Thursday, November 7, 2013

Cadangan Karlpal

Karlpal Singh mencadangkan mana-mana pertubuhan yang menggunakan nama agama dan bangsa patut dinyahdaftarkan. Cadangan itu dilihat bertentangan dengan Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan. Tetapi dia menyatakan cadangan tersebut boleh dilaksanakan dengan alasan untuk kebaikan negara bagi jangka masa panjang. Kewujudan pertubuhan-pertubuhan serta parti-parti politik berorientasikan bangsa dan agama mengikut katanya sangat memudaratkan masa depan Negara. Biasalah bagi mana-mana minority dengan inferiority complex yang mempunyai pembesar suara besar untuk mencadangkan perkara-perkara demikian.

Lalu dia memberikan contoh PAS antara yang perlu dinyahdaftarkan. Setelah PAS melemparkan ayat-ayat al Qur’an ke belakang punggung untuk menghalalkan kerjasama dengan DAP. Kini PAS cuba dicadangkan untuk dinyahdaftarkan oleh Pengerusi DAP. Bahasa mudah, PAS halalkan DAP, DAP mahu nyahdaftarkan PAS.Bukankah pada 2008, saya telah menyatakan bahawa apa yang disebut Allah dalam surah al Mumtahanah akan menghantui PAS sepanjang kerjasama mereka? (baca ‘Bila Muslim Berakal Pandir.’ Klik)

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil seteruKu dan seteru kamu menjadi teman rapat, dengan cara kamu sampaikan kepada mereka (berita-berita rahsia orang-orang mukmin) dengan sebab hubungan baik dan kasih mesra yang ada di antara kamu dengan mereka, sedang mereka telah kufur ingkar terhadap kebenaran (Islam) yang sampai kepada kamu mereka pula telah mengeluarkan Rasulullah (s.a.w.) dan juga mengeluarkan kamu (dari Tanah Suci Mekah) disebabkan kamu beriman kepada Allah Tuhan kamu. (Janganlah kamu berbuat demikian) jika betul kamu keluar untuk berjihad pada jalanKu dan untuk mencari keredhaanKu. (Tidak ada sebarang faedahnya) kamu mengadakan hubungan kasih mesra dengan mereka secara rahsia, sedang Aku amat mengetahui akan apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu zahirkan. Dan (ingatlah), sesiapa di antara kamu yang melakukan perkara yang demikian, maka sesungguhnya telah sesatlah ia dari jalan yang betul.

Jika mereka dapat menguasai kamu, nescaya mereka akan menjadi musuh yang membahayakan kamu, dan mereka akan membebaskan tangan mereka dan lidah mereka terhadap kamu dengan kejahatan, serta mereka suka kalaulah kamu juga menjadi kafir (seperti mereka) (al Mumtahanah ayat 1 hingga 2)

Di dalam imaginasi Karlpal, PAS dan beberapa parti politik lain disebutkan sebagai contoh pertubuhan yang perlu dinyahdaftarkan. Mungkin kerana telah berusia, Karpal tidak mampu memberikan contoh-contoh lain yang mungkin boleh dimasukkan ke dalam senarai pertubuhan yang perlu dinyahdaftar kerana berorientasikan nama agama dan bangsa-bangsa tertentu. Biar saya sahaja menolong menguatkan memorinya. Antarapertubuhan yang mungkin akan termasuk ke dalam cadangan nyahdaftarnya adalah seperti berikut :

1.       Sister in Islam (SIS)
2.      Persekutuan Kristian Malaysia (CFM)
3.      Catholic Lawyers Malaysia
4.      Dong Zhong
5.      Jiao Zhong
6.      Young Buddhist Association.
7.       Jaringan Kampung Orang Asli Malaysia (JKOA
8.      Centre For Rights Of Ingineous People Sarawak (CRIPS)
9.      Islamic Renaissance Front (IRF)
10.   Sidang Injil Borneo (SIB)
11.    National Evangelical Christian Fellowship (NECF)
12.   Council of Churches Malaysia (CCM)
13.   Dewan-Dewan Perhimpunan Cina
14.   Federation of Malaysian Indian Organisations (PRIMA)
15.   indian malaysian active generation (image)
16.   Malaysian Indian Development & Unity Association
17.    Malaysian Indian Network Development Society (MINDS)
18.   Tamil Foundation Malaysia

Dan banyak lagi..


‘Bagus sekali’ cadangan Karrpal Singh. Tidak sabar rasanya melihat semua pertubuhan yang dinyatakan di atas dinyahdaftarkan dalam kadar segera sepertimana yang dicadangkan di dalam cadangan Karpal Singh.

Wednesday, November 6, 2013

Orang Lain Sudah Melupakan Bulan..

Oleh : Imran Haaz

Bismillahir Rahmanir Raheem.. Pagi ini satu berita dimuatkan. India melancarkan pesawat angkasa yang akan ditugaskan mengorbit planet Marikh. Russia telah mencuba. China juga telah mencuba tetapi gagal. Jepun juga tidak ketinggalan. Mereka gagal. Tetapi mereka tetap di dalam kedudukan telah mencuba. Mereka akan terus mencuba kerana itu sifat dan jati diri mereka yang mendambakan kemajuan.Di mana pula kita dan Negara-negara Islam yang lain? Masih berbunuh dan bergaduh sesama sendiri kerana ada yang merasakan diri lebih Islamik dari manusia Islam yang lain? Masih lagi bergelak tawa suka tersenyum dan tersengih mendengar hukum air mani, hisap susu isteri ketika anak sendiri sudah masuk universiti dan bakal berumahtangga di dalam ceramah-ceramah agama? Sepatutnya mereka semua sudah tahu tentang itu semua sebelum mendirikan rumahtangga. Ini sangat pelik. Banyak yang tidak kena dengan sistem pendidikan kita. Banyak yang sangat tidak kena dengan sistem pendidikan agama kita. Banyak yang sangat tidak kena dengan golongan ‘berpakaian agama’ kita. Banyak yang sangat tidak kena dengan sistem pemikiran kita semua sendiri.

Sex sells, di mana pun ia diungkapkan. Bukan setakat filem, majalah, drama, dokumentari, akhbar dan iklan-iklan kapitalis, malah sex turut sells di dalam ceramah-ceramah agama berorientasikan jumlah pendengar dan bukan kualiti ilmu yang disampaikan kepada pendengar. Bukan sedikit golongan ‘berpakaian agama’ yang menjadi hartawan menjaja hukum-hukum berbaur konotasi seksual popular di dalam ceramah-ceramah mereka.

