Thursday, May 22, 2008

Dialog Dengan Pemuda-Pemuda Kristian... bhg 4

oleh Muhammad Ibn 'Az
Dialog Seterusnya pula berkisar tentang hujah flaneldez yang menyatakan Islam merupakan agama syaitan yang menghukum penganut-penganutnya dengan pelbagai peraturan dan hukuman. Dia juga mendakwa Islam itu tidak setaraf dengan Kristian kerana ajaran Kristian penuh dengan kasih sayang. Oleh kerana dia berkata bahawa tiada ayat-ayat menunjukkan sisi keras Jesus dalam Bible, maka saya bentangkan kepadanya ayat dari Matthew 10:34-36 yang membawa maksud seperti berikut : 10:34 "Jangan kamu menyangka, bahwa Aku datang untuk membawa damai di atas bumi; Aku datang bukan untuk membawa damai, melainkan pedang. 10:35 Sebab Aku datang untuk memisahkan orang dari ayahnya, anak perempuan dari ibunya, menantu perempuan dari ibu mertuanya, 10:36 dan musuh orang ialah orang-orang seisi rumahnya. Seperti biasa, bila saja dibentangkan ayat-ayat yang dikatakan tiada wujud dalam Bible, mereka kembali meracau…


guchibear : Pedang yg dikatakan itu pula janganla ditafsir berdasarkan pemikiran manusia..kata lain bagi pedang itu adalah firman..coz didalam ayat lain firman itu sprti pedang bermata dua..so bkn mudah utk mengerti isi bible ini..kerana stiap org yg dpt memahaminya bukanla hasil dr kemampuan or kbijaksanaannya utk memahami,tetapi melalui bimbingan rohkudus..

NizamPablo : pedang itu tetap pedang (yang membawa maksud keharusan berkeras dalam isu-siu akidah di dalam Kristian) dan memang Jesus menyatakannya bahawa kedatangannya ialah untuk memisahkan kasih sayang antara org yg beriman dgn yg tidak beriman biarpun secara kekerasan. Bukankah dia telah meyatakan bahawa kedatangannya bukan untuk mendamaikan sekaligus menafikannya sebagai anak2 Allah dalam Matthew 5 : 9?


guchibear : firman allah itu dikatakan seperti pedang yg bermata dua..saya kurg ingt dimanakah ayat itu tapi nti saya berikan kemudian setelah saya menemukannya.

NizamPablo : Sbg Muslim yg dituduh oleh Kristian spt kamu yg kami ini bodoh & tidak tahu apa2, biar saya sbg Muslim membantu guchibear, seorg Kristian yg tidak tahu dimana ayat yg dia mahukn dlm Biblenya. Ok ayat yg kamu cari itu ada di Hebrew (ibrani) 4 ayat 16:
Sbb firman Allah hidup & kuat & lebih tajam dr pada pedang bermata dua manapun; ia menusuk amat dlm sampai memisahkan jiwa & roh, sendi-sendi & sumsum; ia sanggup membedakan pertimbangan & pikiran hati kita.
ianya x sama dgn ayat Matthew 10:34

flaneldez : kristian yang bodoh dan tak tahu ttg injil? (perhatikan flaneldez salah faham dgn kenyataan dialog saya di atas, yang saya nyatakan ialah anggapan mereka ini bahawa Muslim yang berdebat dengan mereka janganlah dianggap bodoh..) ini kerana umat kristian rajin berkerja siang dan malam dan tak ada masa untuk baca bible!! bukan macam umat islam, pemalas, kan quran cakap tidak boleh kerja terlalu lamu kerana badan boleh rosak?? di kristian pemalas dianggap satu dosa yang besar, sebab itulah umat kristian umat yang paling maju dunia berbanding dgn umat islam yang ternyata umat pariah!! hahaha


NizamPablo : hahahaa.. sila bawakan bukti Al Qur'an ada ayat2 macam tu.. mmg telah mnjadi sesuatu yg lumrah kpd flaneldez utk merapu dan meracau tanpa sebarang bukti... tq flaneldez.. saya amat terhibur.. (seperti biasa.. bukti yang diminta untuk menyokong kenyataannya di atas tidak dapat dia bawakan. Inilah cara mereka yang terlalu membuta tuli beriman dengan cakap-cakap orang dan paderi-paderi mereka.)

NizamPablo : Maksud ayat Matthew 10 : 34, bahawa Jesus dtg utk menegakkan hukum Allah agar semua bani Israil kembali kepada Allah biarpun dgn cara kekerasan termasuk memisahkan kasih syg antara yg beriman & tidak beriman. Manakala Hebrew 4:16, mengatakan bhw kebenaran itu akan menembus hati manusia lebih tajam drpd mana2 pedang bermata 2. & Islam ialah kebenaran tersebut, lihat peratusan convert ke Islam dunia yg meningkat tinggi setiap tahun. Kenapa jumlah Kristian menurun? kan kebenaran itu akan menembus?

NizamPablo : jadi. jgnlah kamu mmperlekehkn umat Islam spt kami. kami bukan beriman secara membabi buta. Kami beriman kerna kami Yakin & faham akan agama kami. Kami lakukn kajian trhadap agama kami dan membandingkannya dgn lain2 agama dan kami berpuas hati dgn Al Qur'an yg menunjukkan kami jalan yg lurus, yg mengajar kami mengenal Allah, Isa, Muhammad, Ibrahim , yg mengajar kami dgn ajaran yg senang difahami. Tiada ESOTERIK dlm Islam. Semuanya mudah difahami oleh semua manusia. Kajilah Al Qur'an guchibear...


guchibear : haleluyah,terimakasih kerana menemukan ayat tersebut..bukankah di akhir ayat tersebut mengatakan IA SANGGUP MEMBEDAKAN PERTIMBANGAN & FIKIRAN HATI KITA??? itulah yg di maksudkan didalam matthew..bahwa kehadiran yesus itu membawa pedang(firman).oleh kerana firman itu maka berlaku la persleisihan pendapat dan kepercayaan kita..oleh itu mereka yg menerima firman itu akan di pisahkannya dari mereka yg tidak percaya dan di angkat kesorga pada hari pengadilan nanti..sila baca ayat ini,matthew10:32-36

NizamPablo : saya sudah jelaskan sebelum ini bhw ianya membawa maksud kebenaran akan terserlah dan menguasai semua hati manusia di dunia. Matthew 10 : 34 ialah bahawa Jesus itu dtgnya utk meragut yg tidak beriman keluar dari yg beriman tidak kira mereka itu ada hubungan keluarga ataupun tidak..


guchibear : Smmgnya kdtgn yesus bukan utk mjanjikan kedamaian dibumi ini.coz bumi ini hanya tmpt psinggahan sementara..kedatangan yesus itu menjanjikan keselamatan n kedamaian yg kekal iaitu di sorga..

