikan Adam a.s., lalu dipertontonkan Adam a.s. kepada seluruh khalayak makhluk. Lalu atas kemuliaan bangsa manusia, Allah s.w.t. menundukkan bagi makhluk yang dimuliakan ini segala-galanya untuk mempermudahkan urusan kehidupan mereka.

Matahari yang gah dengan kehebatanya yang memancar dan menjalani proses pelakuran nuklear pada tahap yang amat hebat itu tidak lain hanyalah semata-mata untuk berkhidmat dengan makhluk Allah ini yang saiz tubuhnya secara purata tidak lebih dari 6 kaki tinggi. Bumi, sistem cakrawala, bulan dan bintang ditundukkan Allah bagi memberikan khidmat kepada makhlukNya yang dia muliakan ini.

Hebatnya makhluk bernama manusia ini sehingga mereka diciptakan Allah dalam kedudukan postur menegak dan tidak bongkok sebagai petanda bahawa mereka ini tidak tunduk kepada suatu apa pun kecuali Allah s.w.t. Sujud dan tunduk mereka hanya untuk Allah Tuhan Pencipta sekelian alam. Mereka hidup, bekerja, makan dan minum dalam kedudukan postur badan yang menegak tanpa perlu bagi mereka merendahkan kehormatan maruah diri mereka. Mereka tidak perlu menyembah bumi seperti seekor zirafah yang tinggi gagah, tetapi terpaksa tunduk sehingga kepalanya mencecah bumi semata-mata untuk meneguk air bagi meneruskan kelangsungan hidup. Mereka tidak bongkok bagai spesis-spesis primate yang tidak dapat berjalan menegak sebagai satu petanda bahawa di dunia ini ada terdapat satu golongan makhluk yang dimuliakan sebagai khalifah. Segalanya tunduk dan dijadikan tidak dalam kedudukan menegak sebagai menghormati kedudukan manusia sebagai khalifah Allah pentadbir bumi ini.

Betapa Allah memuliakan manusia sehinggakan para Malaikat yang mulia dan para Jinn yang diberikan akal fikiran diperintahkan sujud tanda penghormatan kepada makluk yang Allah s.w.t. muliakan.

Al An'aam 165
Dan Dia lah yang menjadikan kamu khalifah di bumi dan meninggikan setengah kamu atas setengahnya yang lain beberapa darjat, kerana Ia hendak menguji kamu pada apa yang telah dikurniakanNya kepada kamu. Sesungguhnya Tuhanmu amatlah cepat azab seksaNya, dan sesungguhnya Ia Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Apabila saja Allah s.w.t. memerintahkan semua makhluk sujud tunduk memberikan penghormatan kepada Adam a.s., lalu Iblis dengan menggunakan daya logik akal dangkalnya mula membuat satu perhitungan. "Bukankah aku diciptakan daripada api, sedangkan dia, Adam, daripada tanah?! Tidak selayaknya bagi aku menyembah tanah yang kotor jijik sedangkan diriku diciptakan dari bahan yang lebih mulia!

Al Kahfi 50
Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat: "Sujudlah kamu kepada Adam"; lalu mereka sujud melainkan iblis; ia adalah berasal dari golongan jin, lalu ia menderhaka terhadap perintah Tuhannya. Oleh itu, patutkah kamu hendak menjadikan iblis dan keturunannya sebagai sahabat-sahabat karib yang menjadi pemimpin selain daripadaku? Sedang mereka itu ialah musuh bagi kamu. Amatlah buruknya bagi orang-orang yang zalim: pengganti yang mereka pilih itu.

"Tetapi Iblis dia lupa, bahawa mulianya sesuatu makhluk itu ialah apabila dia bertakwa dan beriman dengan segala perintah Penciptanya.

Al Hujurat ayat 13
….. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu).

Berjuta tahun dalam sejarah kita sebagai Muslim dan Khalifah dimuka bumi ini, ada sebahagian dari kita, muslim, tunduk atas desakan minda tak terbimbing merendahkan martabat kemanusiaan yang telah lama Allah muliakan dengan memberikan sanjungan kepada asal-usul Iblis sebagai perantara. Malang sejuta kali malang….. gugurlah mereka ini sebagai khalifah-khalifah yang kecundang. Benarlah ayat-ayat Allah dalam Al-Qur'an seperti di bawah.

Saba' 20
Dan sesungguhnya Iblis telah dapati sangkaannya tepat terhadap mereka, iaitu mereka menurutnya, kecuali sebahagian dari orang-orang yang beriman.

Mereka mungkin merasakan diri mereka bijak atas segala kebaktian yang pernah dicurahkan dan credentials menggunung yang dikumpulkan serta slogan-slogan jihad pluralisme mereka, tetapi apakah bijak jika satu ketika dulu si api menyembah si tanah, tetapi kini si tanah menghadap si api bagi menunjukkan solidariti dan untuk memastikan doa mereka makbul bagi membolehkan satu lagi api yang dibawa berlari selamat tidak terpadam… benar api itu selamat di sini tetapi selamatkah kita dengan api di sana nanti? Hanya Allah sahaja berhak menilaikannya.. Ini bukanlah kali pertama golongan plural ini berbuat demikian, tetapi kali kedua dalam tempoh 2 tahun yang direkodkan. Saya pernah menulis mengenai perkara ini dalam tajuk 'Pluralism : Apakah Semua Agama Itu Sama'. Untuk membacanya klik sini. Begitu juga dengan penjelasan mengenai asal usul syaitan yang pernah saya tulis di sini, klik. Sangat menyedihkan bila kedudukan Allah dihinakan lebih rendah dari tahap makhluknya yang pernah diperintahkan untuk sujud kepada manusia. Maka benarlah kata-kata S.S. Mufti Perak satu ketika dulu yang membangkitkan isu ramainya umat Islam yang terjejas akidahnya dengan sebab perbuatan mereka.

Kita yang sedar mengenai perkara ini harus melakukan kerja kita dengan berdakwah. Tiada alasan untuk tidak melakukannya.. apakah kita yang berdiam diri merasakan bahawa kita akan dijamin syurga dengan amal yang tidak seberapa kita? Bacalah sejarah para sahabat dalam mempertahankan akidah dan berkorban untuk Islam.. membacanya membuatkan kita insaf dan berasa teramat malu hatta untuk meminta-minta kepada Allah dengan amal dan pengorbanan pada skala iota ini.

Al A'raf 56
Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya, dan berdoalah kepadaNya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan terlalu mengharapkan (supaya makbul). Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya.

Wallhua'lam….

© April 2008 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara.

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.


eNovel dari Muhammad Ibn 'Az pemilik blog satuhala... Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...

Dapatkan juga CD-ROM kitab-kitab agama dunia untuk di buat kajian dan perbandingan... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...(stok adalah terhad)

Monday, April 14, 2008

Memperbetulkan Serta Menjawab Pertuduhan Yang Menyatakan Rasulullah s.a.w. seorang Kaki Perempuan dan Paedophile. Bahagian 7.2 (Siti A'isyah r.a.)

Oleh Muhammad Ibn 'Az


Sebenarnya, ianya sangat mudah untuk mendiamkan semua makhluk Allah yang suka membuat bising dengan isu paedophile ini. Sebagaimana yang yang telah saya nyatakan dalam bahagian 1 sebelum ini, ianya tidak memerlukan muslimin dengan segala macam credentials untuk berfungsi dengan bijak dalam mendiamkan mereka. Cukup dengan sebuah kamus pelajar, semua tuduhan terhadap Ummul Mukminin Saidatina A’isyah r.a. dan Rasulullah s.a.w. boleh ditangkis dengan penuh bergaya dan menyebabkan sesiapa dipihak lawan terasa dirinya seperti orang yang terlalu bebal.

Menurut ‘Kamus Pelajar : Cetakan Ke Sebelas; Terbitan Khas KBSM’ (1987), diterbitkan Dewan Bahasa Dan Pustaka, Malaysia, beberapa terminology yang telah saya bentangkan dalam bahagian pertama artikel ini membawa akrifan seperti di bawah:

Kanak-kanak :
Anak yang masih kecil (biasanya belum berumur 7 tahun).