“Ini hukum. Ia mesti disampaikan,” Come on la Syeikh. Kalau yang disampaikan hukum tersebut merupakan anak-anak remaja yang perlu belajar tentang hukum-hukum tersebut dan bakal-bakal pengantin, itu memang kena dengan tempatnya. Di dalam ceramah terbuka yang dihadiri bapa-bapa dan tok-tok wan orang yang sudah beranak pinak dan bercicit piut, dan subjek ini merupakan subjek utama yang dipalugendangkan, tidak dapat tidak, kita tertanya, apakah hanya setakat itu sahaja yang kita mampu gali keluar dari agama ini untuk dihidangkan kepada manusia-manusia muslim yang dahagakan ilmu dan kehebatan? Apakah hanya subjek itu sahaja yang mahu didengari khalayak muslim? Jika itu kecenderungan mereka, maka umat ini merupakan umat yang sangat berpenyakit.

“Bukan saya yang nak sebut, orang dah Tanya, saya jawab saja,” Ungkapan klise umpama rekod rosak berulang-ulang yang tak pernah gagal untuk menjinakkan mana-mana pihak yang mempersoalkan kecenderungan kandungan seksual di dalam ceramah agama. Tanpa kandungan seksual terbabit, 40% dari hasil tabung kutipan tentu sahaja berkurang. Orang Melayu sukakan segalanya tentang seks. Kerana itu Hukum Kanun Melaka dipenuhi undang-undang yang dibuat bagi mengekang kecenderungan serta kebuasan seksual golongan-golongan tertentu di dalam negeri Melayu. Ia supaya manusia di alam Melayu dapat hidup aman, damai dan tenteram dan menghormati hak antara satu sama lain. Kerana sultan yang buas nafsu seksualnya itu jugalah Melaka runtuh dan tidak bangkit kembali sehingga hari ini.

Mereka menepis dengan mengatakan mereka hanya menjawab soalan yang ditanyakan. Entah siapa yang bertanya kita pun tidak pasti sebenarnya. Diri sendiri, orang sendiri atau memang benar ia ditanya, Allah sahaja yang mengetahui. Bertahun memantau gerakan televangelis Kristian di luar Negara, saya melihat kecenderungan yang sama sedang menjangkiti ‘golongan berpakaian agama’ kita. Kitajuga sudah maju. Kita juga tidak kurang hebatnya dengan televangelis dan youtubevangelis kita sendiri. Menarik sekali filem Leap Of Faith lakonan Steve Martin. Modus Operandi ‘golongan berpakaian agama’ mencari untung disebalik topeng agama dilondehkan secara santai di dalam sebuah persembahan komedi.

Wednesday, October 30, 2013

Little Melayu Di Tanah Melayu

Oleh : Imran Haaz

Negara ini didirikan di atas 3 asas yang telah dipersetujui secara bersama ketika Merdeka. Islam sebagai agama kepada Persekutuan, Melayu dan etnik asal tempatan sebagai bumiputera dan lain-lain kaum minoriti yang berasal dari negara lain sebelum merdeka diterima sebagai rakyat Malaysia.

Asas ini terpancar jelas di dalam Perlembagaan Persekutuan yang menjadi tulang belakang pembinaan negara ini. Segala yang dilakukan untuk mempotretkan serta mewarnai kanvas tentang apa itu Malaysia harus mencerminkan asas-asas ini.

China Town terwujud di luar negara induk China kerana desakan untuk mengekalkan identiti etnik unik tersebut di negara-negara bukan China. Begitu juga dengan Little India. Ia sentiasa wujud kerana ia sentiasa berkenaan survival etnik tertentu di bumi asing.


Jadi, apa kejadahnya perlu Little Melayu di dalam Tanah Melayu itu sendiri? Bukankah ini sendiri akan mempotretkan ketidakmampuan pemerintah untuk mewarnakan negeri Pulau Pinang ini mengikut acuan dasar serta asas pembinaan negara ini sebagaimana yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan. Apakah ini hanya satu usaha untuk melepaskan batuk ditepi tangga ketika suara-suara orang Melayu di Pulau Pinang mahukan pemerintah serius menangani ‘pembersihan etnik’ yang sepatutnya menjadi etnik utama di negeri ini?

Monday, October 14, 2013

Terlihat Kemenangan, Bukit Uhud Jangan Ditinggalkan

Alhamdulillah.. kes Isu nama Allah sudah sebahagiannya selesai pada hari ini. Dalam kelegaan yang memenuhi hati dan perasaan kita pada hari ini, jangan kita lupa dengan pesan Allah kepada kita di dalam al Qur'an :

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya pertunjuk Allah (Ugama Islam) itulah pertunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahi yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatu pun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu. 
(al Baqarah ayat 120)

Terus berhati2. Terus memerhati dan terus istiqamah dalam pendirian dan tindakan. Rapatkan saf dan 'bukit Uhud' jangan ditinggalkan. Terima kasih dan tahniah kepada semua yang berusaha keras. Semoga kita masing-masing mempunyai bahagian yang baik di dunia dan akhirat dalam perjuangan ini. Tidak kira siapa atau pun betapa besar dan kecilnya nilai sumbangan, kita semua telah bersama mengharungi cabaran dan ujian ini sejak beberapa tahun yang lepas. Setiap pengorbanan yang dilakukan akan dibalas Allah dengan kemenangan yang setimpalnya.

Semoga Allah memberikan kekuatan, kesabaran serta ketenangan kepada barisan panel hakim yang telah membuat keputusan dalam memberi kemenangan kepada umat Islam untuk mengharungi tindakan-tindakan serta serangan peribadi yang bakal dihalakan kepada mereka oleh golongan gerakan dajjal selepas ini nanti. 


Setiap pengorbanan ada balasan yang indah untuk apa yang dikorbankan nanti di dunia dan akhirat. Hari ini ialah hari yang indah bagi mereka yang berusaha sejak sekian lama dalam menangani fitnah isu ini. Lebih indah lagi, kemenangan ini berlaku pada hari wukuf, sehari sebelum Aidil Adha.