NizamPablo : jika itu yg kamu maksudkan, maka Jesus tidak layak digelar sebagai anak Allah dlm Bible kamu. Ini kerana, Jesus sendiri menyatakan bahawa:
Matthew 5 : 9.
5:9 Berbahagialah orang yang membawa damai, karena mereka akan disebut anak-anak Allah.
Orang2 yg membawa damai ialah orang Islam kerna perkataan Muslim itu membawa maksud Orang-orang yg Selamat dan mendamaikan, dan mereka inilah anak-anak (hamba-hamba yang patuh kepada) Allah termasuk Isa, Ibrahim, Muhammad, Adam dan semua Muslim.

flaneldez : jika Jesus tidak layak digelar anak Tuhan, maka engkau ni layak digelar Antichrist!! pengikut pengikut syaitan yang mempunyai tanda 666!!! hmmmmm!! tadi kamu cakap Quran ada 6666 ayatkan?? wow!! what a coincidence!!

NizamPablo : Al Qur'an mempunyai 6666 ayat? hahahahah.. dari mana kamu dpt ini? Jgnlah merosakkn kredibiliti sendiri flaneldez. Ini membuktikan kamu itu tak tahu apa2 pun pasal Bible dan Al Qur'an. Jumlah ayat Al Qur'an ialah 6,236. Entah dari mana si kristian murtad ini dpt 6666. Apapun percubaan kamu semakin kelakar flaneldez.
Muslim bukan antichrist & ia telah dibuktikn oleh saya dlm komen2 seblum ini dgn menggunakan ayat2 Bible kamu. (perhatikan setiap pertuduhan yang keluar dari mulut flaneldez... dia suka bercakap tanpa fakta dan bukti yang jelas serta kukuh) (Dalam Bible terdapat 3 ayat yang menunjukkan siapa yang layak digelar sebagai AntiChrist atau Dajjal. Ayat pertama dari 2 John (Yohanes) 1: 7 : “
Sebab banyak penyesat telah muncul dan pergi ke seluruh dunia, yang tidak mengaku, bahwa Yesus Kristus telah datang sebagai manusia. Itu adalah si penyesat dan antikristus.” Muslim tiada masalah dengan ktiteria ini kerana semua Muslim meyakini dn beriman dengan kerasulan Isa a.s. dan mengakui yang Isa a.s. ialah antara Rasul-Rasul Allah. Ayat kedua dari 1 John (Yahanes)2 : Siapakah pendusta itu? Bukankah dia yang menyangkal bahwa Yesus adalah Kristus(Al Masih)? Dia itu adalah antikristus, yaitu dia yang menyangkal baik Bapa maupun Anak.” Bapa yang dimaksudkan di sini ialah Tuhan Yang Maha Esa dan Anak dalam ayat ini membawa maksud RasulNya iaiatu Isa Al Masih. Muslim juga tiada masalah dengan ayat ini kerana semua Muslim mengakui bahawa Isa itu adalah Al Masih dan Muslim tidak menolak tenatng Isa a.s. sebagai manusia dan tidak menolak Allah sebagai Tuhan Yang Maha Esa. Ayat yang ketiga berkenaan dengan antichrist ini ada dalam 1 John(Yohanes)4:3 “dan setiap roh, yang tidak mengaku Yesus, tidak berasal dari Allah. Roh itu adalah roh antikristus dan tentang dia telah kamu dengar, bahwa ia akan datang dan sekarang ini ia sudah ada di dalam dunia.” Muslim juga tiada masalah dengan criteria ini kerana kita tak pernah langsung menolak Isa a.s. sebagai Rasul yang dilantik oleh Allah. Perkataan ‘tidak berasal dari Allah’ itu membawa maksud sesiapa yang menolak kebenaran kewujudan Isa, dia tidak tergolong dalam golongan yang beriman kepada Allah. Jadi kesimpulannya, ketiga-tiga ayat yang menggambarkan ciri-ciri yang perlu ada pada antichrist (Dajjal), ianya secara jelas tidak terdapat pada diri orang-orang Islam. Bukankah ayat-ayat tersebut menunjukkan bahawa orang-orang yang mengakui Jesus sebagai anak Tuhan dan menafikan dia sebagai Rasul Allah sama seperti Rasul-Rasul Allah yang lain adalah lebih layak digelarkan sebagai Antichrist!

flaneldez :baru saya tahu bahawa kamu ni sebenarnya tidak membaca keterangan saya dgn jelas!! terlampau emosi sehingga sudah buta membaca keterangan orang lain?? sudah marah?? hahaha!! walaubagaimanapun kamu seluruh umat islam adalah Antichrist!! itu adalah pasti!!

NizamPablo : terlampau emosi? apakah kamu sdg bercakap dgn cermin flaneldez?

guchibear : untk membaca alkitab jgnla seperti membaca buku komik or novel semata2..tiada artinya membaca ratusan buku dan menghafalnya padahal tidak mengerti..saya faham alkitab mmg sukar utk di mengerti,tapi hati org yg terang dan benar2 mau mencari kebnaran didlmnya sajala yg akan mendpt hikmat dari allah utk memahaminya..

NizamPablo : alasan yg biasa digunakan oleh mereka2 yg tidak dpt menerima hujah mereka dipatahkan oleh org Islam, sama juga spt flaneldez seblum ini dan ramai lagi yg pernah saya debatkan.. apabila tidak mampu meneruskan dialog atau debat, hujah sebegini akan digunakan.. saya memahami Bible anda lebih daripada anda dan jgn gusar mngenai perkara itu, kamu sendiri yg dtg berhujah disini, jd tanggungjawab saya utk mmpertahankan daerah saya ini..

guchibear : dan jangan la menambah2 pula dgn mengatakan MEMISAHKAN KASIHSAYANG..Yesus mengasihi sluruh umat manusia shingga ia sggp menjadi korban dan mati dikayu salib demi menebus dosa saudara dan saya..dan kitalah yg hrs mbuat pilihan samada mau mengakui dia or tidak..

NizamPablo : itulah yg disebutkan dalam Matthew 10:35
Sebab Aku datang untuk memisahkan orang dari ayahnya, anak perempuan dari ibunya, menantu perempuan dari ibu mertuanya,
saya tidak pernah menambah, saya hanya memetik ayat dari Bible kamu... bukankah perbuatan itu memisahkan kasih sayang? jika tidak.. apa namanya? (dalam berhujah dengan orang-orang Kristian, modal utama mereka dalam mempertahankan kebenaran agama mereka dapat disimpulkan kepada 4 topik yang sering ditimbulkan dan dihujahkan mereka iaitu 1. Kristian adalah agama kasih sayang. 2. Jesus melakukan banyak mukjizat 3. Ramalan-ramalan yang dikatakan ‘tepat’ yang terdapat dalam kitab mereka 4. Mempertikaikan kerasulan Muhammad dan akhlaknya. Bila saja dipatahkan modal mereka yang menyatakan Jesus tidak menyokong unsur kekerasan dalam Bible mereka, mereka akan mula gelabah dan akan cuba pula menggunakan tiga topik berbaki untuk dijadikan hujah. Perhatikan nanti sepanjang dialog ini, isu-isu tiga topik ini pasti akan timbul.. jika kesemua hujah mereka tak mampu mengatasi keadaan, mereka akan mula melakukan putar belit sehebat liuk lentuk gerak ahli-ahli gimnastik China)