Remaja :
Sudah akil baligh; sudah cukup umur untuk berkahwin.

Baligh :
Sudah cukup besar atau remaja dan sudah matang sifat-sifat kelakian dan kewanitaannya (biasanya berumur 12 -15 tahun bagi lelaki atau 9 – 12 tahun bagi perempuan).

Dewasa :
2. sudah cukup besarnya atau sudah berumur lebih dari 21 tahun : orang ~ orang yang sudah berumur 21 tahun atau lebih.

Memang sangat menarik membaca Kamus Pelajar edisi KBSM (Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah) ini. Posting ini boleh saja terus ditamatkan dengan membentangkan takrifan semua terminology tadi dengan menggunakan kamus Pelajar KBSM ini. Tepat dan cukup maklumat yang diberikan sehingga meletakkan semua pemfitnah Rasulullah s.a.w. pada kedudukan bebal tegar.

Paling menarik ialah takrifan yang diberikan kepada perkataan remaja, di mana takrifan yang diberikan ialah ‘sudah cukup umur untuk berkahwin’. Jadi, apa salahnya Siti A’isyah r.a. berkahwin dengan Rasulullah s.a.w.? Bukankah dia ‘sudah cukup umur untuk berkahwin’? Sebagaimana kita semua sudah sedia maklum, Rasulullah s.a.w. mula tinggal serumah dengan Siti A’isyah r.a. pada ketika A’isyah r.a. berumur 9 tahun, dan kita semua juga sudah sedia maklum yang pada ketika itu A’isyah r.a. sudah mencapai umur akil baligh yang mana menurut Kamus Pelajar KBSM itu tadi, melayakkan A’isyah r.a. berada dalam kategori remaja. Sebagai remaja, Siti A’isyah r.a. sudah cukup umur untuk berkahwin. Jadi apa salahnya perkahwinan ini? Dari segi apakah yang membolehkan Rasulullah s.a.w. digelarkan sebagai Nabi yang paedophile?

Maka posting ini boleh saja ditamatkan di sini dengan hanya berhujah menggunakan Kamus Pelajar KBSM yang dibeli oleh satu-satunya adik perempuan saya semasa dia berada di tingkatan 1 Bukit Mertajam High School, Pulau Pinang. Tetapi, demi untuk menghargai semua pihak yang selama ini memberikan sokongan kepada saya serta sentiasa berutus email yang bertanyakan bila saya hendak menyiapkan posting A’isyah r.a. ini, maka saya akan cuba sedaya upaya untuk memberikan hujah-hujah dalam pelbagai konteks supaya tidak wujud lagi ruang di mana golongan penentang Islam boleh memfitnah baginda Rasulullah s.a.w. lagi berkenaan perkahwinan ini.

Hujah mereka :
A'isyah Belum Mencapai Akil Baligh Kerana Dia Masih lagi bermain dengan anak-anak patung semasa tempoh perkahwinannya dengan Rasulullah s.a.w.:
Setelah ditanyakan kepada pihak yang memfitnah berpandukan hujah menggunakan Kamus Pelajar KBSM ini, apa salahnya Rasulullah s.a.w. berkahwin dengan A’isyah? Maka dengan maruah, kredibiliti serta ‘integrity’ mereka yang tercalar, mereka akan cuba pula berhujah dengan membuktikan bahawa Rasulullah s.a.w. itu menikahi A’isyah r.a. yang masih belum mencapai akil baligh semasa dia berusia 9 tahun. Hujah mereka ialah berdasarkan tafsiran mereka terhadap hadis yang diriwayatkan dalam Sunan Abu Daud seperti di bawah.

Dari A'isyah r.a., "Apabila Rasulullah s.a.w. kembali dari peperangan Tabuk atau pun Khaibar (periwayat hadis ini tidak pasti), angin yang bertiup sejuk telah menyingkapkan tirai bilik simpanan barangnya (Aisyah), sekaligus menampakkan anak-anak patung(permainan) yang ada dalam simpanannya. Rasulullah s.a.w. bertanya : "Apakah ini?" Dia(A'isyah) menjawab. "Anak patung saya". Di antaranya, Rasulullah s.a.w. ternampak sebuah anak patung berupa seekor kuda yang bersayap yang diperbuat dari kain perca, lalu baginda bertanya: "Apakah benda ini yang ada padanya?" Dia (A'isyah) menjawab : "Sepasang sayap". Rasulullah s.a.w. bertanya : "Kuda dengan sepasang sayap…?" Dia menjawab : "Tidakkah anda pernah dengar yang Nabi Sulaiman mempunyai kuda-kuda yang bersayap?" Ai'syah berkata: "Selepas itu Rasulullah s.a.w. ketawa sehingga menampakkan gigi gerahamnya,"
(Sunan Abu Daud, Kitab Al Adab, Jilid 41, Hadis 4914)

Berhujah dengan menggunakan hadis ini, para Orientalis menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w. menikahi dan berumahtangga dengan A'isyah pada ketika umurnya belum mencapai akil baligh. Tuduhan ini dibuat semata-mata kerana A'isyah r.a. masih lagi menyimpan anak-anak patung permainannya di dalam rumah. Apakah kena mengenanya anak patung yang menjadi permainan dengan peringkat umur seseorang individu? Hujah sebegini tidak dapat diterima sama sekali. Kita sendiri mengetahui bahawa ramai orang dewasa terutamanya wanita, juga ada menyimpan patung-patung permainan disebabkan oleh alasan-alasan tertentu seperti minat, hadiah pemberian seseorang, cenderamata dan sebagainya. Ada di antara mereka sehinga ke peringkat sudah bergelar ibu dan bapa masih lagi berkhayal dan bermain-main dengan anak-anak patung.

Sebagai contoh untuk menguatkan hujah, saya sertakan dua keping gambar di bawah. Gambar pertama menunjukkan seorang artis wanita dari sebuah program realiti t.v. sedang bergambar dengan koleksi anak-anak patung yang ada dalam simpanannya. Jumlahnya bukan sedikit, malah lebih banyak jenisnya dari anak-anak patung yang pernah di simpan Ummul Mukminin Saidatina A'isyah r.a. seperti yang diceritakan dalam hadis di atas. Personaliti ini berumar lebih 24 tahun. Apakah kita boleh mengatakannya sebagai belum cukup umur atau belum mencapai akil baligh semata-mata kerana dia masih bermain dengan anak patung? Tidak kan? Setiap seorang manusia mempunyai kecenderungan peribadi yang membentuk minatnya terhadap seuatu perkara. Jadi tidak salah bagi personaliti ini untuk mengumpulkan anak-anak patung yang menjadi permainannya kerana itu minat atau hobinya dan dia tidak mengganggu sesiapa pun dengan kecenderungannya itu.
Lebih menarik lagi gambar di bawah ini. Bukan hanya golongan wanita saja yang berminat dengan anak patung dan suka berkhayal, bercakap dan bermain-main dengan permainan mereka, malah personaliti lelaki berusia awal 30 an, yang menjadi bapa kepada dua orang anak di bawah ini juga, masih lagi sanggup berhabis duit untuk membeli dan menambah koleksi anak-anak patungnya. Apakah boleh kita menganggap personaliti ini belum cukup umur dan tidak mencapai akil baligh semata-mata kerana kecenderungannya sedemikian rupa? Jika dia belum cukup umur, bagaimana pula dia boleh beranak dua? Jadi hujah dangkal ini boleh saja di tolak ke tepi dan terbatal dengan sendirinya. Ucapkan selamat tinggal pada mereka yang berhujah dengan hujah sebegini…..Hujah mereka :
A'isyah Belum Mencapai Akil Baligh Kerana Umurnya masih muda iaitu 6 tahun semasa dinikahkan dan 9 tahun semasa tinggal serumah dengan Rasulullah s.a.w.
Posting ini sebenarnya dibuat atas cadangan sahabat saya Rizal Azalli semasa saya berkunjung ke rumahnya hampir tiga bulan lepas. Sahabat saya ini menyatakan dalam sebuah forum internet terdapat seorang lelaki yang mendakwa dirinya murtad, mencabar mana-mana umat Islam menikahkan anak mereka yang berusia 6 tahun dengannya dan memberikan anak mereka itu selepas usia 9 tahun untuk tinggal serumah dengannya. Jika ada barulah dia akan kembali kepada Islam.