Selamat menyambut Aidil Adha untuk semua.. Ingat, Bukit Uhud jangan ditinggalkan.
© 2013 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara. 

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.

Perihal Manusia Suci & Tuhan Yang Maha Suci bhg. 2

And thus I clothe my naked villany
With odd old ends stol'n out of holy writ,
And seem a saint, when most I play the devil.

Shakespeare menamatkan Richard III act I sebaik ia memulakan dengan petikan di atas. Itu sudah memadai. Terdapat pula kata-kata pepatah di dalam bahasa Inggeris seperti berikut yang menghampiri kisah bagaimana Richard menggunakan facade persona dan penampilan zahirnya yang cuba diperlihatkan sebagai baik, untuk menutupi segala kejahatannya yang cuba diselindungkan. Ia bagi membolehkan dirinya mencapai cita-cita memegang tampuk kuasa sebagai seorang raja.

What is worse than a wolf in a sheep clothing..

Pepatah yang mempunyai akar kepada perkataan Jesus yang memberi amaran tentang kemunculan nabi-nabi palsu di kemudian nanti. Nabi-nabi palsu yang akan merosakkan jalan tauhid yang cuba diperbetulkan dirinya pada waktu itu. Petikan yang menjadi asal kepada pepatah tersebut boleh dirujuk kepada petikan berikut:

Beware of false prophets, which come to you in sheep's clothing, but inwardly they are ravening wolves. (Matthew fasal 7 ayat 15)Secara konsisten, amaran yang sama turut disampaikan oleh Rasulullah s.a.w. sebagai pedoman kepada kita, umat akhir zaman pada hari ini, supaya berhati-hati dan berjaga-jaga dengan kemunculan golongan berpakaian agama, tetapi mempunyai hati seperti serigala.

Dari Abu Hurairah Ra. ia berkata: Rasulullah s.a.w.  bersabda. “Akan keluar di akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama. Mereka berpakaian di hadapan orang lain dengan pakaian yang dibuat dari kulit kambing (berpura-pura zuhud dari dunia) untuk mendapat simpati orang banyak, dan perkataan mereka lebih manis dari gula. Padahal hati mereka adalah hati serigala (mempunyai tujuan-tujuan yang buruk). Allah s.w.t.  berfirman kepada mereka, “Apakah kamu tertipu dengan kelembutan-Ku ? Ataukah kamu terlalu berani berbohong kepada-Ku? Demi kebesaran-Ku, Aku bersumpah akan menurunkan suatu fitnah yang akan terjadi di kalangan mereka sendiri, sehingga orang yang alim (cendekiawan) pun akan menjadi bingung (dengan sebab fitnah itu).” (HR. Tirmizi)

Esok,  9 Dzulhijjah 1434 Hijrah bersamaan 14 Oktober 2013 merupakan hari yang amat penting di dalam kalendar perhatian umat Islam di Malaysia. Bukan kerana ia merupakan satu hari sebelum Aidil Adha. Bukan juga kerana ia satu hari selepas pemilihan UMNO. 14 Oktober 2013 telah ditetapkan sebagai hari di mana keputusan rayuan isu kalimah Allah akan diputuskan.

Islam sudah mula bertapak di Nusantara sejak dari zaman sahabat Rasulullah s.a.w. Sudah hampir 1400 tahun nama Allah merujuk kepada Tuhan yang satu di muka bumi Nusantara ini. Tetapi, hakikatnya pada ketika ini, hanya Semenanjung Tanah Melayu dan Brunei Darus Salam merupakan satu-satunya tempat di bumi Nusantara ini yang masih mengekalkan keadaan tersebut seperti ia dipertahankan selama ini. Jadi, apa yang bakal diputuskan esok akan menjadi sesuatu yang amat ditunggu dengan penuh debaran.

Blog ini telah secara konsisten memperjuangkan isu ini sejak dari 2008. Biar pun sebahagian parti dan manusia-manusia yang sibuk mencari makan dan kedudukan dengan memakai pakaian agama secara flip flop menyatakan pendirian di dalam perkara ini. Boleh, jika ia memberikan perbatuan politik dan ruang membuat untung. Tidak boleh, bilamana isu ini tidak menguntungkan perbatuan politik dan tidak memberi untung. Kita tidak perlu meniru mereka. Inilah golongan yang sentiasa Rasulullah s.a.w. pesan akan muncul di akhir zaman. Golongan zombi wahan. Mencintai dunia dan takut mati.

Kita mencintai Allah dan rasulNya bukan hanya apabila cinta kita kepada Allah dan rasulNYa menguntungkan kita. Kita memilih untuk berharap supaya kita akan sentiasa mencintai Allah dan rasulNya secara konsisten di dalam masa susah dan masa senang. Terus  menyintai biarpun pada ketika ianya kelihatan menguntungkan dan mendapat tekanan.

Rasulullah s.a.w. pernah berpesan :

Suatu hari, sebagaimana yang diceritakan oleh Ibn Ma’bad bin Abdillah dari datuknya, bahwasanya datuknya (Abdullah ibn Hisyam) pernah bersama Rasulullah s.a.w. dan ketika itu beliau s.a.w. memegang tangan Umar ibn Al Khaththab r.a . Maka Umar r.a .pun berkata, Demi Allah, ya Rasulullah. Sungguh engkau lebih aku cintai dari segala sesuatu kecuali diriku.”  Maka Rasulullah s.a.w. pun menanggapi, “Demi Zat Yang jiwaku di tangan-Nya. Sampai aku engkau cintai melebihi dirimu sendiri.” Kemudian Umar pun berkata, “Sejak saat ini engkau lebih aku cintai dari pada diriku sendiri.” Maka Rasulullah s.a.w.pun menyambut, “ Ya begitu, Umar.” -(Hadis Riwayat  Bukhari)

Mencintai Rasulullah s.a.w. bererti turut mencintai Allah.

“Katakanlah: Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihimu dan mengampuni dosa-dosamu.” (Ali Imran: 31)

Dan mencintai Allah dan rasulNya bererti meletakkan sepenuhnya jiwa raga mencintai keduanya melebihi cinta kita kepada segala yang lain termasuk diri sendiri.