guchibear : kedatangan isa bukan utk memisahkan kasih sayang itu.. saudara benar2 x fhm..bknkah isa bkata,Setiap orang yang mengakui Aku di depan manusia, Aku juga akan mengakuinya di depan Bapa-Ku yang di sorga.Tetapi barangsiapa menyangkal Aku di depan manusia, Aku juga akan menyangkalnya di depan Bapa-Ku yang di sorga.'' jadi skiranya sluruh keluarga kita mengakui isa itu maka sluruh keluarga kita diselamatkan.jika sebahagian sj maka sebahagian sj yg diselamatkan.. (apa yang dimaksudkan dengan ayat tersebut sama seperti sebuah persaksian Syahadah dimana kita mengakui Allah itu Maha Esa dan tiada tuhan melainkan Dia dan perakuan Muhammad itu sebagai Rasulullah. Begitu juga dengan Muslim di zaman Isa dahulu, mereka bersaksi dan beriman dengan Isa sebagai Rasul dan Allah s.w.t. Tuhan Yang Maha Esa. Diakhirat nanti, Rasulullah yang akan memberi syafaat di atas izin Allah kepada umatnya yang kekal beriman dengan perakuan syahadah tersebut. Berkenaan ayat Isa a.s. yang dinyatakan oleh Guchibear di atas dimana Isa akan menyangkal umatnya dihadapan Allah nanti, ianya disebut dengan jelas dalam Al Qur’an Surah Al Maidah ayat 116 spt berikut: “Dan (ingatlah) ketika Allah berfirman: "Wahai Isa ibni Maryam! Engkaukah yang berkata kepada manusia: `Jadikanlah daku dan ibuku dua tuhan selain dari Allah? ' " Nabi `Isa menjawab: "Maha Suci Engkau (wahai Tuhan)! Tidaklah layak bagiku mengatakan sesuatu yang aku tidak berhak (mengatakannya). Jika aku ada mengatakannya, maka tentulah Engkau telah mengetahuinya. Engkau mengetahui apa yang ada pada diriku, sedang aku tidak mengetahui apa yang ada pada diriMu; kerana sesungguhnya Engkau jualah Yang Maha Mengetahui perkara-perkara yang ghaib," Sebagaimana yang dijelaskan dalam Bible bahawa Isa akan menyangkal mereka-mereka(orang-orang Kristian) yang mendakwa dia sebagai anak Tuhan dihadapan Allah nanti, Al Qur’an menjelaskan dan membenarkan perkara tersebut akan berlaku diakhirat dengan ayat 116 surah Al Maidah di atas. Itulah antara fungsi Al Qur’an sebagai Al Furqaan, iaitu yang membezakan dan mengeluarkan yang benar dari yang salah dan mengesahkan apa yang benar yang masih berbaki dalam kitab-kitab sebelum ini. Firman Allah dalam surah Ali Imraan ayat 3-5 dijadikan panduan dalam mengkaji kitab-kitab yang diturunkan Allah sebelum Al Qur’an termasuk Taurat dan Injil. Jika berminat mengkaji kitab-kitab lain yang diturunkan sebelum Al Qur’an sebagai sebahagian dari memenuhi rasa ingin tahu, sebaiknya memahami dan belajar Al Qur’an (bukan setakat membaca malah memahami tafsirnya) dengan betul melalui guru-guru bertauliah terlebih dahulu sebagai panduan. InsyaAllah ianya sangat membantu. Jika ingin mengkaji kitab-kitab sebelum Al Qur’an bagi tujuan berdakwah, kita seharusnya menjadi lebih rajin lagi mencari maklumat dan rajin membaca banyak buku dalam pelbagai topik terutamanya sains dan sejarah serta kita seharusnya menjadi seseorang yang sangat peka kepada apa jua yang berlaku dipersekitaran. Ianya sangat membantu.

NizamPablo : Ianya disebut dlm Bible sebagaiman yg telah dihujahkan.. apakah kamu menafikan kandungan Matthew 10:35. Benar Isa a.s. mengajar perkara yg baik kpd pengikutnya dan kami sebagai Muslim beriman kpdnya, & keterangan mengenai Matthew10:35 itu juga telah saya ulas berulang kali disini.
Matthew 10:35 itu menceritakan mngenai keluarga yg sebahagian tidak beriman. Ia tiada kena mengena dgn ulasan kamu diatas. Jika ada ahli yg x beriman, maka ia akan dipisahkan kasih sygnya dari keluarganya.

guchibear : isa sgt mengasihi manusia dan dia ingin semua umat manusia diselamatkan,namun isa benci kpd dosa. allah mengasihi kita namun dosalah yg mbuat kita x layak utk masuk kerajaan allah..kitalah yg menentukan jln hidup kita dan isa memberikan panduan..nmun klu kita tidak mnurut panduan yg telah diberikan maka kita akan tersesat atau terjerumus kedlm jurang maut..

NizamPablo : itulah yg diajarkan dalam Islam.. mengapa ramai Kristian yg menyatakan bahawa persaksian kepada Jesus sbg anak tuhan sudah cukup utk melayakkan diri mereka ke Syurga biarpun hidupnya itu penuh bergelumang dosa? tak percaya.. tgk saja komen2 flaneldez mengenai neraka?

guchibear : Kami mengakui Isa itu Anak Allah ,namun bkn dlm mksud secara lahiriah iaitu ia diberanakkan.tetapi kerana dia adalah dr Roh Allah itu sendiri..kami jg mengakui dia anak manusia kerana ia lahir melalui perawan maryam itu sendiri..sila baca semula dalam yohanes 1:1..baca hingga habis.. (bukankah saya sudah menyatakan di atas bahawa mereka ini akan mula melakukan dialectic acrobatic dengan bermain retorik dan putar belit bahasa bagi menyesuaikan fahaman mereka yg songsang bagi membolehkan hujah mereka diterimapakai.. untuk isu anak Allah ini, buatkan saja perbandingan dialog guchi sebelum ini dengan saya.. perhatikan bagaimana maksud anak Allah yang pada mulanya dikatakan mereka benar-benar anak Allah, kini cuba diubah maksudnya menjadi Ruh Allah pula bagi menyesuaikannya dengan firman Allah dalam Al Qur’an. Saya sudah menjelaskan mengenai apa yang dimaksudkan dengan Ruh Allah dalam bahagian-bahagian yang lepas.)