Membaca kenyataannya dalam forum tersebut membuatkan saya tersenyum dan hampir tergelak. Kenyataannya sendiri telah meletakkan Islam agung di atas apa jua agama yang sedang di anutinya sekarang. Masakan tidak, dia hanya meletakkan satu syarat sahaja kepada sesiapa jua untuk dia menerima apa-apa agama bagi menjadi anutannya, maka haruslah agama tersebut memenuhi syaratnya yang satu ini iaitu, mana-mana penganut agama itu memberikan kepadanya anak mereka yang berusia 6 tahun untuk dikahwininya dan pada usia 9 tahun, anak itu seharusnya dibolehkan kepadanya untuk dinikmati madu rumahtangga bersamanya pada usia itu. Si paedophile ini memberikan syarat umur 6 tahun untuk bernikah dan 9 untuk berjimak dengannya barulah dia ingin kembali kepada Islam! Tidak dinyatakan dia sedang menganuti agama apa sekarang ini. Yang pasti agama anutannya itu sekarang tentunya telah memberikan apa yang dia kehendaki seperti yang disyaratkannya

Inilah bentuk pemikiran seorang paedophile yang sebenar. Kenyataannya ini membawa maksud bahawa Islam tidak dapat memenuhi permintaannya lalu dia murtad. Agama anutannya sekarang pastinya agama yang dapat memenuhi syarat yang dikehendakinya. Disebabkan syarat umur untuk bernikah yang ditetapkan dalam Islam ialah apabila seseorang itu mencapai akil baligh bukannya berdasarkan umur-umur tertentu, maka permintaan si paedophile ini tidak dapat dipenuhi. Lalu murtadlah dia. Begitu banyak kelebihan Islam dia sempitkan kepada hanya hawa nafsu binatangnya untuk melakukan hubungan seks dengan kanak-kanak. Memang gila seks si murtad ini!

Tidak dinyatakan dia sedang menganuti agama apa sekarang. Jika agama Kristian yang sedang dianutinya sekarang, maka tidak mungkin dia akan kembali kepada Islam kerana agama itu membenarkan perkahwinan seseorang lelaki berlaku dengan seorang kanak-kanak perempuan seawal usia tiga (3) tahun dan baligh itu bukan menjadi syaratnya. (ed - InsyaAllah, saya akan bentangkan perkara ini pada bahagian-bahagian akan datang nanti). Jika agama Hindu yang dianutinya sekarang, maka sama juga keadaannya, dia tidak akan kembali kepada Islam kerana terdapat peraturan dalam sebuah kitab hindu yang memberikan hak kepada lelaki untuk mengahwini mana-mana perempuan yang lebih muda tiga (3) kali ganda lebih muda daripada mereka tanpa meletakkan akil baligh sebagai syarat. 

Jika dia kini seorang atheist, maka tiada apa-apa bentuk larangan kepadanya untuk berkahwin dengan sesiapa sahaja sama ada masih bayi atau kanak-kanak atau orang tua atau pasangan sejenis atau hatta seekor kambing atau unta mahupun seekor lembu sekalipun boleh saja dikahwininya kerana tiada larangan kepadanya untuk berbuat demikian.

Islam meletakkan syarat untuk bernikah haruslah pasangan itu mencapai balaghun nikah (umur yang melayakkan seseorang itu untuk bernikah.) Jika seorang gadis itu mencapai akil baligh penuh pada usia 9 tahun, maka layaklah dia berkahwin. Tetapi jika pada usia 9 tahun tersebut, dia masih lagi belum mencapai akil baligh, maka dia dikategorikan sebagai seorang kanak-kanak. Sebagai seorang kanak-kanak, maka tidak boleh baginya mendirikan rumahtangga kerana dia belum bersedia secara fizikal, emosi dan pastinya tidak akan dapat memenuhi tuntutan tanggungjawab sebagai seorang isteri dalam berumahtangga. Sekiranya sehingga usia 14 tahun si anak perempuan tersebut masih belum mencapai akil baligh, maka dia tetap tidak dibenarkan untuk berkahwin.

Sebagai peringatan, akil baligh penuh ditandai dengan kedatangan haid bagi gadis. Sebagaimana yang dijelaskan sebelum ini, menurut pemerhatian biologi, akil baligh itu bermula dengan thelarce (pertumbuhan payu dara) dan kemudiannya diikuti oleh pubarche (pertumbuhan bulu ari-ari) dan akhir sekali dilengkapi dengan menarche (kedatangan haid). Proses ini kebiasaannya mengambil masa 2 hingga 3 tahun, bermula dari thelarce hingga ke peringkat menarche.

Rasulullah s.a.w. menikahi A’isyah r.a. pada usianya 6 tahun dan hanya berumahtangga dengannya pada usia 9 tahun. Pada usia 9 tahun ini, A’isyah r.a. sudah mencapai akil baligh penuh iaitu ditandai dengan kedatangan menarche. Apabila menarche dikesan seawal usia 9 tahun, perkara ini memberitahukan kepada kita bahawa 2 hingga 3 tahun sebelum A’isyah r.a. berumur 9 tahun, Saidatina A’ishah r.a. telah pun memasuki fasa awal akil baligh dengan thelarche. Maka pernikahan Rasulullah s.a.w. dengan A’isyah r.a. ketika A’isyah berusia 6 tahun itu dilakukan semasa A’isyah sudahpun memasuki fasa akil baligh atau dalam erti kata lain sudah cukup umur untuk berkahwin. Tetapi ditunggu sehingga tiga tahun sehingga A’isyah r.a. mengalami kedatangan haid pertama bagi memberikan petanda jelas bahawa si anak gadis Abu Bakar As Siddiq itu telah mencapai akil baligh penuh dan bersedia sepenuhnya untuk memenuhi tanggungjawabnya dalam berumahtangga.

Kenapakah saya menyatakan bahawa A’isyah r.a. sudah akil baligh semasa dia berumur 6 tahun? Berdasarkan hujah di atas yang dibuat berdasarkan pemerhatian kepada aspek pertumbuhan fizikal manusia sebagaimana yang disepakati oleh sains perubatan, maka hujah yang cuba saya kemukakan menyatakan bahawa A’isyah sudah pun memasuki fasa akil baligh pada usia 6 tahun semasa dinikahi Rasulullah adalah sangat tepat dan tidak menimbulkan keraguan dan saya berani mempertahankan hujah ini. Perlu kita ingat bahawa menarche atau kedatangan haid pertama itu bukanlah petanda kepada seseorang gadis itu baru mencapai akil baligh, tetapi menarche itu merupakan pelengkap dan peringkat akhir kepada proses kematangan fizikal seseorang gadis yang sudah akil baligh. Perhatikan perkataan yang ditegaskan dengan tulisan bold tadi dan harap dapat difahami.
Bagaimana pula dengan sumber Islam yang authentic atau yang boleh dipercayai, apakah ada di mana-mana dalam hadis baginda yang menunjukkan semua pihak menyedari Aisyah r.a. sudah mencapai akil baligh pada usianya 6 tahun?

Sebelum saya cuba menjelaskan dengan lebih lanjut dan tidak menimbulkan apa-apa kekeliruan, saya bawakan petikan hadis yang menunjukkan bagaimana bermulanya pernikahan Rasulullah s.a.w. dengan Siti A’isyah r.a.