(Katakanlah: “Jika bapak-bapak, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khawatiri kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari pada Allah  dan Rasul-Nya dan dari berjihad di jalan-NYA, Maka tunggulah sampai Allah mendatangkan Keputusan Nya.” Dan Allahtidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.) (At-Taubah: 24)

Terdapat sebilangan tokoh manusia berpakaian agama dan berakidah politik memandang jelek dan rendah kepada perjuangan mempertahankan kalimah Allah. Mereka menganggap hanya Melayu Muslim sibuk mahu mempertahankannya. Mereka menyindir bahawa semua ini merupakan Mazhab Melayu kerana menahan golongan Kristian daripada menghina Allah dan menggunakan namanya yang indah dan mulia di dalam penerbitan mereka.Bagi mereka jika nama Allah ingin dimasukkan ke dalam konteks kristianisasi sebagaimana di dalam Bible berbahasa Melayu, maka ia seharusnya dibenarkan. Bagi mereka lagi, hanya muslim yang berjuang di dalam Mazhab Melayu dangkal sahaja akan menentangnya. Bagi diri mereka, tidak apa untuk nama Allah dikristiankan. Tetapi, apabila nama dan imej mereka sendiri cuba dikristiankan, dengan segera mereka mendakwa dan membawa perkara tersebut ke muka pengadilan. Saman menjadi makanan ruji mereka. Nama dan imej mereka yang dikristiankan perlu dihentikan kerana ia mencemar nama baik mereka di dalam perbatuan politik dan mata umum.
Pelik bin ajaib wal takjub. Mereka mendakwa diri mereka dan golongan yang bersama mereka sebagai mencintai Allah. Tetapi bagaimana pula mereka boleh membiarkan namaNya dicemari tetapi dalam masa yang sama, kesucian nama mereka tidak boleh disentuh dan dihinakan. Mereka mendakwa diri mereka mencintai Allah, tetapi mereka boleh pula membenarkan nama Allah digunakan di dalam penerbitan Kristian. Sedangkan apabila nama mereka sendiri digunakan di dalam dengan imej Kristian, mereka memulakan tindakan saman. Benarkah mereka ini golongan yang mencintai Allah dan berjuang dijalan Allah? Jika benar, kenapa mereka marah ketika nama mereka dicemari tetapi boleh bersikap selamba apabila nama Allah dihinakan? Bukankah mencintai Allah dan RasulNya bererti mencintai keduanya dalam semua aspek melebihi cinta kita kepada diri sendiri? Bukankah Allah tidak suka dan tidak rela namanya digunakan di dalam konteks Triniti?

Wahai Ahli kitab (Yahudi dan Nasrani)! Janganlah kamu melampaui batas dalam perkara ugama kamu, dan janganlah kamu mengatakan sesuatu terhadap Allah melainkan yang benar; sesungguhnya Al Masih Isa ibni Maryam itu hanya seorang pesuruh Allah dan Kalimah Allah yang telah disampaikanNya kepada Maryam, dan (ia juga tiupan) roh daripadaNya. Maka berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-rasulNya, dan janganlah kamu mengatakan: “(Tuhan itu) tiga”. Berhentilah (daripada mengatakan yang demikian), supaya menjadi kebaikan bagi kamu. Hanyasanya Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa, Maha Suci Allah daripada mempunyai anak. Bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan cukuplah menjadi Pengawal (Yang Mentadbirkan sekalian makhlukNya). (An Nisaa’ ayat 171) 

Entahlah. Allah sahaja yang layak untuk mengadili sikap dan siapa mereka sebenarnya. Kekal nama mereka lebih suci dan lebih utama untuk dipertahankan berbanding Allah.

Pada kali pertama penulisan di bawah tajuk ini dipaparkan, saya telah memberikan amaran bahawa seorang tokoh yang sibuk menggunakan nama Allah sebagai komoditi tukaran untuk undi golongan Kristian di Malaysia ini bakal dimalukan Allah. Ia kelihatan kemudiannya benar-benar berlaku. Semua perlakuan sumbangnya terbongkar menjadi tatapan umum. Sibuk dia kemudiannya melakukan tai chi untuk membersihkan namanya yang tercemar teruk. Tetapi manusia, tetap manusia. Apabila dikuasai nafsu untuk mendapatkan keuntungan dan kuasa, mereka melupakan semua ini. Allah s.w.t. menyuruh manusia untuk memikirkan apa perasaan mereka jika mereka turut diperlakukan perkara yang serupa. Ia boleh dibaca di dalam surah ar Ruum ayat 28 seperti di bawah:

Ia mengemukakan kepada kamu satu misal perbandingan dari keadaan diri kamu sendiri, iaitu: Relakah kamu menerima sebahagian dari hamba-hamba abdi yang kamu miliki itu menjadi rakan kongsi kamu pada harta benda yang Kami telah kurniakan kepada kamu, supaya dengan penerimaan kamu itu, mereka dengan kamu menjadi sama-sama berhak padanya, sehingga kamu pun tidak berani (menguruskan harta benda itu dengan tiada persetujuan) mereka, sebagaimana kamu tidak berani (berbuat demikian dengan orang-orang yang berkongsi dengan kamu - yang setaraf dengan) diri kamu? Demikianlah Kami menjelaskan keterangan-keterangan satu persatu bagi orang-orang yang menggunakan akal untuk memahaminya. (Ar Ruum ayat 28)


Jelas, apabila nama dan imej mereka cuba dikristiankan, mereka menggelupur mahu mengambil tindakan. Seolah-olah kini mereka pula yang menganut Mazhab Melayu seperti yang cuba disindirkan kepada kumpulan yang tidak bersama mereka.


Jadi, jika tidak boleh berkompromi dengan kesucian nama sendiri yang dicemarkan, apa pula dengan Allah yang Maha Suci. Lebih suci maruah dan nama mereka dari Tuhan mereka sendiri. Mungkin juga selepas ini Allah membiarkan mereka sendiri berusaha keras tanpa pertolongan Allah mencuci nama mereka sepertimana dibiarkannya Allah dicaci dan dihinakan manusia. 

Semoga keputusan hari esok akan menyebelahi umat Islam yang masih berpegang kepada al Qur’an dan Sunnah. Semoga tiada hujah akan digunakan pada hari esok untuk menuntut umat Islam berkorban merelakan nama Allah digunakan golongan Kristian dengan menggunakan alasan semangat Hari Raya Korban yang akan jatuh sehari sesudah keputusan diumumkan. Semoga Allah memberikan yang terbaik kepada umat Islam di negara ini. Ameen.