NizamPablo : mana satu yg betul? anak Allah atau anak manusia? Epal tidak boleh menjadi Oren dlm masa yg sama... Jika anak Allah yg dimaksudkan itu sama dgn konteks anak Allah dalam cara yg difahami kaum yg menerima Taurat iaitu isa sebagai manusia yg terikat dgn peraturan Allah dan Rasul Allah, maka tiada halangan bagi kami Muslim utk beriman dgnnya. Ruh Allah itu sudah saya jelaskan dalam komen2 yg lepas..

guchibear : saya sdh berulangkali jgn di artikan perkataan anak itu scara lahiriah..Anak itu dalam kata lainnya firman..kalimah allah.. saya tanya saudara adakah bulan itu diberanak kan??? klu tidak mengapa adanya anak bulan???


NizamPablo : yang mengambil dan mengertikan perkataan anak itu secara lahiriah ialah org2 Kristian.. saya sudah berpuluh kali menjelaskannya disini bahawa perkataan itu merujuk kepada rasul dan mereka2 yg terikat dgn peraturan Allah.. kamu yg salah faham dgn kenyataan sendiri. rujuk balik semua komen2 yg lepas.

guchibear :kedua2nya..dia anak allah atau firman kerana ia dari allah itu sendiri..sbgi bukti didalam Quran allah mgataka:
"Wallatii ahshanat farjahaa fa nafakhnaa fiihaa mir ruuhinaa Wa ja'alnaahaa wabnahaa ayatal lil 'aalamiin"
Ingatlah kisah seorang perempuan yang memelihara kehormatannya (Maryam) LALU KAMI TIUPKAN KEPADANYA ROH KAMI(Roh Allah) dan Kami jadikan dia dan Anaknya tanda (kuasa Allah) bagi semesta alam.


guchibear : saudara rasanya saya sdh berikan ayat firman utk mjwb kmusyiklan saudara itu..bknkah isa mgatakan dgn iman kita kpdnya maka kita diselamatkan?? isa x perlu bdakwah kpd wanita itu dan prajurit itu..kerna sblm ia bdakwah mereka sdh beriman kpdnya..

NizamPablo : sesiapa sj boleh mendakwa dirinya beriman.. yg penting Bible dari mulut Jesus sendiri menyatakan bahawa iman mereka tidak diterima kerna Kristian itu hanya utk Bani israel..


guchibear : jadi yg meniup itu jibril??? bukankah kami itu merujuk kepada allah itu?? tidak masuk akal kerana jibril hanya la utusan yg mengkabrkan berita kelahiran isa itu??

NizamPablo : Ianya jelas Jibril.. tiada keraguan mengenainya kerana dia menjalankan perintah Allah..

NizamPablo : berapa kali perlu bagi saya memberikan komen terhadap perkara yg sama?.. saya sudah jelaskan sebelum ini mengenai Ruh Allah merupakan Ruh yg ditiup atas perintah Allah melalui perantaraan malaikat Jibril. Mudahkan..? Ianya tidak langsung membawa maksud Allah beranak pinak sebagaimana org2 kristian meyatakannya dalam agama mereka.. rujuk semua komen saya sebelum ini.

antumakan : jangan kata cam tu ... ? kalo dikatakan tuhan mesti ke ada anak ???? jika tuhan pun ada anak takder beza dengan apa yang diciptanya iaitu manusia,haiwan...... fikirkan

NizamPablo : benar apa yg dikatakan antumakan.. apakah kamu Flaneldez mahu samakan Tuhan dgn binatang yg beranak pinak?

guchibear : antumakan,maafkan saya jika saudara flaneldez agak keterlaluan dlm penyampaiannya..namun saya amat bersetuju dgn penerangan yg dia berikan mengenai ayat firman yg terdpt di dlm bible.cuma penyampaiannya agak kasar.. :)

guchibear : sebenarnya firman itu tidak susah difahami klu mata rohani kita terbuka..kerana roh kita berfikir bukan sperti tubuh kita berfkir...roh kita ingin myenangkan hati allah tapi tubuh ingin mmuaskan keinginan daging iaitu keinginan sendiri..sbb itu bible itu kelihatn sukar difahami..pdhal sbnrnya tidak jg.. (perhatikan dialog guchi ini, mereka tidak dapat membezakan antara Roh, Jasad, Nafsu dan akal)

guchibear : Perkataan Anak yg di tuju kan kpd isa almasih itu bukanla dlm mksd scara lahiriah.. namun membawa maksud Firman..klu saya katakan anak bulan adakah kerana bulan itu diberanakkan atau memberanakkan??? begitu jg perkataan Anak yg tujukan kpd isa almasih itu..sila baca yohanes 1:1-36


NizamPablo : itulah yg sudah berkali2 saya katakan sebelum ini bahawa anak Tuhan itu tidak mmbawa maksud anak kpd Tuhan tetapi mereka2 yg terikat dgn Firman2 Allah dan peraturanNya & hanya melakukn arahan Allah. Ianya dinyatakn sendiri oleh Jesus dlm Matthew 5 :19
5:19 Maka Yesus menjawab mereka, kata-Nya: "Aku berkata kepadamu, sesungguhnya anak tidak dapat mengerjakan sesuatu dari dirinya sendiri, jikalau tidak ia melihat Bapa mengerjakannya; sebab apa yang dikerjakan Bapa, itu juga yang dikerjakan anak."

guchibear : saya mengatakan ya bahwa isa sudah ada sblm dunia diciptakan,pada mulanya adalah firman dan firman itu bersama2 dgn allah..ingtkah kamu bahawa isa menghembuskan nafas keatas tanah liat maka jadila seekor burung?? siapakah diantara nabi yg pernah mlakukannya??bknkah perbuatan isa itu sama sprti yg dilakukan semasa penciptaan adam?? (betapa mereka dari golongan Kristian telah dikelirukan oleh golongan yang berkepentingan dalam agama merea. Mereka ini memukul rata semua perkataan ‘Firman’ dalam kitab mereka sebagai semuanya merujuk pada Jesus. Sedangkan perkataan itu tidak menggambarkan Jesus pada semua tempat dalam Bible. Hanya pada segelintir ayat saja yang mewakili peristiwa yang melibatkan Jesus, itu pun ia membawa maksud perintah Allah yang dipertanggungjawabkan ke atas Ruhul Quddus (Jibril a.s.) dalam meniupkan Ruh manusia ciptaan Allah ke dalam rahim Maryam.)

NizamPablo : firman Allah bukan membawa maksud Jesus.. ianya hanya membawa maksud Jesus dlm beberapa ayat dlm Bible. Jika Jesus dpt menghidupkan burung semasa dia hidup, Elijah lebih hebat lg kerana dia dapat menghidupkan org yg mati hanya dgn org mati itu tersentuh tulang2 bekas mayatnya.. siapa yg lebih hebat? Isa atau Elijah? yang satu menghidupkan sesuatu semasa dia hidup, dan satu lagi menghidupkan yang mati selepas dia sendiri mati..

guchibear : ya benar...tapi soalan itukan sdh di jwb saudara flaneldez.. manakah yg menyelamatkan,mesin itukah atau c pemakai yg memakai alat itu..elijah itukan di pakai allah.. rasanya isa lg hebat kerana menciptakan burung itu dari tanah liat..mampukah elijah mencipta??

