Sunday, February 14, 2010

Pulau Pinang Microcosm Realiti Masa Depan Yang Menyakitkan...

Oleh : M.I.A.

Bismillahir Rahmanir Raheem.. sebelum saya mulakan, saya ingin bentangkan fakta mengenai Pulau Pinang. Pulau Pinang merupakan sebuah negeri di dalam Persekutuan Tanah Melayu. Pada 1786, setelah menipu Sultan Kedah, penyangak Inggeris bernama Francis Light telah memulakan penempatan koloni Inggeris yang pertama di situ. Sebelum kedatangannya, pulau tersebut sudah pun lama dihuni oleh orang-orang Melayu Islam. Makam Dato’ Jannaton di belakang USM merupakan antara bukti awal yang menunjukkan bahawa orang-orang Melayu telah lama bertapak di Pulau Pinang. Dato’ Jannaton yang merupakan keturunan Raja Minangkabau dan mendapat persetujuan Sultan Kedah untuk bermastautin di Pulau Pinang. Keturunan Dato’ Jannaton ini mempunyai nama-nama yang terkenal sehingga peringkat antarabangsa. Antaranya Dato’ Razali Ismail, bekas Presiden PBB, Yusof Ishak bekas Presiden Republik Singapura, ;bekas Menteri Pertanian pertama, Aziz Ishak; Duta Singapura, Tan Sri Wan Suleiman Pawanteh dan Hakim Persekutuan, Datuk Wira Wan Yahya Pawanteh., Bukti penempatan Melayu di Bukit Minden, Gelugor Pulau Pinang dikatakan sudah wujud sebelum 1740-an lagi. Malah Masjid Jamek Batu Uban dikatakan dibina pada 1734 oleh Hj. Mohammad Salleh atau lebih dikenali sebagai Haji Mohammed Saleh, Nakhoda Intan Nam Tunku Patih Nan Sebatang, pemimpin Muslim dari Kampung Buadi di Paya Kumbu, Sumatra.

Friday, February 12, 2010

Kapal Terbang Tak Boleh Terbang, Kapal Selam Tak Boleh Selam...

Oleh M.I.A.

Sepertimana yang saya nukilkan sebelum ini. belum panas artikel tersebut diam di blog ini, Buletin Utama menyiarkan berita yang memanaskan hati sesiapa jua rakyat Malaysia. Jika pada tahun 1980-an 35 dari 88 buah pesawat Skyhawk yang dibeli kementerian terbabit tersadai kerana ‘masalah teknikal’ di gurun Arizona.

Tuesday, February 9, 2010

Perihal Manusia Suci & Tuhan Yang Maha Suci...

Oleh : M.I.A.

Pelik benar dunia di akhir zaman ini. Dari yang berkopiah hingga ke ahli politik, masing-masing merasakan diri mereka begitu suci dan tidak boleh disentuh dengan sabitan sifat dan perlakuan yang mengotorkan kesucian diri mereka. Segala sifat, kelakuan, perbuatan, tingkah laku, kelulusan pelajaran dan perancangan politik mereka yang dirasakan mereka begitu suci untuk dikritik dan dihinakan dengan sabitan yang tidak sepatutnya, dengan segera mereka melenting bagai naga yang disula objek tumpul dan keras semasa sedang nyenyak tidur.

Monday, February 8, 2010

Kepala Babi & Bakar Rumah Ibadat : Satu lagi Operation False Flag?

Oleh : M.I.A.

Blog ini memasuki fasa biskut seminggu dua ini disebabkan kesibukan saya yang tidak dapat dielakkan. Tetapi isu yang timbul seminggu dua ini menghambat perhatian segera yang harus diberikan sedikit perhatian. Betapa Allah mengurniakan kekuatan dalam bentuk kesabaran yang tinggi kepada umat Islam di Malaysia. Ia merupakan satu bentuk rahmat Allah kepada kita kerana tidak mudah bagi pihak-pihak tertentu yang mahukan kita bergaduh, melagakan batu dan besi untuk menghasilkan percikan api yang boleh meletupkan persekitaran kita yang sangat mudah terbakar ini.

Sunday, February 7, 2010

Arab atau Delusi akibat Bipolar Disorder?

Oleh : M.I.A.