© 2013 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara. 

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.

Thursday, October 10, 2013

Sujudnya Non Muslim Kerana Hero Bola

Oleh : Imran Haaz

Seorang sahabat berkongsi kata-kata hikmah dari Albert Einstein di dalam Facebook.

“Great spirits have always encountered violent opposition from mediocre minds.” 
― Albert Einstein

Ia sama maksud dengan seperti apa yang dimaklumkan Waraqah pada Rasulullah s.a.w. semasa baginda masih di dalam proses cuba memahami apa sebenarnya yang berlaku kepada dirinya di Gua Hira’ selepas pertemuan dengan Jibril a.s.

"Kamu akan dihalau keluar dari kampung halaman kamu sendiri" (bukan verbatim)

Waraqah, dia menyalin kitab-kitab Yahudi dan Nasrani ke dalam bahasa Arab. Dia sedar serta maklum ada serpihan petikan kata-kata Isa di dalam Gospel of Mark fasal 6 ayat 4 seperti berikut :

Then Jesus told them, "A prophet is honored everywhere except in his own hometown and among his relatives and his own family."

Begitu juga dengan Matthew fasal 13 ayat 57 :

And they were deeply offended and refused to believe in him. Then Jesus told them, "A prophet is honored everywhere except in his own hometown and among his own family."..

Permusuhan yang terbit dari mediocre mind akan menentang segala apa yang dilihat mengancam survival kebijaksanaan dangkal mereka. Mereka tidak suka kelihatan kurang bijak dari apa yang cuba dibawakan. Lantas, mereka memilih pendekatan konfrontasi kerana minda mereka tidak mampu untuk menidakkan kehebatan yang cuba dibawa lawan mereka.

Rasulullah s.a.w. menjadi mangsa serangan peribadi dan fizikal kerana ketinggian Islam yang cuba disampaikannya. Ketinggian Islam segera menyerap ke dalam hati mereka-mereka dengan keupayaan akal tinggi, tetapi ditentang oleh golongan pemikiran rendah yang melihat mereka tidak mempunyai tempat dan kedudukan untuk menang ke atas Rasulullah s.a.w. dan Islam secara bertamadun dan bijaksana.

Siri penghinaan, pemboikotan, penyeksaan dan 19 perang tidak mampu memadamkan kemaraan sesuatu yang sangat unggul. Islam terus berkembang sehingga hari ini. Di mana-mana Islam menerobos masuk dan mengecilkan wilayah mereka-mereka yang sangat memusuhinya.

(Bukan benda-benda yang dipertuhankan itu yang memberi kesenangan kepada mereka) bahkan Kami biarkan mereka dan datuk-nenek mereka menikmati (kesenangan hidup) hingga berlanjutanlah umur mereka (dalam keadaan yang menyebabkan berlaku perkara yang tidak diingini mereka). Maka tidakkah mereka melihat bahawa kami datangi daerah bumi yang mereka kuasai dengan menguranginya sedikit demi sedikit dari sempadan-sempadannya? Jika demikian halnya, maka adakah mereka yang akan menang? (al Anbiya’ ayat 44)

Thursday, September 26, 2013

Di Bawah Tempurung Plumbum?

Oleh : Imran Haaz

Marina mahathir menulis sesuatu pagi ini. Klik sini 1. Dia terkesima dengan kenyataan seorang Pope dan seorang Uskup Agung Canterburry. Ia berkenaan komentar mereka mengenai sistem ekonomi pada hari ini.

Dia memetik kata-kata Pope Francis dan Archbishop of Canterburry seperti berikut :

The former Archbishop of Canterbury, Dr Rowan Williams, warned that the ease at which money, in its virtual form, not in exchange for actual goods and services, is available has led to much misery among people.
Most recently, Pope Francis talked about the same thing, how the pursuit of money for its own sake has brought with it “a culture where the weakest in society suffer the most” and often, those on the fringes “fall away”, including the elderly, who he said were victims of a “hidden euthanasia” caused by “neglect of those no longer considered productive”.

Teransang dengan kenyataan superficial tersebut, Marina melontarkan persoalan berikut :

I have yet to hear the Muslim equivalent of this, of concern for a global system that is increasing insecurity of people everywhere.
Mungkin Buku di bawah ini tentang Sistem Kewangan Islam sedikit sebanyak boleh membantu dirinya :Kemudian dia menyambung dengan tulisan berikut :
Instead, I hear a different insecurity, of one where there are constant so-called moral attacks, usually by imagined assailants. Where limited interpretations of religion are to be enforced because otherwise the religion will disappear, despite evidence to the contrary.
In some ways, these self-appointed guardians of religion have reason to worry.

Tuesday, September 10, 2013

Isu Nama Allah : Belum Garisan Penamat..

Oleh : Imran Haaz.

Rasulullah s.a.w telah menyatakannya. Apabila ia keluar dari mulut kekasih Allah, perkara itu, pastinya akan berlaku. Kata Rasulullah s.a.w., umat Islam diakhir zaman akan menurut perlakuan ahli kitab. Mereka mengikuti ahli kitab sehingga kiranya ahli kitab itu ke lubang biawak sekalipun, mereka akan menurutinya.

Tiada kesempatan yang luas untuk menulis panjang. Esok adalah hari penentuan kepada apa yang diperjuangkan selama ini. Isu kalimah Allah akan diputuskan di Mahkamah hari esok. 10 September 2013. Bagi mereka yang dekat dan lapang, sila lapangkan diri untuk bersama dengan mereka yang menolak menuju ke lubang biawak.

Tiada apa yang mahu dipanjangkan dan dikomen lagi. Segala yang perlu disebut tentang perkara ini telah ditulis sejak 2008 di dalam blog ini. Cuma ingin menambah satu perkara lagi bagi yang tidak menyedari permainan psikologi sekumpulan ahli kitab (tidak kira Yahudi, Nasrani atau ahli kitab Muslim). 

Wednesday, July 31, 2013

Pamer Tubuh & Pemikiran Kasta Rendah.