NizamPablo : sya juga sudah jawab mengenai perkara ini.. Isa tidak mencipta.. burung itu dibuat atas perintah Allah dan yg menghidupkan burung itu ialah Allah. Isa dalam Bible telah menytakan bahawa dia tidak dapat berbuat apa2 tanpa arahan atau perintah Allah.. jelas?

guchibear : saudara nizam perkataan sembuh itu bkn dgn maksud bahwa mereka sembuh gitu2 saja..tapi sembuh secara total.kenapa saya blg disembuhkan secara total??? sila baca ayat ini dan bandingkan kisah ibu dan prajurit itu.

NizamPablo : bible hanya menyatakan bahawa dia sembuh dari penyakit dan anak perempuan itu dari kerasukan. ia tidak menyebut apa2 mengenai Jesus membenarkan dakwah kpd golongan bukan bani isarail.

guchibear : Kisah para rasul 26:18 untuk membuka mata mereka, supaya mereka berbalik dari kegelapan kepada terang dan dari kuasa Iblis kepada Allah, supaya mereka oleh IMAN mereka KEPADA-KU memperoleh pengampunan dosa dan mendapat bagian dalam apa yang ditentukan untuk orang-orang yang dikuduskan.??
matius15:28 Maka Yesus menjawab dan berkata kepadanya: ''Hai ibu, besar IMANMU, maka jadilah kepadamu seperti yang kaukehendaki.'' Dan seketika itu juga anaknya sembuh.

NizamPablo : iman itu bererti keyakinan kepada Jesus yg boleh menyembuhkan kerana dia telah mendengar perkara ini. ia masih lagi tidak mbawa maksud Kristian itu utk selain Bani Israil. Sila baca Kisah Para Rasul 5:30-31 Allah nenek moyang kita telah membangkitkan Yesus, yang kamu gantungkan pada kayu salib dan kamu bunuh. Dialah yang telah ditinggikan oleh Allah sendiri dengan tangan kanan-Nya menjadi Pemimpin dan Juruselamat, supaya Israel dapat bertobat dan menerima pengampunan dosa.

guchibear : lukas7:9 Setelah Yesus mendengar perkataan itu, Ia heran akan dia, dan sambil berpaling kepada orang banyak yang mengikuti Dia, Ia berkata: ''Aku berkata kepadamu, iman sebesar ini tidak pernah Aku jumpai, sekalipun di antara orang Israel!''
nah bukankah kerana mereka beriman kpd isa almasih itu shgga hamba prajurit dan anak ibu itu disembuhkan???dan bukankah isa telah mgatakan OLEH IMAN MRK KPD KU MPEROLEH PENGAMPUNAN DOSA DAN MENDAPAT BAGIAN DLM KERAAJAN ALLAH??

NizamPablo : ayat yg merujuk kepada yang beriman dalam luke 7:9 itu ialah org Yahudi sahabat kpd pemilik hamba yg sakit tersebut dan bukan hamba itu. baca keseluruhannya, kenapa mereka tidak mahu Jesus bertemu 4 mata dgn hamba itu yg bukan berketurunan Yahudi? Apa yg cuba mereka sembunyikan? sebelum dari memberikan persetujuan utk kesana, org2 yahudi yg dihormati berjumpa Jesus dan menceritakan perihal sumbangan org yg ingin ditolong tersebut kpd bangsa Yahudi yg sgt banyak supaya Jesus tertarik utk kesana.

guchibear : kesembuhan total ialah bkn skdr penyakitmu disembuhkan malah dosa mu diampuni..saudara berkata anak itu disembuhkan tapi setan yg merasuknya tidak diusir???? saya percaya muslim pun tau bahwa sgala pyakit itu dtgnya dri c iblis.. klu iblis itu masih ada didalam tubuh anak itu sdh pasti ia x akan sembuh.btl tak?? sebab itulah saya katakan kesembuhan total..bkn sj pyakitmu disembuhkan malah dosa mu diampuni..

NizamPablo : bukankah itu yg saya cakapkan bahawa dia cuma sembuh dari rasukan syaitan. Dlm Matthew itu, ia hanya menyebutkan anak perempuan itu sembuh.. tiada pengampunan langsung disebutkan krn Jesus hanya membebaskan bani Israil dari dosa (Kisah para rasul 5:31).. fahaman kamu yg mengatakan bahawa Islam menyatakan SEMUA penyakit berpunca dari Iblis itu amat salah. dari mana kamu dapat fakta ini? (Bukti dari Bible sendiri yang menyatakan bahawa tidak semua yang melihat dan dibantu Jesus dengan mukjizatnya akan meninggalkan dosa-dosa mereka dan sekaligus beriman dengan ajaran Jesus. Ianya dinyatakan dalam Matthew 11: 20-24 dan cerita yang sama juga boleh didapati dalam Luke10:13-15. Cerita ini mengenai pekan-pekan di mana penduduknya pernah dibantu Jesus dengan pelbagai mukjizat tetapi kekal hidup dalam dosa. Pekan-pekan yang dimaksudkan itu ialah pekan Chorazin dan Bethsaida. Malah Jesus sendiri mengutuk mereka dengan mengatakan bahawa dosa-dosa sipelaku homoseksual di Sodom dan Gomorrah satu ketika dulu akan lebih mudah diampuni Tuhan diatas rahmatnya berbanding dosa penduduk pekan-pekan ini. Oleh kerana youtube menghadkan ruang komen, maka hujah yang panjang lebar perlu dikesampingkan, tetapi saya masukkannya disini bagi memudahkan semua memahami asas penolakan saya terhadap perkataan guchibear yang menyatakan anak kepada perempuan dari Canaan itu disembuhkan dan sekaligus dia dan ibunya beriman kepada Jesus.)

InsyaAllah bersambung... (jika terlalu lama menunggu posting saya, sahabat semua boleh ke link youtube berikut untuk membaca komen debat original di sana.. klik sini)

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.

eNovel dari Muhammad Ibn 'Az pemilik blog satuhala... Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...
Dapatkan juga CD-ROM kitab-kitab agama dunia untuk di buat kajian dan perbandingan... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...(stok adalah terhad)

Tuesday, May 20, 2008

Dialog Dengan Pemuda-Pemuda Kristian.. bhg 3

oleh Muhammad Ibn 'Az

Sambungan dari bahagian 2 Dialog....

guchibear : Kejadian 1:1-3=
1 Pada mulanya Allah MENCIPTAKAN langit dan bumi .
2 Bumi belum berbentuk dan kosong; gelap gulita menutupi samudera raya, dan ROH ALLAH melayang-layang di atas permukaan air.
3 BerFIRMANlah Allah: ''Jadilah terang.'' Lalu terang itu jadi.

guchibear : Saranan saya utk saudara nizam,jika saudara benar2 ikhlas mau berbicara ttg kebenaran itu terus terang saya tidak akan dapat memenangi saudara kerana tingkat pengetahuan saya sememangnya rendah.tapi bkn bererti saya mengalah.tapi saya mau sarankan kpd saudara tanyala sendiri kepada isa almasih,pasti ia akan menjawabnya..dan menjamah hidup saudara..saya tidak berbohong coz saya sdh mengalaminya pengalaman bersama yesus..

guchibear :bukan pengalaman secara manusia tetapi secara rohani..didalam roh Dia mengurapi saya menjadi anaknya...