Seorang pengamal politik ala Machiavelli telah mengeluarkan fatwa bahawa bangsa-bangsa Arab sudah lama menggunakan nama Allah sebagai merujuk kepada Tuhan mereka. Dia mengeluarkan fatwa demikian pada ketika pilihanraya Sarawak sudah pun dekat. Dia mengeluarkan fatwa demikian selepas berkira-kira untung dunia yang dijangka membawa laba kepada perjuangannya.

Tetapi yang paling memusykilkan mana-mana manusia dengan akal yang waras ialah persoalan berikut. Persoalan ini juga turut membingungkan mana-mana ahli antropologi dan penjejak sejarah kewujudan bangsa manusia. Bawakan kepada mana-mana antropologis di mana-mana universiti di dunia ini kecuali universiti Georgetown, tempat lahir George Washington dan beberapa figura yang ditakdirkan mereka bakal dijadikan pentadbir sesebuah negara. Bawakan persoalan ini untuk dikaji dan dijawab mereka. Apakah mereka-mereka di bawah ini merupakan orang-orang Arab?

Thursday, February 4, 2010

Harga Bukan Isunya.. Ia isu Pengkhianatan dan Keselamatan Rapuh!


oleh : M.I.A.
Melihat kepada kenyataan Menteri Pertahanan Malaysia, bahawa harga enjin jet bagi pesawat F 5E yang hilang sebelum ini hanyalah pada hitung kasar RM 300 ribu lebih. Jumlah yang digembar-gemburkan media itu tidak tepat. Lalu kenyataan ini diberikan sebagai langkah mitigasi isu supaya ia sedikit reda dengan kehilangan yang sikit.

Sebagai Muslim rakyat Malaysia, harga bukan isunya. Jika pencungkil gigi berharga lima puluh sen milik mana-mana juruterbang TUDM hilang di dalam pesawat sekalipun ia tetap isu besar. Isu ini merupakan isu pengkhianatan terhadap negara. Isu ini merupakan isu betapa lemahnya sistem keselamatan dan kawalan melibatkan aset paling penting negara. Ia merupakan isu betapa harapan rakyat kepada pemerintah yang diharapkan menyediakan system pertahanan yang boleh melindungi mereka, diperkosa harapan itu oleh pemegang-pemegang amanah yang tidak cekap, cemerkap dan bermentaliti mee segera. Segalanya segera. Segalanya dilihat pada kadar penilaian kesan akibat sekadar dua minit ke depan.

Googlekan sahaja melalui Google Earth mana-mana pengkalan tentera di Malaysia. Susun atur pesawat, hangar, bangunan pentadbiran, lokasi-lokasi aset-aset strategik, transformer pembekal kuasa elektrik, tangki air, berek dan segalanya jelas terpampang dalam skrin computer mana-mana pihak yang berminat dengan apa jua niat untuk mengetahui apa yang Malaysia ada sebagai aset pertahanan. Biarpun rata-rata imej Google Earth itu berusia dua tahun ke belakang, asset-aset bangunan biasanya tidak berubah kedudukan dan kemajuan pengkalan dulu dan kini dapat dinilaikan oleh pihak-pihak yang mahu mengambil tahu. Jika niat yang mahu mengambil tahu itu baik, tidaklah menjadi masalah. Tetapi bagaimana jika yang mahu mengambil tahu itu sedang merangka suatu kemudaratan yang datang bersama angin pagi yang betiup sesudah subuh pada suatu hari dihapadan nanti? Generasi kita mungkin sudah lupa dengan cakap besar sebuah republik yang menyatakan bahawa Malaysia ini dapat di tawan hanya dengan dua serangan udara. Operasi DAWN BLITZ yang digembar-gemburkan satu ketika dulu.

Perhimpunan Aman 'SEDAQ' : Ayuh rapatkan saf esok.

Assalamu'alaikum warahmatullah. sedikit pengumunan untuk semua muslim di Pulau Pinang (negeri berdekatan boleh juga terlibat sama). Satu perhimpunan untuk menyatakan bantahan terhadap penindasan terhadap orang Melayu Pulau Pinang akan diadakan di Masjid Simpang Enam (berhadapan KOMTAR) pada tengahari esok. Aturcara seperti berikut:

 Masa/Tarikh                    :
12 Tengahari. 5 Februari 2010

Tempat                            :
Masjid Simpang Enam dan tempat letak kereta berhadapan  KOMTAR.