Oleh : Imran Haaz

Di dalam sistem kasta yang diamalkan di nusantara dan termasuk benua India dahulu, perempuan dari kasta rendah tidak dibenarkan menutup dada. Hanya wanita dari kasta yang lebih tinggi seperti Brahmin serta Ksatriya dibenarkan menutup dada sebagai lambang status yang tinggi di dalam masyarakat.

Jadi kenapakah kini ada manusia Melayu Islam boleh berbangga memperagakan fesyen dari manusia berkasta rendah di dalam anugerah-anugerah industri hiburan, peragaan serta pertandingan ratu negara? Apakah memang mereka berkasta rendah atau pemikiran mereka tergolong di dalam kategori manusia dengan pemikiran kasta rendah? Tidak cukup dengan itu, bersungguh-sungguh pula mereka mahu mencabar hukum-hukum yang sediada di dalam agama mengenai batasan penutupan aurat seorang wanita. Kita tahu, jika mereka bersendirian, mereka tidak akan seberani ini mencabar undang-undang secara berhadapan. 

Friday, July 26, 2013

Defensif, Ofensif atau Positif?

Sekian lama blog ini ditulis di dalam nada defensif dan tekadangnya ofensif. Bukan disengajakan, tetapi dinukilkan sesuai dengan keadaan. Keadaan di mana kita tidak boleh membiarkan ramai dikalangan kita terleka dengan delusi bahawa Islam dan umat Islam selamat di negara ini.

Mana mungkin tidak defensif jika agama yang diagungkan diri diterjang bertubi ke aras asfal. Mana mungkin senyum, jika sehari-hari disogokkan dengan segolongan muslim yang seolah tenggelam dalam tekanan golongan yang hanya berjumlah sedikit tetapi berupaya mengapung diri di atas permukaan tanahair.

Tidak berdaya sebenarnya untuk berselindung pada maya yang kelabu demi menuntun trafik dan gerak pembaca. Itu bukan kiblat yang dicari. Apa yang perlu dinyatakan, akan dinyatakan. Tiada apa yang menjadi alasan melainkan takut diherdik Pemilik hari muka. Munafik, hipokrit, sekerat ular dan sekerat belut. Apa itu disanggupi sebagai label rujukan Pemilik Seru Sekelian alam nanti? Na’uzubillahi Min Dzaalik.

Kita tidak bersembahyang mencari akal dan rukuk memasang kira-kira. Apa yang dilakukan, ialah sedaya upaya cuba memainkan peranan watak kecil di celah-celah manusia yang pelbagai warna dan rupa. Bukan mudah mahu merempuh kejalangan manusia. Lebih lagi yang berselindung dibalik perisai santun dan pakaian malaikat. Manusia-manusia yang sentiasa berkelambu pada legitimasi persalinan, takut digigit nyamuk-nyamuk yang mula tersedar perlakuan sumbaleweng mereka. Apa yang dilihat matahati bagai lusuhan itu, dilihat sorga oleh khalayak murba.

Terlalu defensif terkadang menyebabkan yang membacanya berkerut. Jika yang membacanya berkerut, ingatlah sentiasa, kerutan itu turut juga menjadi cerminan kepada apa yang berlaku kepada yang menukilkannya.

Memandangkan Ramadhan yang berbaki separuh purnama, ingin sahaja tona defensif ini dikuarantinkan buat sementara waktu. Biar ia beku sebelum ia dibakar kembali. Sekurang-kurangnya memberi ruang kepada blog ini meneruskan apa yang biasa ia perbuat selama ini. Menunaskan semula pemikiran-pemikiran terkehadapan Islam untuk direjuvenasikan semula.  

InsyaAllah, jika tiada berlaku mana-mana tekanan mendesak, warna penulisan blog ini akan kembali normal sama sepertimana ia bermula 6 tahun sudah. 304 artikel dalam tempoh 6 tahun, bukanlah satu jumlah yang banyak. Tetapi, Alhamdulillah ia tetap berjalan walaupun merangkak.


Defensif, Ofensif atau diwarnakan positif, semuanya bergantung kepada keadaan. Cuma di dalam Ramadhan yang berbaki ini, ingin nanti blog ini dilakar dengan tona sepertiman ia biasa dilagukan. In Sya Allah..


Wednesday, July 24, 2013

4 Penghinaan Dalam 10 Hari Pertama Ramadhan.

oleh : Imran Haaz

Bermula dengan Kerajaan Joseph melantik seorang Mak Nyah sebagai setiausaha yang diiktiraf kerajaan negeri, kemudian campur tangan Apostle Nuncio, juga Joseph, dalam hal dalaman negara berkenaan Kalimah Allah. Kemudian ditambah dengan tindakan penghinaan oleh pasangan Alvavi. Beberapa hari lepas muncul pula kes ratu cantik. Kesemua mereka tahu dan faham mengenai kedudukan Islam sebagai agama bagi Persekutuan. Kesemua mereka tahu bahawa tindakan mereka itu bertentangan dengan undang-undang serta menyentuh perkara sensitif mengenai anutan penganut majoriti di negara ini.

Apabila tahu dan masih mahu melakukan perkara seumpama demikian, ia ditafsirkan sebagai satu perbuatan yang sengaja dilakukan dengan motif tertentu. Kita melihat, mereka sengaja mahu memaksa umat Islam mengambil tindakbalas keras ke atas mereka. Ia supaya Islam akan terus dilihat sebagai agama kepolisan serta mengongkong umatnya di dalam serba serbi perkara yang ditafsirkan mereka sebagai satu kebebasan. Tetapi kebebasan yang  ditafsirkan mereka ialah kebebasan yang hanya memenjarakan daya intelektual manusia dan mengembalikan manusia ke zaman lebih jauh ke belakang dari zaman batu. 