NizamPablo : jika itu hendak dijadikan hujah, tentu saja anda boleh menyatakan agama2 animisme yg melibatkan keadaan sawai yg membentuk kekuatan fizik secara luarbisa itu juga benar? mahukah kamu menyatakan bahawa agama Hindu itu benar kerana pengalaman kerohanian mereka dlm upacara2 agama mereka? Ianya tidak dpt dijadikan hujah..

flaneldez : ya memang benar ! memang penganut agama hindu pun adalah anak tuhan, kamu yang belum faham!! di yoga mereka cakap tuhan didalam diri masing2, begitu juga gama Buddha. Di bible Jesus sendiri cakap bahawa ' kingdom of god is within you'!! ada faham!! jika kamu faham secara rohani, tak perlukan batu berhala ataupun kaabah untuk disembah!! terus menerus kamu boleh berinteraksi dgn tuhan!! pasal upacara, ia bukannya satu kesalahan tetapi hanyalan kejahilan!! tuhan boleh memaafkan mereka!!

NizamPablo : tuhan kamu dlm Bible tidak memaafkn mereka.
Efesus 5
5:5 Karena ingatlah ini baik-baik: tidak ada orang sundal, orang cemar atau orang serakah, artinya penyembah berhala, yang mendapat bagian di dalam Kerajaan Kristus dan Allah.
5:6 Janganlah kamu disesatkan orang dengan kata-kata yang hampa, karena hal-hal yang demikian mendatangkan murka Allah atas orang-orang durhaka.
Flaneldez sipakar Bible sekali lagi gagal utk memahami kitabnya sendiri. maka tidak hairanlah dia murtad dari Kristian.

flaneldez :"My dear children, I write this to you so that you will not sin. But if anybody does sin, we have one who speaks to the Father in our defense--Jesus Christ, the Righteous One. He is the atoning sacrifice for our sins, and not only for ours but also for the sins of the whole world."
mungkin kamu ni tidak faham keseluruhan cerita injil, hanya tahu segelintir verse untuk membantah saya!! tujuan kamu bukan untuk memahami nampaknya!!

NizamPablo : itu merupakan ayat dr John & bukan Jesus atau Allah sendiri. Malah John dlm surat tersebut dalam ayat 6 menulis. "Whoever says that he remains in union with God should live as Jesus Christ did". Maka jelas disini bhw John dlm surat trsebut menyatakan cara hidup Jesus perlu diikut. Ini termasuk menurut hukum2 taurat spt dlm Matthew 5:17&18 dan tidak berdakwah kpd bukan Bani Israil spt dlm Mathhew 15. Dosa hanya diampunkn kpd Bani Israil diseluruh dunia.

guchibear : ya setiap org yg dr latarblkg agamanya berbeda2 itu mempunyai pengalamannya masing2..tapi apa yg saya maksudkan pengalaman bersama nabi isa iaitu yesus..dan apa yg plg menarik utk mengalami pengalaman itu saya tidak perlu utk,pergi kekubur or gua2 or menyembah segala benda utk mengalami pengalaman rohani itu.dan utk mghalau syaitan skalipun saya tidak mmerlukan bacaan mantera or beberapa biji bawang..utk mengalaminya mudah saja bdoa saja didalam nama yesus..

NizamPablo : begitu juga dgn buddha, hindu, jainisme, sikh dan sebagainya.. mereka berdoa kepada tuhan mereka dan mereka merasakan apa yg kamu rasa.. jadi bolehkah perkara ini dijadikan hujah utk menentukan sesuatu kebenaran? kebenaran hanya boleh diperolehi dgn mengkaji dan membuat analisis terhadap semua agama. Agama yg benar pastinya tiada sebarang kekeliruan di dalamnya dan Kitab dari Tuhannya tidak akan mengandungi apa2 kesalahan.

flaneldez :agama ni macam sungai, ada yang putar belit ada yang terus menerus, tetapi arah tuju semuanya sama, kearah lautan!! itu saja!! tak ada perbezaan di situ!! kebenaran bukan milk satu agama sahaja, tetapi berselerak disemua agama bersama sama penipuan, sebab itu pihak Vatican pun sanggup mambaca Rig veda dan Avesta serta Al Quran!! bukan macam ulamak agama kamu, angkuh dan berdegil!!

NizamPablo :Islam tiada wujud putar belit di dalamnya. Malah saya memahami Bible lebih baik dari kefahaman kamu sendiri. Saya membaca Bible, Tanakh, Shri Guru Granth Shahib, Veda, Purana, Smritis, Tipitaka dan mendapati bahawa hanya Islam jalan lurus. tahniah flaneldez krn kamu mengakui yg kitab agama kamu itu penuh dgn putar belit.. tahniah sekali lagi.. apakah atas sbb kesedaran itu kamu menjadi seorang atheist & meninggalkan Kristian?

flaneldez : lagi kamu kelentong sama saya bahawa kamu baca segala buku ini sedangkan saya baca keterangan awak macam orang bodoh!! orang yang baca kesemua buku ini tidak akan mencari kelemahan kelemahan agama lain!! saya tahu, sebab saya pernah tengok banyak orang yang sedemikian, bukan kamu!! lagipun kami ingat veda itu satu bukukah?? hahaha!! jangan duk tunjuk kebodohan!! ok!!

NizamPablo :apakah kamu bercakap mengenai diri kamu flaneldez? Bila sebut veda, ia mmbawa maksud Veda yg empat. Sudahlah Bible pun kamu tergagap2 nak berhujah, nak mempersoalkn fasal Veda pula. Jawab semua soalan2 saya fasal Bible dulu, kemudian jika kamu mahu berhujah ttg Veda dgn saya, saya mempersilakan kamu utk berbuat demikian. jawab soalan2 yg tertangguh itu dahulu...

flaneldez : islam tiada putar belit?? arak adalah haram mengikut kenyataan surah Al maidah ayat ke 90,tetapi di surah surah muhammad ayat ke 15 mengatakan bahawa penghuni syurga menikmati arak yang lazat diminum!! ini bukan putar belit?? jadi syurga versi islam ini macam discolah?? kongket, makan babi, minum todi, semua ada? hahahaha!!