Selepas dari Saidatina Khadijah r.a. meninggal dunia, Khaulah bt Hakim telah membuat satu cadangan atau proposal perkahwinan kepada Baginda s.a.w. Khaulah bt. Hakim merupakan isteri kepada Uthman bin Maz’un. Uthman bin Maz’un merupakan adik susuan kepada Baginda s.a.w.

Khaulah telah berkata, “Wahai Rasulullah! Mengapakah anda tidak mahu berkahwin?” Khaulah mengusulkan demikian setelah kematian Ummul Mu’minin Saidatina Khadijah r.a. Lalu Baginda s.a.w. bertanya, “Dengan siapa saya patut berkahwin?” Khaulah r.a. menjawab, “Dengan seorang gadis atau janda” Baginda s.a.w. berkata, “Siapakah gadis itu, dan siapa pula janda itu?” Khaulah menjawab, “Dia adalah anak perempuan orang yang paling kau sayangi di atas muka bumi ini , Abu Bakar, iaitu Aishah, dan janda itu pula ialah Saudah binti Zam’ah.” Lalu Baginda s.a.w. berkata, “Baiklah, beritahu tentang saya kepada kedua-duanya , dan tunggu .” (Riwayat ini dinukilkan oleh Ibn Khatir dengan dalam sebuah hadis yang panjang dengan merujuk kepada al-Baihaqi dan Musnad Ahmad.)

Apa yang hendak saya tegaskan di sini ialah, pada ketika Khaulah mencadangkan kepada Rasulullah s.a.w. tentang calon yang ingin dia cadangkan untuk diperisterikan oleh Rasulullah, dia menggambarkan Siti A’isyah r.a. sebagai ‘Bakra’.

Setelah membuat beberapa rujukan, perkataan Arab ‘Bakra’ yang digunakan dalam hadis di atas membawa maksud seorang anak gadis yang sudah mencapai akil baligh. Perkataan ini tidak digunakan untuk kanak-kanak yang belum akil baligh. Kanak-kanak perempuan yang belum mencapai usia akil baligh disebut sebagai ‘Jari’ah’.

Begitu juga dengan contoh hadis dari riwayat Bukhary di bawah:
Dari Abu Hurairah r.a., Rasulullah s.a.w. berkata: “Seorang wanita janda, tidak boleh dikahwinkan tanpa bermesyuarat terlebih dahulu dengannya. Seorang gadis perawan (albikru), tidak boleh dikahwinkan sebelum meminta izin kepadanya.” Orang bertanya: “Bagaimana izin gadis perawan itu?” Rasulullah menjawab: “Kalau ia diam saja”.

Perhatikan perkataan Al Bikru yang digunakan. Ianya menunjukkan bentuk definite atau jelas bagi perkataan yang membawa maksud gadis perawan atau anak dara.
Petikan dalam Bahasa Arabnya seperti di bawah.

Dari hadis Baihaqi dan Ahmad yang menceritakan mengenai cadangan Khaulah binti Hakim tersebut, kita mendapati bahawa semua pihak yang terlibat dalam mengaturkan perkahwinan Rasulullah s.a.w. dengan A’isyah r.a. sangat menyedari mengenai perubahan fasa biologi Siti A’isyah dengan menggelarkannya sebagai gadis perawan (bakr) dalam hadis tersebut dan tidak perkataan ‘kanak-kanak perempuan’ (jar’iah).

Seperti biasanya bagi Rasulullah s.a.w., setiap tingkahlaku dan keputusan yang dibuat oleh baginda hanya akan berpandukan kepada perancangan, arahan dan wahyu daripada Allah s.w.t. Rasulullah s.a.w. hanya memberikan persetujuan setelah wahyu Allah s.w.t. sampaikan kepadanya melalui jalan mimpi yang berturut sebanyak 3 (tiga) kali. Rasulullah s.a.w. menikahi A’isyah r.a. di atas perintah wahyu Allah melalui mimpi baginda seperti yang dicatatkan dalam hadis riwayat Imam Bukhary di bawah.

Dari A’isya r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. berkata kepada saya: “Saya melihat engkau dalam mimpi, dibawa oleh malaikat kepada saya dalam sebuah kerudung kain sutera. Malaikat itu berkata kepada saya: “Inilah isterimu! Setelah kain tutup mukanya saya buka, rupanya engkau.” Saya berkata: “Hal ini datangnya daripada Allah, tentulah akan dilaksanakanNya.”
(Hadis Riwayat Imam Bukhary & Muslim)

Maka dengan wahyu yang jelas itu tadi, Rasulullah s.a.w. bersetuju dengan cadangan pernikahan baginda dengan A’isyah r.a. Apa yang boleh kita fahami di sini ialah, bukan Rasulullah s.a.w. yang memulakan usaha menyatukan baginda dengan A’isyah r.a., tetapi Khaulah selaku pihak ketiga yang membuat cadangan.

Perkahwinan Rasulullah s.a.w. ini juga telah berupaya menyelamatkan maruah Abu Bakar As Siddiq, yang telah ditolak pinangannya untuk dinikahkan A’isyah r.a. sebelum ini yang ditawarkannya kepada seorang pemuda musyrik.

Pada ketika tekanan kaum muysrikin Mekah semakin kuat ke atas kaum Muslimin Mekah, Abu Bakar As Siddiq, telah membuat keputusan untuk berhijrah ke Habsyah (Maghribi sekarang ini). Sebagai seorang bapa yang mempunyai seorang anak gadis yang perawan, maka menjadi tanggungjawabnya untuk memastikan masa depan anaknya itu terjamin sewaktu ketiadaannya nanti. Lalu Abu Bakar As Siddiq menawarkan kepada Zubair Bin Muth’im Bin Adiy untuk dikahwinkan dengan Aisyah r.a.

Abu Bakar pun pergi berjumpa Mut’im . Isteri Mut’im juga ada bersamanya. Apabila Abu Bakar menyatakan niatnya, isteri Mut’im memberitahu Abu Bakar bahawa jika mereka mengahwinkan anak lelaki mereka dengan anak perempuan Abu Bakar, sudah tentu Abu Bakar dan anaknya akan membuatkan anak mereka , Zubair, keluar daripada agama asalnya untuk memeluk agama Islam. Sambil melihat ke arah Mut’im, Abu Bakar berkata, “Apa yang dicakapkan (dimaksudkan) oleh isteri kamu ?” Mut’im telah menjawab bahawa apa yang dikatakan oleh isterinya adalah betul. “Kami menganggap kamu dan anak perempuan kamu adalah sama”. Mendengarkan ini, Abu Bakar pun beredar dari situ. (Riwayat Tabari)
Dengan penolakan ini maka terselamatlah akidah A’isyah r.a. daripada terlepas kepada perkahwinan yang bakal di atur dengan Zubair bin Muth’im. Maka jelas di sini bahawa tindakan Rasulullah s.a.w. mengahwini A’isyah r.a. itu pada usia akil baligh tersebut, bukanlah sesuatu yang janggal dengan masyarakat Arab ketika itu. Ini dapat diperhatikan bahawa tiada langsung bentuk kecaman yang dilemparkan kepada baginda dalam mana-mana sumber hadis yang menyatakan bahawa baginda ini kaki perempuan dan menganiaya kanak-kanak perempuan sepertimana yang dicanang-canangkan oleh golongan orientalis di waktu ini.

Yang wujud hanyalah kecaman dari golongan musyrikin terhadap akidah Islamiyyah Rasulullah s.a.w. dalam mentauhidkan Allah serta peranannya dalam membawakan Islam untuk mengubah masyarakat Arab yang hidup di zaman itu. Peribadinya tidak pernah dikecam dan kecaman peribadi tersebut terutamanya berkenaan perkahwinan baginda dengan A’isyah ini, tidak pernah tercatat dalam mana-mana kitab muktabar.

Jelas di sini bahawa terlebih dahulu daripada Rasulullah s.a.w., A’isyah sudah pun ditunangkan untuk berkahwin dengan seorang pemuda musyrik. Maka dimanakah salah Rasulullah s.a.w. berkahwin dengan seorang gadis yang sudah mencapai akil baligh? Apakah boleh digelarkannya sebagai paedophile semata-mata kerana dia berkahwin dengan gadis yang mencapai akil baligh?