Dari mengelirukan manusia mengenai jantina manusia, ke perlakuan seks bebas dan mulut lancang tidak bertempat, kepada mengelirukan penganut agama mereka sendiri dengan nama tuhan yang mereka sembah dan memperkosa daya intelektual wanita ke tahap menjadi barang pameran untuk diambil kesempatan membuat untung. Semua yang ditafsirkan bebas ini hanya memenjarakan daya intelektual manusia. Islam menentang semua perkara yang meletakkan maruah manusia sebagai makhluk yang mulia untuk berkelakuan seperti makhluk dari alam haiwan.Walaubagaimanapun, setelah didesak dengan keras, pemerintah sekurang-kurangnya  mengambil inisiatif untuk membawa pasangan Alvavi ke muka pengadilan. Walaupun Namewee, Patrick Teo, Melissa Gooi, The Star dengan iklan juadah babi semasa ramadhan dan rakan-rakan seperjuangan mereka masih bebas tidak didakwa, sekurang-kurangnya pendakwaan ke atas pasangan lucah ini memberikan satu mesej bahawa pemerintah tahu masa depan mereka akan kelam jika dibiarkan perkara seumpama ini berterusan berlaku. Dengan pendakwaan ini, mereka-mereka yang bercita-cita untuk menyahut lolongan puak-puak dengan kiblat pemikiran durjana ini, akan membuat satu antisipasi bahawa tindakan undang-undang yang lebih tegas menanti perlakuan mereka.

Sunday, July 21, 2013

Kisah 4 Pemuda, Pencuri dan Pintu Pagar

Oleh : M.I.A/Imran Haaz

Ini sebuah kisah kiasan yang direkasaya kerana melihat kecenderungan gaya berfikir sesetengah dari kita yang gagal mengetahui secara tepat bagaimana untuk menentukan keutamaan di dalam mengambil tindakan. Ia sebuah kisah khayal tetapi mempunyai cerminan di dalam realiti masa yang sedang kita harungi pada waktu ini. Tiada haiwan yang dicederakan di dalam pembikinan cerita ini. Jika haiwan tidak diapa-apakan, apatah lagi insan yang seharusnya mempunyai tingkat keupayaan akal yang berkali ganda lebih tinggi. Jika ada pun yang tercedera di dalam pembikinan kisah fiktif ini, mungkin mereka dari golongan hibrid yang sentiasa dirujuk sebagai binatang politik.

Mereka insan, tetapi berkelakuan seperti haiwan bila syahwat dunia mereka menguasai organ perut dan kelamin. Penampilan zahir mereka bagai malaikat baru turun dari langit. Tetapi sisi pemikiran dan batin mereka, persis haiwan yang tidak mengenal sempadan apa yang boleh dan apa yang tidak boleh diperlakukan.

Maaf jika penulisan ini bernuansa fiktif dan tidak serius seperti selalunya. Ini kerana dapatan dari pemerhatian yang dijalankan, berhadapan dengan umat yang selama ini disogokkan dengan candu serta khayal hiburan, hatta di dalam kuliah-kuliah agama, maka terpaksalah sedikit candu fiktif pemikiran dimasukkan bagi memudahkan proses untuk menelan. Junkie khayal tidak mahu berfikir tanpa dorongon bahan. Bagi yang mampu menyaring, saringlah sehingga kontang. Apa yang tinggal itulah pati sebenar yang mahu disampaikan.

Kisah terjadi di sebuah kampung terpencil. Jauh dari perhatian manusia lainnya. Sebuah kampung yang sentiasa damai dan harmoni sehinggakan penduduknya sering lupa bahawa damai tidak semestinya menjanjikan ketenangan yang berpanjangan. Terlalu lama hidup di dalam damai, mereka kerap kali terlupa dengan ancaman-ancaman yang mungkin datang mengetuk pintu secara mengejut pada bila-bila masa. 

Tuesday, July 16, 2013

Ah Jib Gor atau Mohd Najib Tun Razak?

Saya sedang berkira-kira mahu membuat keputusan samada merujuk Perdana Menteri merangkap pemerintah negara ini di bawah lantikan Yang diPertuan Agong sebagai Mohd Najib Tun Razak ataupun dengan nama manja yang disukainya Ah Jib Gor.

Semuanya bergantung kepada bagaimana tahap kasih sayangnya kepada pasangan biadab pelantak haiwan yang diet hariannya memakan najis dan sisa-sisa buangan haiwan dan manusia lain di bawah ini.Jika mahu terus dikenali dan dihormati dengan nama Mohd Najib bin Tun Abd. Razak, maka tolonglah pastikan tiada undang-undang di dalam negara ini dengan sewenang-wenangnya dilanggar dan pelanggarnya terlepas begitu sahaja selepas sesi mengambil keterangan. Pastikan semua yang bersalah tidak kira apa jua kaumnya, pegangan agamanya dan kecenderungan politiknya dibawa ke muka pengadilan untuk mendapatkan perbicaraan yang adil dan didakwa sesuai dengan kesalahan yang dilakukan.

Tetapi jika ingin terus disanjung sebagai Ah Jib Gor, ingatlah tuan bahawa tuan bersama gendang yang tuan mainkan awal tahun ini telah dicampakkan keluar dari radar kasih sayang mereka.

Saturday, July 13, 2013

Satu Lagi Penghinaan Ke Atas Agama Islam di Pulau Pinang?

Oleh : Imran Haaz.

Bila saya bercakap mengenai Pulau Pinang sebagai microcosm masa depan Malaysia, ramai yang mencebik. Bila saya menulis bahawa hak-hak umat Islam serta kedudukan status quo kedudukan Islam sebagai agama negara apatah lagi negeri sedang dihakis dengan pantas, ramai pula yang cuba menjadi jaguh mempertahankan daulah sang khalifah yang dipuja-puji  siang dan malam sehingga basah mimpi-mimpi mereka jika dapat bertemu klon rosak Umar Abd. Aziz.

Ada pula di antara mereka dengan hanya melancong sehari dua ke Pulau Pinang, ia sudah cukup untuk mereka mengetahui segalanya tentang Pulau Pinang semenjak zaman purbawala. Islam menurut pemerhatian sehari dua mereka, tidak terjejas di Pulau Pinang malah semakin tinggi. Entahlah, jika dicarut-carutkan serta dikasut-kasutkan mereka di sini, kurang pula rasanya pahala puasa. Biarlah. 

Pujalah dia sampai dia menjelma setiap malam di dalam mimpi-mimpi indah. Peluklah dia dengan erat dan penuh kasih sayang. Jangan lepaskan dia. Bawalah dia bersama ke mana sahaja di dalam ingatan. Kelak, bila terhumban ke longkang di masa depan yang tidak berapa panjang nanti, sekurangnya pernah merasa bertemu dan berteduh kasih dengan sang 'khalipah'.