NizamPablo : Arak memang diharamkan di dunia. Baca juga AlBAqarah219. ia diharamkan krn ia memabukkan & mndatangkan mudarat kpd manusia. Tetapi arak di syurga tidak memudaratkn & memabukkan.
At Tuur 23
Mereka di dalam Syurga itu berebut-rebut mengambil piala yang berisi arak yang tidak menyebabkan timbul (dari peminumnya) perkara yang sia-sia dan tidak pula menyebabkan dosa.
jadi, tiada putar belit dlm AlQur'an. Maka buat sekelian kalinya semua hujah2 flaneldez dipatahkan. Allahuakbar!!!

guchibear : megenai isi bible yg kamu katakan diubah rasanya saya tidak plu jelaskan lg kerana saya sdh menjawabnya.dan ternyata tuduhan kmu itu tidak benar..malah sblmnya jg telah di jwb oleh saudara flaneldez. apa yg perlu saya jelaskan disini spy kmu mengerti apakah hukum yg di maksudkan hukum taurat itu.. (flaneldez sebelum ini mengakui Bible diubah oleh org2 yg sesat... rujuk komen2 awalnya)

sisikirisisikanan : wahai saudara guchibear, ketauhilah kamu bahawa Allah tidak mempunyai anak dan Allah adalah satu yang kekal dan wujud. yesus atau nama di dalam Islam adalah Nabi Isa. Nabi Isa adalah nabi dan rasul dan bukannya anak Allah. Allah hanya satu dan tidak mempunyai keluarga kerena kita semua dicipta olehNya.Nabi Isa adalah nabi yang diutus oleh Allah untuk menyedarkan kita bahaawa kita adalah hamba ciptaanNya. Janganlah kamu teperdaya dengan penyelewengan bible itu.

NizamPablo : benar sisikirisisikanan.. Allah s.w.t. sendiri menyatakan dlm Al Qur'an bhw dia tidak mempunyai anak malah Dia melaknat mereka yg berkata demikian.. TQ Alhamdulillah..

flaneldez : itu bukan kata kata Tuhan, tetapi hanyalah kenyataan Muhammad itu sendiri!! memang quran itu satu rekaan manusia!!

NizamPablo : buktikan! sdgkan Bible kamu sendiri tidak kamu faham dan tak terjawab soalan yg dikemukakan saya seblum ini, apakah lojik kamu hendak mengatakan sesuatu yg lebih tidak kamu ketahui. Mmbaca karya Richard Dawkins tidak menjadikan kamu Professor Theology dlm masa singkat.. hahaha.. saya sgt terhibur dgn hujah2 kamu yg tak masuk akal. (Karya Richard Dawkins yg dimaksudkan ialah The God Delusion dan ia ada dijual di kedai-kedai buku besar di Malaysia, flaneldez menyatakan dia mengagumi buku ini.)

flaneldez : mahu saya buktikan bahawa Quran bukan wahyu tuhan?? pi baca Sural Al Miadah ayat ke 101 & 102!!

NizamPablo : ianya sudah dijelaskan dalm komen2 yg lepas...tiada masalah.. Al Qur'an mmg wahyu dari Allah.
Al Baqarah 41
Dan berimanlah kamu dengan apa yang Aku turunkan (Al-Quran) yang mengesahkan benarnya Kitab yang ada pada kamu, dan janganlah kamu menjadi orang-orang yang mula-mula kafir (ingkar) akan dia; dan janganlah pula kamu menjadikan ayat-ayatKu (sebagai harga untuk) membeli kelebihan-kelebihan yang sedikit faedahnya; dan kepada Akulah sahaja hendaklah kamu bertaqwa.

flaneldez : surah al araat ayat ke 155-157 mengatkan bahawa tuhan menceritakan tentang Injil sedangkan pada zaman nabi musa injil belum dicipta!! injil dicipta lebih kurang 200 tahun selepas kematian jesus oleh Constantine!! hahaha!! ternyata koran ini ciptaan manusia penyanggak bernama Muhammad!!

NizamPablo : Al A'raaf la. mesti kamu ambil dr faithfreedom. Ayt2 tu juga tiada masalah. Ayt 155 AlA'raaf cerita pasal Musa & pengikutnya. 156 pasal doa Musa supaya dia & pengikutnya kekal beriman. 157 pula cerita pasal org2 beriman selain Musa iaitu umat Muhammad s.a.w. yg mana Nabi Muhammad telah diberitakan dalam Taurat & Injil akan dilahirkan nanti.
jadi apa masalahnya flaneldez? knp kamu suka mmbuta tuli ikut cakap2 org?

flaneldez : memanglah Tuhan tidak mempunyai keluarga macam manusia! ingat Tuhan ada cucu cicit, nenek moyang, pakcik dan makcik?? itu adalah penjelasan agama kamu yang belum mengetahui lebih mendalam tentang maksud tersirat!! kamu hanya lihat secara luaran, tetapi tidak mengerti secara mendalam tentang ajaran agama orang lain!!

NizamPablo : jadi bagaimana kamu boleh katakan yg tuhan punyai anak? saya semakin suka dgn komen2 kamu flaneldez. Ianya sgt kelakar dan menghiburkan, malah lebih hebat dari Raja lawak. Harap anda akan terus berdialog disini bagi menghiburkan semua pengunjung disini. Tahniah..

flaneldez : kalau saya mahu menjelaskan tuhan yang ada anak, kamu jawab mengapa tuhan menciptakan segala galanya? adakah dia mempunyai hasrat? jawab?? apa yang kelakar?? lebih baik kamu masuk wad sakit jiwa, terlampau fanatik agama islam sehingga menjejaskan pemikiran awak!!

NizamPablo : sudahlah flaneldez. kalau tak mampu jawab konsep tuhan beranak pinak tu, jgn la meracau yg bukan2. Soalan2 tambahan itu semua terbit dari kepala kamu yg semakin meracau setelah murtad dari kristian lepas soalan2 sya tak berjawab. Saya tiada masalah dgnnya.

Dialog seterusnya dimulakan dengan hujah-hujah berkenaan sambungan kepada tuduhan flaneldez yang menyatakan Rasulullah s.a.w. mempunyai 30 isteri. Ianya sudah dijelaskan kepadanya dan boleh dibaca dlam bahagian 1.

guchibear : siapa kata bible tidak melarang kahwin lebi dari 1??? baca ini...Mark10:2-12..2 Maka datanglah orang-orang Farisi, dan untuk mencobai Yesus mereka bertanya kepada-Nya: ''Apakah seorang suami diperbolehkan menceraikan isterinya?''.3 Tetapi jawab-Nya kepada mereka: ''Apa perintah Musa kepada kamu?''4 Jawab mereka: ''Musa memberi izin untuk menceraikannya dengan membuat surat cerai.''5 Lalu kata Yesus kepada mereka: ''Justru karena ketegaran hatimulah maka Musa menuliskan perintah ini untuk kamu.

NizamPablo : ianya bukan larangan kahwin lebih dari satu.. sila fahami dgn betul terjemahan ayat tersebut dlam Matthew 5 : 31. Malah ayat ini menghina kedudukan wanita dan menganggap mereka sbg penzina bila diceraikan biarpun mereka tidak pernah membuat salah sdgkn lelaki yg menceraikn tidak dihukum dgn apa2 label. Malah ia juga menghukum menakutkn sesiapa yg ingin berkahwin bg mmbela perempuan yg diceraikn tersebut dgn dosa zina. Jadi, dimana hak wanita trsebut utk dpt pembelaan. matthew 5 : 31 spt dibawah.