Maka hujah mereka (golongan penentang Islam) berkenaan kesangsian mereka berkenaan perkahwinan Rasulullah s.a.w. ini adalah tidak berasas sama sekali. Ianya dibuktikan melalui sains perubatan dan melalui hadis-hadis yang diriwayatkan.

Hujah mereka lagi :
Tetapi… lojikkah terdapat gadis yang akil baligh pada usia 6 tahun dan didatangi haid pada usia 9 tahun? Jika benar ada… bukankah fizikalnya masih lagi fizikal seorang kanak-kanak?
InsyaAllah bersambung pada waktu yang diizinkanNya bagi saya memuatkannya di sini… wallahuaa’lam…


Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.


eNovel dari Muhammad Ibn 'Az pemilik blog satuhala... Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...

Dapatkan juga CD-ROM kitab-kitab agama dunia untuk di buat kajian dan perbandingan... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...(stok adalah terhad)

Wednesday, April 9, 2008

Boikot atau tidak?

oleh Muhammad Ibn 'Az

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, selawat dan salam bagi Rasulullah s.a.w. serta Ahlul Baitnya. Assalamualaikum buat semua sahabat pengunjung di sini. Sebelum saya masukkan posting bahagian kedua A’isyah r.a., saya ingin memperjelaskan tindakan boikot terhadap negara Belanda yang diserukan kepada semua Muslimin dan Muslimat di seluruh dunia untuk bersatu melakukannya.

Dalam pada kita sedang berusaha meningkatkan solidarity keseluruhan ummah untuk sekurang-kurangnya menunjukkan kita masih dapat bersatu dan bertindak dalam isu yang paling dekat dengan hati kita, muncul pula banyak pendapat dari kalangan kita yang cuba menidakkan usaha boikot dengan bersikap apologetic dengan pelbagai alasan bagi bagi menyokong retorik sendiri.

Saya terbaca dalam akhbar the Sun bertarikh 2 April 2008, yang memaparkan tulisan salah seorang pengunjung akhbar tersebut yang cuba memberikan satu bentuk pandangan yang dalam masa yang sama bertindak bagaikan serampang dua mata, satu cuba mengajarkan bagaimana orang Islam harus bertindak terhadap provokasi Geert Wilders, dan satu lagi dia mengungkitkan kembali bahawa tindakan muslim-muslim sebelum ini yang bertindak secara ekstrem termasuk membunuh ‘rakan seperjuangan’ Geert Wilders iaitu Theo Van Gogh adalah sangat tidak betul.

Benar Theo Van Gogh di bunuh kerana filem Submission-nya. Tetapi si penulis itu tadi sangat kelihatan tidak ikhlas dalam penulisannya apabila dia juga cuba menyabitkan pembunuhan Pim Fortuyn yang dikatakannya dibunuh oleh golongan ekstremis Muslim. Padahal, yang membunuhnya ialah aktivis hak asasi haiwan dan bukan orang Islam yang melakukannya.

Begitu juga dengan pelbagai surat pembaca kepada ruangan akhbar sepanjang bulan ini yang menyaksikan kegagalan pihak bukan Islam untuk memahami dasar tindakbalas terhadap provokasi yang dikenakan ke atas mereka. Sebagai contoh, surat pembaca di bawah ini yang melabelkan pejuang-pejuang Islam yang bertindak balas ala gerila sebagai ekstremis yang harus juga dikutuk. Menurutnya, mereka inilah yang mendorong orang-orang seperti Wilders membuat kecaman terhadap Islam. Sebenarnya, mereka ini (orang-orang bukan Islam) yang cuba memberi pandangan, mereka ini sebenarnya gagal untuk membezakan antara orang yang berperang menentang penjajahan negara mereka dengan mereka yang berjuang atas dasar ketamakan imperialisme. Apakah adil melabelkan mereka yang bertindak balas akibat negara mereka dijajah, dibom setiap hari serta dihancurkan sebagai ekstremis? Bukankah tidak adil label sebegini diberikan kepada mereka?

Sir Isaac Newton, genius yang diagungkan komuniti sains, serta diletakkan Michael H. Hart ditempat kedua selepas Nabi Muhammad s.a.w. (tempat ketiga St. Paul dan ke empat Jesus) dalam ranking 100 individu paling berpengaruh dalam sejarah, telah memperkenalkan beberapa formula fizik berkenaan dengan gerakan mekanik. Apa yang saya ingin memperkatakan mengenai Sir Isaac Newton ialah mengenai Newtons’ 3rd Law Of Motions (Hukum Pergerakan Newton Ketiga) yang diperkenalkannya kepada komuniti sains yang boleh sedikit sebanyak memberikan pencerahan mengenai daya tindakbalas.

Newton Third Law Of Motion :
The action force is equal in magnitude to the reaction force and opposite in direction

Daya bertindak adalah sama dengan daya tindakbalas dalam magnitude, tetapi dalam arah yang berbeza. (Rujukan : Serway’s Principles Of Physics : A Calculus-Based Text Fourth Edition, Jewett & Serway; Thomson Brooks/Cole, 2006)

Dalam bahasa mudah untuk memahami Hukum Ketiga Newton dalam gerakan mekanik ini ialah, jika dua buah objek, a dan b, berinteraksi dengan a mengenakan satu bentuk daya ke atas b, maka objek b akan bertindakbalas dalam bentuk daya dengan magnitude yang sama tetapi dalam arah gerakan yang bertentangan dengan a.

Apa kena mengena semua ini semua ini dengan Wilders, si penulis surat, imperialisme barat dan Muslim? Newton telah menjelaskan bahawa dalam dunia ini, apa juga tindakan yang kita buat, pasti akan disusuli oleh tindakbalas dalam bentuk bertentangan dengan tindakan awal tadi. Jadi, jika tidak mahu Muslim bertindakbalas secara perang ala gerila dan mula mengangkat senjata serta mula memboikot, janganlah sengaja mencari pasal dengan menyerang negara dan agama mereka tanpa usul periksa dan tanpa sebab.

Kotak email saya diasak dengan email mengenai senarai produk dari Belanda oleh ramai Muslim yang sangat bersemangat menyokong usaha boikot ini. Terima kasih atas semua email tersebut dan semangat yang ditunjukkan, masih banyak lagi email yang saya berhutang untuk membalasnya. InsyaAllah, saya akan cuba sedaya upaya membalas email-email tersebut. Dalam pada itu saya menerima juga beberapa email yang cuba memberikan pandangan yang sebaliknya. Antaranya berkenaan cadangannya supaya orang Islam tidak memboikot produk Belanda akibat tindakan Wilders ini, pandangan sebegini pula memberikan alasan bahawa jika negara kita pula berada dalam dilemma yang sama, di mana salah seorang Ahli Parlimen kita sendiri mengeluarkan kenyataan yang mengguris hati mana-mana pihak dan lantas akibat dari keceluparannya, seluruh dunia bersatu memboikot produk Malaysia. Apa perasaan kita sebagai rakyat biasa yang tidak bersalah? Apakah adil kita sebagai rakyat biasa turut dihukum akibat perbuatan seorang manusia yang bebal?

Rasanya seperti saya pernah terbaca kenyataan yang serupa dalam sebuah akhbar berbahasa Inggeris dalam seminggu dua ini, tetapi malangnya tak sempat saya untuk mengambil keratannya untuk dipamerkan disini. Bagaimanapun, sebenarnya, ini semua hanyalah pandangan yang agak merugikan solidarity ummah yang berpunca dari kegagalan untuk melihat isu ini secara keseluruhannya.

Menurut Perlembagaan Belanda Artikel 1 seperti di bawah:

Chapter 1 Fundamental Rights
Article 1 [Equality]
All persons in the Netherlands shall be treated equally in equal circumstances. Discrimination on the grounds of religion, belief, political opinion, race, or sex or on any other grounds whatsoever shall not be permitted.