 Terbaru, di dalam bulan Ramadhan yang mulia, umat Islam di Pulau Pinang diuji sekali lagi dengan pencabulan ke atas hak beragama mereka. Salah seorang exco kerajaan negeri telah melantik seorang lelaki Islam yang berpewatakan ‘mak nyah’ , sebagai salah seorang setiausahanya.

Ia berikutan cadangan Jawatankuasa mengenai isu-isu transeksual dipersetujui ditubuhkan di dalam Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang baru-baru ini.

Friday, July 12, 2013

Antara Tatih & Rebut

Oleh : Imran Haaz

Ramadhan ini bulan yang mulia. Sebuah nikmat kurniaan Allah kepada umat manusia. Bulan yang dirindukan. Bulan yang ditunggu-tunggukan. Bulan di mana manusia mahu kembali dekat dan ingat kepada Tuhan mereka. Bulan di mana manusia kembali bertatih dan berebut demi Tuhan dan bukan yang lain. 

Ramadhan kita jangan dihantui dongeng dan perebutan di luar tabii ibadah yang lurus. Hanya yang Lurus itu akan melorongkan tulus. Hanya bilamana tulus itu dikecapi, barulah itu membuahkan nikmat yang menular di dalam denyutan setiap rongga pembuluh darah. Bekas arus laluan lebuh raya yang dikosongkan syaitan di dalam tubuh anak-anak Adam.

Kita memandang Ramadhan sebagai sebuah perlumbaan. Kita melakoni watak persis malaikat sepurnama di dalam tahun hitungan sang suria. Ke mana pula sifat malaikat kita selepas tenggelam mentari hari Ramadhan terakhir pada hitungannya yang terkadang 29 dan terkadang pula 30.
Semoga semua yang diperlakukan suci di  bulan mulia ini, tidak berakhir dengan jelmaan tiba-tiba rupa paras sebenar kita yang telah terantai kerana berlaparan sebulan. Jangan kita bermula dengan semangat dan berakhir dengan jiwa yang kembali kotor.

Ramadhan itu titik perubahan. Bukanlah ia sebuah fragmen representasi satu sisi sementara kewujudan jasad dan ruh yang dapat bertenang terhadap godaan sang dunia. Tetapi jadikan ia sebagai satu titik mula kepada perubahan yang berakar kukuh di jiwa.

Mari kita menjadikan Ramadhan ini medan untuk kita singkirkan nanah-nanah jiwa. Kita bergerak dari satu bentuk ke satu bentuk yang lain yang lebih baik. Allah tidak menuntut kita berubah 180 darjah di dalam sekelip mata. Manusia tidak disuruh Allah mencari hakikat hidup bertuhan dengan menggarap diri untuk melalui perubahan yang melulu. Lakukan ia dengan bertenang.

Nenda kita, Adam a.s.,  diuji Allah dengan hanya satu ujian permulaan sebagai manusia pertama. Jangan menjamah buah Khuldi. Adam a.s., hidupnya berkeliling dengan makhluk-makhluk Allah yang taat dan hebat di dalam perlakuan ibadah. Baginda  melihat kedudukannya sebagai tidak melakukan sesuatu yang cukup untuk menandingi ibadah para malaikat. Lalu ibadah malaikat kepada Allah dicemburui. Sedangkan perbandingan itu, dilaraskan pengiraannya kepada perhitungan aras tuntutan ibadah yang tidak sama.Manusia harus beribadah seperti manusia. Malaikat seperti malaikat. Justeru kerana mahu merebut redha Allah dalam kepantasan yang singkat, Adam a.s. mendedahkan dirinya kepada tipu daya licik sang Iblis. Adam a.s. tidak bersalah. Dia hanya melakukan apa yang dia percaya bakal mendekatkan dirinya lebih dekat kepada cinta Allah. Cinta kepada Allah membuatkannya terpesona dengan janji dusta si penipu licik. Lalu perubahan mahu dilakukan baginda di dalam satu pelompatan aras lebih tinggi dari yang dituntut Allah dari manusia.

Allah hanya menuntut Adam a.s., melakukan satu ritual ibadah mudah, tetapi ianya tergagal dilakukan kerana merebutkan sesuatu yang lebih besar. Lebih besar dari upaya yang dituntut Allah dari makhlukNya yang bernama manusia. Berakhirlah kita semua di sini, di luar dari Jannah bagi menjalani pilihan yang telah ditetapkan ke atas kita.

Ingatlah, perubahan harus dilakukan bertingkat-tingkat. Melompat aras mengundang kegoncangan kepada fondasi kekuatan diri.

Nasihat ini, ialah kepada diri sendiri. Bukanlah apa yang ditulis di dalam penulisan ini dapat diangkat kepada sebuah kompendium yang merangkumi semua jalan-jalan usaha berubah diri mengambil kesempatan sempena Ramadhan. Ia hanya sebuah peringatan kepada diri yang sentiasa merasa kerdil bila berkeliling dengan mereka-mereka yang lebih hebat dan keras di dalam perlumbaan mengejar peluang-peluang ibadah di dalam bulan yang mulia ini. Terkadang itu, apa yang dilakukan insan-insan hebat ini, terlihat mustahil untuk dicapai dengan segala kekangan yang sentiasa menawarkan diri sebagai alasan halangan. Jiwa memberontak mahu melompati semua halangan tersebut dengan sekali lompatan. Tetapi, setiap perubahan harus dilakukan dengan sedar diri akan keupayaan untuk menjalankannya tanpa timbul kemungkinan rasa mahu menyerah kalah yang dipatuk picunya separuh jalan. Tanpa tilikan yang menyuluh keupayaan sebenar, berkemungkinan tingkat perubahan yang cuba dijalankan, akan rontok dari kekuatan ruh sebaik tamat Ramadhan.


Biar diri bertatih perlahan, semoga apa yang ditatihkan itu dapat dipertahan. Allah tidak menghitung bilangan dengan redha yang lapang. Tetapi Allah menghitung istiqamah yang kerdil berbanding ibadah yang dibilang-bilang. Kepada Allah jua kita meminta kekuatan, dan kepadaNya jualah kita meminta jiwa dan ruh yang dikuasai keteguhan. Semoga kita semua istiqamah dalam semua perubahan positif yang dilakukan di dalam bulan mulia ini. Yang terbaik sentiasa dari Allah..

© 2007 - 2013 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara. 
Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.

Berminat.. Sebarkan Supaya Manfaatnya Lebih Meluas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email