Aturcara                           :

12 tengahari   -  Pidato oleh pemimpin SEDAQ (Gabungan 30 NGO Muslim Pulau Pinang)
1 tengahari     -  Khutbah Jumaat oleh Cikgu Azmi Abdul Hamid.                                            
1:45 petang    -  Solat, Doa & Berarak SECARA AMAN ke KOMTAR untuk menghantar
                             mesej bantahan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang dan bersurai.

                  
Selagi Muslim tidak berada di dalam satu saf yang sama dan rapat susunannya, selagi itulah mereka akan dilembukan oleh mana-mana pemerintah yang berfikir di dalam 'tembolok' masing-masing. Sebagai sebuah negeri yang mempunyai majoriti Muslim tetapi diperintah oleh bukan Islam, maka semua yang bertauhidkan Allah seharusnya bermuhasabah kembali, kenapa kita semua dilemparkan ke dalam lembah penghinaan seperti ini. Perhimpunan ini bukan atas tujuan politik, bukan pengalihan isu 'Mokhtar : All Access' dan bukan perhimpunan syok sendiri. Mereka yang risaukan masa depan anak cucu mereka dalam beragama dan bernegara, kirikan segala kepentingan sendiri pada 5 Februari dan kinikan tanggungjawab kepada program penyatuan saf pada hari esok. Jika masih memandang usaha menentang penggunaan nama Allah sebelum ini dan program bantahan sebegini dari kaca mata politik sempit, maka jangan bersungut bila kubur dikencing cucu sendiri dan Lord Prayers menggantikan Fatihah suatu hari nanti. Ayuh bergerak.

Surat Ibrahim Ali kepada Pope. Satu Imbasan Kenangan bagi harapan yang bakal diperlekehkan?


Oleh : M.I.A.

Hampir dua minggu saya tidak pulang ke rumah keluarga mertua. Pagi Ahad, setelah ruang masa sedikit mengizinkan, saya membawa anak dan isteri untuk menjenguk keluarga yang dirindui. Saya cuba memastikan sekurang-kurangnya dua kali sebulan saya akan tidur di sana supaya rindu isteri saya kepada keluarganya terubat dan saya pula boleh pergi memancing dengan bapa mertua. Membasuh kereta di Caltex Seberang Jaya dan terus ke Kulim. Sebelum itu, singgah sebentar di depan gerai buah di depan sebuah kedai Char Koay Teow di Seberang Jaya untuk membeli surat khabar dan buah. Oleh kerana ini satu-satunya gerai buah yang dekat dengan capaian saya yang diuruskan orang Islam yang masih belum dirobohkan khalifah Lim, maka saya ke situ setelah gerai yang biasa saya kunjungi di Permatang Pauh dirobohkan. Mungkin gerai ini juga sedang menunggu masa untuk dirobohkan sebagaimana kedai Char Koay Teow dibelakangnya yang sudah dikecilkan kawasannya. Mungkin juga selepas ini saya harus membiasakan diri untuk memanjangkan kaki ke gerai-gerai buah tepi jalan di kawasan Raja Uda, Weld Quay dan Air Itam. Sekurang-kurang kawasan itu kalis roboh kerana khalifah Lim mengamalkan C.A.T. (C**a Aku Tolong). Banyak perkara 'menarik' berlaku di Pulau Pinang sepanjang dua tahun kebelakangan ini. Negeri ini merupakan microcosm masa depan Malaysia sepertimana yang sering saya sebutkan. Fenomena seperti ini semakin menjadi-jadi di Pulau Pinang. Hakikatnya, setiap manusia adalah racist, tetapi bagi manusia yang rasional dan berpegang teguh kepada Islam, maka sifat racist dalam diri setiap manusia muslim ini dijadikan dormant sehingga melumpuh. Tetapi ia mudah untuk dibangkitkan sekiranya perkara-perkara tertentu dilakukan oleh pihak yang berlawanan. Perkara seperti ini, membuatkan sifat alter yang tersimpan dan dikunci kemas di dalam minda dan hati, membuatkan saya menulis perkara seperti ini. Tetapi itu bukan tujuan utama artikel ini. Saya hanya mahu komen tentang surat Ibrahim Ali kepada Pope.    

Berminat.. Sebarkan Supaya Manfaatnya Lebih Meluas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email