Terjemahannya : Artikel 1
Semua individu dalam negara Belanda akan dilayan secara samarata dalam apa jua keadaan. Diskriminasi berdasarkan agama, kepercayaan, pandangan politik, keturunan, atau jantina atau apa jua perkara tidak dibenarkan (dilarang).

Persoalannya, kenapakah kerajaan Belanda membiarkan saja Ahli Parlimennya, Geert Wilders, melakukan provokasi yang cuba mendiskriminasikan Islam dan Muslim di Belanda dan Eropah? Jika kerajaan Singapura boleh bertindak bijak dengan menarik balik lesen penganjuran sebuah pementasan yang menghina Islam pada 2006, kenapa tidak kerajaan Belanda melakukan perkera yang serupa? Kenapakah mereka tidak dapat menghormati perlembagaan mereka sendiri? Jika kita di sini melakukan sesuatu yang ditafsirkan mereka sebagai Unconstitutional (tidak selari dengan Perlembagaan –ed – kita harus biasakan diri dengan perkataan ini kerana inilah korus lagu yang tak putus-putus yang dimainkan oleh golongan Islam plural, liberal, pejuang hak wanita yang disogok dana oleh pertubuhan Kristian dari luar dan golongan anti Islam di sini), maka terpekik terlolonglah mereka ini cuba mengajar kita apa ertinya mematuhi perlembagaan negara (biarpun kita tidak melakukannya).

Pada ketika kerajaan mereka mempunyai kuasa untuk menghalang tindakan mendiskriminasi Islam melalui si bebal yang cabul tersebut, mereka (kerajaan Belanda) sebaliknya memilih untuk menyokongnya secara dalam diam. NIF (Netherland Muslim Federation) telah cuba membawa kes ini ke mahkamah dan kes mereka ditolak. Wilders yang senang hati dengan pengadilan yang dibuat mahkamah mereka, apabila ditanyakan mengenai kes NIF yang ditolak tersebut memberitahu, “Saya sentiasa percaya dan yakin yang ianya menjadi kewajipan saya dalam mana-mana perdebatan politik, untuk memberikan peringatan kepada Belanda dan Barat mengenai bahayanya Islam kepada mereka.” Berita ini dilaporkan dalam de Volksrant edisi online yang boleh di capai dengan klik pautan di bawah ini. Ianya di tulis dalam bahasa Belanda. Manfaatkan google translate dan rakan Muslim (dari Belanda) anda yang aktif dalam mana-mana chatroom atau forum untuk membantu anda memahami konteksnya.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article523848.ece/Rechter_uitlatingen_Wilders_toelaatbaar?service=Print

Apa pentingnya Boikot?

Bagi yang sukar memahami apa pentingnya boikot ini kepada usaha kecil untuk menunjukkan solidarity umat Islam kepada dunia, saya bentangkan sedikit perkara di bawah ini. Sebenarnya usaha memburukkan agama yang dirasakan menjadi ancaman kepada ‘ketamadunan’ barat, bukan hanya dibuat terhadap Islam.

Sebenarnya Islam hanyalah merupakan mangsa terbaru mereka. Dalam kurun yang lepas, sebelum kebangkitan Islam kembali jelas dalam persada dunia, dunia barat terlebih dahulu memulakan kempen membenci sebuah agama yang dirasakan mengancam kedudukan mereka ditanahair mereka sebelum ini.

Sebenarnya, modus operandi mereka sejak dari dahulu sehingga sekarang amatlah sama dari segi pelaksanaannya. Mereka yang didukung oleh golongan fanatik Kristian diseluruh Eropah yang cuba digerakkan untuk menjaga kepentingan mereka di tanahair sendiri, telah memulakan kempen-kempen memburukkan sebuah agama yang dirasakan menjadi ancaman terhadap mereka. Agama tersebut ialah agama Yahudi.

Golongan Yahudi pada ketika itu yang dilihat semakin menguasai perniagaan-perniagaan dan industri serta ekonomi di Eropah mula dianggap sebagai ancaman kepada kedudukan mereka di Eropah. Maka pada ketika itu bermulalah gerakan propaganda memburuk-burukkan Yahudi melalui media-media dan apa jua yang etrcapai oleh tangan mereka.

Poster-poster yang menghina orang-orang Yahudi serta gerakan mereka ditampalkan dan diterbitkan dimerata-rata berulang-ulang kali. Sama seperti yang mereka lakukan dengan agama Islam pada ketika ini, iaitu dengan menerbitkan poster-poster yang menghina keperibadian Rasulullah s.a.w. dan agama Islam, dan diulang terbitannya berkali-kali semata-mata untuk memastikan mesej mereka untuk memburukkan Islam itu melekat kukuh diminda orang-orang barat. Teringat saya dengan kata-kata Adolf Hitler; “Make the lie big, make it simple, keep saying it, and eventually they will believe it” {“Besar-besarkan pembohongan itu, jadikannya semudah mungkin, katakannya berulang kali dan akhirnya mereka akan mempercayainya.”}

Maka itulah caranya yang digunakan ‘ketamadunan’ barat dalam kempen membenci Yahudi yang dilakukan mereka beberapa abad yang lalu. Antara poster-poster penghinaan terhadap golongan ini yang diterbitkan dalam tahun-tahun abad ke 19 dan 20 saya sertakan di bawah. Serangan yang dihadapi oleh golongan Yahudi ini pada ketika itu, kini dialami pula oleh golongan Islam di sana.
Lihatlah betapa mereka cuba melakukan penghinaan terhadap keturunan Yahudi satu ketika dulu dengan modus operandi yang sama dilakukan ke atas kita. Tetapi, oleh kerana golongan Yahudi ini merupakan satu golongan kaum yang kuat solidaritinya dan bijak memanipulasikan apa jua kekuatan yang ada pada mereka, maka mereka kini dapat menguasai dunia melalui kebijaksanaan memanipulasi tersebut. Jumlah mereka di dunia tidak sampai pun 10% dari jumlah keseluruhan umat Islam di dunia, tetapi kuasa lobi yang ada pada mereka dapat menundukkan kerajaan terkuat yang wujud sekarang ini di dunia. Sebagai contoh mereka berjaya memaksakan Presiden Amerika Syarikat, George Bush, untuk menandatangani perjanjian yang dinamakan Global Anti-Semitism Review Act of 2004* bagi menangani gerakan anti Yahudi diseluruh dunia.

*sumber : http://100777.com/node/1026

Kaum Yahudi yang memiliki empayar perniagaan dan kekuatan ekonomi berjaya menjadikan beberapa kuasa utama dunia sebagai proksi mereka disebabkan mereka ini bersatu dalam apa jua tindakan mereka. Kita selaku 1.3 billion umat Islam pula mempunyai kekuatan volume iaitu jumlah kita yang ramai dapat menggugat apa jua ancaman terhadap Islam sekiranya kita dapat bersatu dalam melakukan tindakan. Belajarlah dari apa yang dilakukan ahli kitab ini dan seharusnya kita bersatu dalam tindakan kita. Ini bukan masanya untuk beretorik yang meletakkan tindak-tanduk individualistik dalam mengatasi suara jemaah dengan hujah-hujah yang meresahkan lain muslim dikala jemaah sudah tegak berdiri dalam saf untuk turut bertindak. Kepada pengirim email tersebut yang menamakan dirinya ‘JiFatt’, harap dapat fahami apa tujuan sebenar boikot ini.

Benar, Perdana Menteri Belanda telah mengutuk tindakan Wilders itu, tetapi ianya tetap tidak mendatangkan apa-apa kesan terhadap rancangan jahatnya yang bertentangan dengan artikel 1 Perlembagaan Belanda. Yang ada cuma reaksi Perdana Menteri Belanda yang sekadar mengutuk tindakan Geert Wilders tersebut tanpa diambil apa-apa tindakan. Kutukan itu pula sekadar mempunyai impak yang sama sebagaimana jutaan resolusi mengutuk yang dibuat OIC dan PBB terhadap Israel yang tidak langsung memberikan kesan hatta sebesar kesan gigitan nyamuk.

OIC dan PBB menjadi bahan ketawa kepada mereka ini kerana hanya boleh mengutuk dan tidak mampu berbuat apa-apa dan gemar beretorik! Apakah perlu kita diamkan saja dan biarkan agama kita dicerca dan dihina tanpa memberikan reaksi balas? Apakah kita ini muslim yang bacul yang takut untuk bertindak? Sukar sangatkah mengawal poket dari memberikan kelebihan kepada pihak yang terang-terangan membenci Islam?

Terpulanglah…. Penghinaan terhadap Rasulullah s.a.w. telah lama dilakukan sebelum semua polemic ini timbul. Di bawah ini saya ingin memetik kisah bagaimana Rasulullah s.a.w. dihinakan pada ketika baginda sedang bersolat di Mekah.

Dari Ibnu Mas’ud r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda: “Pada suatu waktu, ketika Rasulullah s.a.w. solat dekat Kaabah, Abu Jahal dan kawan-kawannya pula sedang duduk berdekatan. Baru kelmarin orang menyembelih unta di sana. Kata Abu Jahal, “Siapa di antara kalian yang sanggup mengambil perut unta sembelihan Bani Fulan itu, lalu letakkannnya di atas bahu Muhammad apabila ia sujud.” Orang yang paling jahat di antara mereka pergi mengambil perut unta itu, lalu ketika Nabi s.a.w. sujud diletakkannya di atas bahu beliau. Kata Ibnu Mas’ud, “Setelah itu mereka terbahak-bahak dan dorong mendorong antara satu sama lain. Aku berdiri saja melihatnya. Kalaulah aku sanggup, tentu aku buangkan perut unta itu dari punggung Rasulullah s.a.w. Nabi s.a.w. terus saja sujud, beliau tidak mengangkat kepalanya hinga ada orang yang lewat, lalu dia (orang itu) memberitahukan kepada Fatimah r.a. – yang ketika itu masih gadis kecil-. Fatimah datang, lalu dibuangkannya perut unta itu dari punggung Nabi s.a.w. Sesudah itu dihampirinya mereka, lalu dimakinya mereka. Setelah Nabi s.a.w. selesai bersolat, beliau mengeraskan suaranya mendoakan kutukan atas mereka. Apabila Nabi s.a.w. mendoa, beliau baca tiga kali, dan apabila beliau meminta, beliau meminta tiga kali. Katanya, “Wahai Allah, binasakanlah orang-orang Quraisy.” Tatkala mereka mendengar suara Nabi mendoa, mereka berhenti ketawa dan takut akan doa beliau. Kemudian Nabi s.a.w. berkata, “Wahai Allah, binasakanlah Abu Jahil bin Hisyam, ‘Utbah bin Rabi’ah, Syaibah Bin Rabi’ah, Walid Bin ‘Uqbah, Umaiyah Bin Khalaf dan ‘Uqbah bin Abi Mu’ith.”- Ibnu Mas’ud ada menyebutkan nama orang yang ke tujuh, tetapi perawi lupa namanya – Maka demi Allah yang mengutuskan Muhammad s.a.w. dengan yang hak. Sesungguhnya aku melihat orang-orang yang nama mereka disebut Nabi itu mati tergeletak dalam perang Badar. Kemudian diseret orang ke dalam lubang di Badar itu.”
Hadis Riwayat Imam Muslim.

Watak-watak dalam hadis tersebut dan apa sumbangan mereka seperti berikut 1400 tahun yang lalu:

Abu Jahil : Ketua Komplot rancangan jahat untuk menghina Rasulullah s.a.w.

‘Uqbah Bin Muith : Pelaksana rancangan jahat Abu Jahal tersebut.

Rasulullah s.a.w. : Mangsa penghinaan dengan diletakkan perut unta dibelakang tubuhnya semasa baginda sedang bersujud.

Ibnu Mas’ud r.a. : Muslim saksi kepada rancangan jahat tersebut, membenci tindakan ‘Uqbah Bin Muith, tetapi disebabkan jumlah mereka (kumpulan Abu Jahil) sebanyak tujuh orang, maka dia tidak berani bertindak kerana takutkan ancaman.

Muslim yang lalui kawasan tersebut : Muslim saksi kepada perbuatan tersebut, membenci tindakan ‘Uqbah Bin Muith, tetapi disebabkan jumlah mereka (kumpulan Abu Jahil) sebanyak tujuh orang, maka dia tidak berani bertindak kerana takutkan ancaman, tetapi dia mengambil jalan untuk membantu Rasulullah s.a.w. dengan keupayaan yang ada pada dirinya memberitahukan kepada pihak yang dapat bertindak tanpa mendapat tindak balas, iaitu anak Rasulullah s.a.w. Fatimah Az Zahrah.

Fatimah Az Zahrah : Anak kesayangan Rasulullah s.a.w., masih kecil dan tiada kudrat untuk melawan hatta seorang dewasa apatah lagi 7 orang dewasa, tetapi apabila diberitahukan kepadanya mengenai perihal perbuatan ‘Utbah Bin Muith dan rakan-rakannya ke atas insan kesayangannya, dia lantas bertindak membersihkan maruah Rasulullah s.a.w. dan kemudiannya menuju ke arah 7 orang sahabat dalam pakatan tersebut lalu memaki hamun mereka.

Fast forwardkan peristiwa ini ke 1400 kemudian, iaitu pada hari ini, peristiwa yang sama masih lagi berlaku dengan semua watak-watak yang terkandung dalam hadis tersebut diambil tempatnya oleh manusia-manusia yang wujud pada hari ini, kecuali pada diri Rasulullah s.a.w. Jika 1400 tahun dulu, Rasulullah s.a.w. dihinakan dengan diletakkan perut unta di atas belakangnya semasa baginda sedang sujud, pada zaman ini pula, diletakkan pula golongan pembenci Islam sebuah bom di atas kepala karikatur yang digambarkan sebagai baginda. Berdasarkan hadis di atas, saya buat perbandingan watak seperti yang anda semua boleh baca di bawah.

Abu Jahil : Ketua Komplot rancangan jahat untuk menghina Rasulullah s.a.w. Peranan ini diambil alih oleh organisasi terancang yang membuat segala rancangan jahat untuk menghina serta memburuk-burukkan Islam.

‘Uqbah Bin Muith : Pelaksana rancangan jahat tersebut. Jika 1400 tahu dulu ‘Uqbah Bin Muith melakukannya bagi pihak organisasi Abu Jahil, maka kini peranannya di ambil oleh si bebal Geert Wilders itu sendiri.

Rasulullah s.a.w. : Masih lagi menjadi mangsa penghinaan dengan dilukiskan bom di atas karikatur yang cuba digambarkan sebagai baginda dan dihinakan keperibadian baginda dengan pelbagai cercaan dan tohmahan.

Ibnu Mas’ud r.a. : Peranan ini kini diambil alih oleh Muslim di zaman ini yang menjadi saksi kepada penghinaan komplot jahat tersebut terhadap keperibadian Rasulullah s.a.w., membenci tindakan Geert Wilders, tetapi disebabkan tidak mempunyai keupayaan (kewangan, tenaga, kekuatan, ilmu, bakat atau apa saja yang boleh dimanipulasikan sebagai mekanisma tindakan) untuk bertindak, maka dia tidak dapat melakukannya di atas faktor tersebut. Tetapi dia akan bertindak bila mendapat kekuatan sepertimana yang dilakukan Ibnu Mas’ud 1400 tahun dahulu dalam sebuah hadis yang akan saya petik selepas analisa ini.

Muslim yang lalui kawasan tersebut : Muslim saksi kepada perbuatan, membenci tindakan Geert Wilders, disebabkan tidak mempunyai keupayaan (kewangan, tenaga, kekuatan, ilmu, bakat atau apa saja yang boleh dimanipulasikan sebagai mekanisma tindakan) untuk bertindak, maka dia tidak dapat melakukannya di atas faktor tersebut, tetapi dia mengambil jalan untuk membantu Rasulullah s.a.w. dengan keupayaan yang ada pada dirinya memberitahukan kepada pihak yang dapat bertindak tanpa mendapat tindak balas, iaitu dengan memberikan peringatan serta menyebarluaskan maklumat yang ia dapat supaya semua Muslim sedar dan dapat memulakan gerak tindak mereka .

Fatimah Az Zahrah : Semua Muslim merupakan umat kesayangan Rasulullah s.a.w., dan dalam kes ini merupakan golongan yang menyayangi baginda dan merupakan golongan yang tiada kekuatan dan tiada kudrat untuk melawan kekuatan fizikal, ketenteraan dan sebagainya, tetapi apabila diberitahukan kepada mereka mengenai perihal perbuatan Geert Wilders dan rakan-rakannya ke atas insan kesayangannya, dia lantas bertindak membersihkan maruah Rasulullah s.a.w. dengan apa jua kebolehan yang ada padanya dan kemudiannya menuju ke arah pakatan tersebut lalu dilakukan tindakan yang boleh membuatkan mereka terdiam kaku dan takut. Salah satu tindakan yang boleh mendiamkan mereka ini ialah dengan kehancuran ekonomi mereka. Mereka ini tidak takut mendapat tindak balas kerana mereka tahu dan yakin bahawa tiada jihad dapat dilakukan tanpa apa-apa pengorbanan. Teringat saya dengan sebuah hadis pada ketika Rasulullah s.a.w. mendapat luka dalam perang. Petikan hadis tersebut adalah seperti berikut.

Dari Jundub Bin Sufyan r.a. katanya: “Jari Rasulullah s.a.w. berdarah kerana luka dalam suatu peperangan. Maka bersabda Rasulullah s.a.w. : “Bukankah engkau hanya sebatang jari yang berdarah. Dan ini terjadi ketika engkau ikut berjihad fi sabilillah”
(Hadis Riwayat Muslim)

Hanya satu watak yang tidak ada dalam kisah hadis Ibnu Mas’ud di atas ialah Muslim yang bersikap tidak apa dan memandang tindakan untuk bersatu dalam jemaah yang cuba dilakukan majoriti umat Islam dalam memboikot produk Belanda sebagai suatu tindakan picisan. Jadi, di mana fungsi anda dalam watak-watak di atas?

Ibnu Mas’ud r.a. yang tidak melakukan apa-apa tindakan pada ketika itu akhirnya dia melakukan suatu tindakan yang paling besar dengan menghancurkan ketua komplot jahat terbabit sama sekali pada ketika dia berupaya untuk bertindak. Ianya dicatatkan dalam hadis di bawah:

Dari Anas Bin Malik r.a., katanya Rasulullah s.a.w. bersabda: “Siapa yang sanggup mencari berita mengenai kegiatan Abu Jahil?” Maka berangkatlah Ibnu Mas’ud. Didapatinya Abu Jahil telah dipukul jatuh oleh dua orang anak ‘Arfa (orang Anshar, anak petani kurma), sehingga di tidak berdaya. Laluku pegang janggotnya, sambil berkata : “Engkaukah Abu Jahal?” Jawabnya, “Tidaklah menjadi kehinaan bagi aku jika engkau yang membunuhku atau dibunuh oleh kaumku sendiri.” Kata Abu Mijlaz. “Abu Jahil mengatakan : Asal aku tidak dibunuh oleh anak petani.”
(Hadis Riwayat Muslim)

Jika kita perhatikan dan membuat analisa dengan hadis awal dari Ibnu Mas’ud yang kita buat pemerhatian tadi, Rasulullah s.a.w. tidak merelakan dirinya dihina pada ketika tersebut lantas menggunakan satu-satu senjata dan kekuatan yang ada pada dirinya pada ketika itu untuk bertindak balas. Baginda menggunakan doa di tempat yang paling mustajab lalu didoakan kehancuran ke atas 7 orang yang berkomplot tadi bersama dengan kaum serta semua gerakan dan kesatuan yang menyokong perbuatan mereka. Abu Jahil dan rakan-rakannya terdiam kerana mereka tahu bahawa sesiapa yang berdoa pada tempat itu, doanya akan dimakbulkan, maka takutlah mereka dengan doa Rasulullah s.a.w. tersebut. Bukankah doa juga merupakan senjata bagi mukmin? Maka apa jua yang boleh dijadikan mekanisma yang boleh memberikan impak kepada penghina Rasulullah s.a.w. seharusnya digunakan termasuk kekuatan ilmu dan kekuatan ekonomi.

Dalam Al Qur’an juga telah diarahkan dengan jelas apa bentuk tindakan yang seharusnya kita sebagai umat Islam lakukan jika terdapat mana-mana pihak mempermain-mainkan serta mengejak-ejek ayat-ayat Al-Qur’an. Ianya disebutkan dalam surah Al An’aam ayat 68 seperti di bawah:

Al An’aam 68
Dan apabila engkau melihat orang-orang yang memperkatakan dengan cara mencaci atau mengejek-ejek ayat-ayat Kami, maka tinggalkanlah mereka sehingga mereka memperkatakan soal yang lain; dan jika engkau dilupakan oleh Syaitan (lalu engkau duduk bersama mereka), maka janganlah engkau duduk lagi bersama-sama kaum yang zalim itu, sesudah engkau mengingati (akan larangan itu).

Oleh kerana memang kita di sini sudah sedia jauh dari Sang Orang Belanda, Geert Wilders tersebut, ini tidak bermaksud kita tak boleh melakukan tindakan sepertimana yang disebut dalam ayat di atas, apa yang kita boleh buat di sini ialah cuba sedaya upaya kita menjauhkan diri dari segala perkara yang berkenaan dengan Belanda sehingga mereka tidak lagi melakukan perkara yang sama. Janganlah berlawak dengan lawak yang kurang bijak mengenai durian belanda, ayam belanda dan sebagainya yang tidak ada kena mengena dengan perkara ini, takut kelak kita meletakkan diri kita sama dengan tahap orang belanda di borneo sana. Ini bukanlah masa untuk bermain-main, pada ketika orang lain sibuk membuka fail perancangan untuk menempatkan manusia di Marikh, kita disini pula sibuk sembunyikan fail, membongkar fail, bergaduh sesama sendiri dan kutuk mengutuk bangsa sendiri yang berpegang kepada akidah tauhid yang sama. Cukup-cukuplah!!!! Saya dah nak termuntah tengok semua ini… yang satu sibuk menyelongkar yang satu lagi pula sibuk main hide n seek dan police sentry.. sangat-sangat memualkan dan membosankan! Buatlah kerja yang telah diamanahkan sebagaimana yang dicanangkan dengan gong-gong perang selama ini..

Kepada Lely (www.penunggucahaya.blogspot.com), Asmaroni, Suara (www.suaradimindaku.blogspot.com) , New Ghost, Nazri & Nurul Amirah Noor Azam, InsyaAllah saya akan memenuhi permintaan email dan komen anda selepas siap semua posting Ai’syah r.a. blog ini. InsyaAllah bahagian 2nya akan saya muatkan pada hari Sabtu. Saya rasa sebahagian dari posting mengenai Saidatina A'isyah r.a. ini memberikan sebahagian jawapan kepada permintaan Nazri & Nurul. Terima kasih kerana bersabar dengan kelemahan saya yang tidak dapat memenuhi permintaan dalam waktu yang singkat, saya memerlukan sedikit masa untuk membuat sedikit penyelidikan sebelum dapat memenuhi permintaan-permintaan tersebut. Wassalam....

© March 2008 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara.

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.

eNovel dari Muhammad Ibn 'Az pemilik blog satuhala... Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...

Dapatkan juga CD-ROM kitab-kitab agama dunia untuk di buat kajian dan perbandingan... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...(stok adalah terhad)

Berminat.. Sebarkan Supaya Manfaatnya Lebih Meluas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email