NizamPablo :matthew 5 : 31
5:32 Tetapi Aku berkata kepadamu: Setiap orang yang menceraikan isterinya kecuali karena zinah, ia menjadikan isterinya berzinah; dan siapa yang kawin dengan perempuan yang diceraikan, ia berbuat zinah.
bukankah ayat ini menghina wanita yg diceraikan serta menjadikan nasib mereka lebih malang apabila tiada siapa berani mengahwini mereka akibat takut dilabelkan serta menanggung dosa zina.

guchibear : 6 Sebab pada awal dunia, Allah menjadikan mereka laki-laki dan perempuan,7 sebab itu laki-laki akan meninggalkan ayahnya dan ibunya dan bersatu dengan isterinya,8 sehingga keduanya itu menjadi satu daging. Demikianlah mereka bukan lagi dua, melainkan satu.9 Karena itu, apa yang telah dipersatukan Allah, tidak boleh diceraikan manusia.''10 Ketika mereka sudah di rumah, murid-murid itu bertanya pula kepada Yesus tentang hal itu.

guchibear : 11 Lalu kata-Nya kepada mereka: ''Barangsiapa menceraikan isterinya lalu kawin dengan perempuan lain, ia hidup dalam perzinahan terhadap isterinya itu. 12 Dan jika si isteri menceraikan suaminya dan kawin dengan laki-laki lain, ia berbuat zinah.''

NizamPablo : ianya bukan larangan kahwin lebih dari satu.. sila fahami dgn betul terjemahan ayat tersebut dlam Matthew 5 : 31. Malah ayat ini menghina kedudukan wanita dan menganggap mereka sbg penzina bila diceraikan biarpun mereka tidak pernah membuat salah sdgkn lelaki yg menceraikn tidak dihukum dgn apa2 label. Malah ia juga menghukum menakutkn sesiapa yg ingin berkahwin bg mmbela perempuan yg diceraikn tersebut dgn dosa zina. Jadi, dimana hak wanita trsebut utk dpt pembelaan. matthew 5 : 31 spt dibawah.

NizamPablo : matthew 5 : 31
5:32 Tetapi Aku berkata kepadamu: Setiap orang yang menceraikan isterinya kecuali karena zinah, ia menjadikan isterinya berzinah; dan siapa yang kawin dengan perempuan yang diceraikan, ia berbuat zinah.
bukankah ayat ini menghina wanita yg diceraikan serta menjadikan nasib mereka lebih malang apabila tiada siapa berani mengahwini mereka akibat takut dilabelkan serta menanggung dosa zina.

guchibear : lihat,jelas skali apa yg dikatakan bahwa yesus melarang perkahwinan lebi dari 1..

guchibear : soal kawin lebih rasanya sya dh terangkan..but saudara hanya memgambil sepotong2 dari ayat firman yg saya berikan.alkitab tidak mghina wanita yg di ceraikan..tetapi alkitab dgn jujur mengatakan bahwa mereka berdosa..dan jelas skali alkitab tidak membenarkan kawin lebi dari kecuali atas alasan isteri or suami itu sdh meninggal..

NizamPablo : mengapa alkitab begitu tidak adil & x praktikal.. bukankah byk lg sbb yg memerlukan perceraian itu berlaku. Mengapa pula si wanita yg teraniaya itu perlu dihina sbg penzina? kenapa pula lelaki yg hendak membelanya dihinakan juga sbg penzina? Bukankah ini merendahkan martabat dan maruah wanita? perceraian seharusnya dibenarkan. Bagaimana jika si suami kaki pukul. Dimana siisteri hendak dpt keadilan dlm Kristian? sdgkn jika menuntut cerai, dia akan dituduh berzina? inikah undang2 Bible kamu?

NizamPablo : saya juga telah menerangkannya berulang kali bahawa Hukum Taurat itu bukan utk dibuang malah ditegakkan. Kedatangan Islam menegakkan kembali hukum-hukum Taurat sebagaimana yg dijanjikan Jesus (Isa a.s.)

guchibear : Sebenarnya Hukum taurat itu mengandungi janji2,hukum dan peraturan2 yg diadakan oleh allah untuk umat israel..kerana pada masa itu umat israel mendapat kasih karunia allah dan menjadi umat pilihan allah..dan keselamatan itu sudah pasti bagi umat israel yg taat pada perintah-NYa..manakala bangsa lain termasuk saudara dan saya tidak mendapat janji keselamtan itu..

guchibear : saya lahir pada zaman anugerah iaitu pada zaman injil diberitakan..hukum taurat itu diadakan hanya utk umat israel..namun para nabi dizaman itu menubuatkan bahawa akn lahir seorang anak yg akn memberitakan injil itu..dan saya berada dizaman dimana setelah injil diberitakan..saya percaya kepda taurat dan mengimaninya tetapi hidup sesuai dgn injil kristus..iaitu isa almasih

NizamPablo : itulah masalah anda & semua Kristian. Sudah berapa kali saya nyatakan bahawa hukum2 Taurat itu seharusnya ditegakkan sbgmana yg disebutkan Jesus. lagi pun Jesus itu dilahirkan utk kaumnya iaitu Yahudi.
Matthew 1 : 21
1:21 Ia akan melahirkan anak laki-laki dan engkau akan menamakan dia Yesus, karena dialah yang akan menyelamatkan kaumnya dari dosa mereka.
jika anda bukan berasal dari keturunan Bani Yaakob @ israil, anda tidak layak utk menjadi org Kristian.

guchibear : dan injil utk seluruh bangsa..

NizamPablo : injil itu utk bani Israil.
1:21 Ia akan melahirkan anak laki-laki dan engkau akan menamakan dia Yesus, karena dialah yang akan menyelamatkan kaumnya dari dosa mereka.

NizamPablo : memang hukum2 taurat itu utk umat Israel. Begitu juga dengan agama Kristian itu juga utk umat Israel. Bangsa lain hanya diperkudakan bagi tujuan pengumpulan kekayaan golongan berkepentingan dalam Kristian. Jangan anda tertipu.

flaneldez : begitu juga hukum Quran hanyalah untuk orang arab, jadi jangan kamu diperkudakan oleh orang arab!! oops sorry!! diperUNTAkan!! ok!!

NizamPablo : Islam utk seluruh umat manusia dan disebut dibanyak tempat dlm Al Qur'an:
AlBaqarah21
Wahai sekalian manusia! Beribadatlah kepada Tuhan kamu yang telah menciptakan kamu dan orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu (menjadi orang-orang yang) bertaqwa.
jadi, dgn rasminya sekali lagi hujah kamu dipatahkan.

guchibear : dari segi asal usul keturunan memang saya bukan berketurunan israel,tetapi setelah saya mnerima yesus sebagai tuhan dan juruselamat akhir saya menjadi umat pilihan allah iaitu isreal,dan menikmati janji2 dan hak keistimewaan yg telah diberikan allah kpd umat israel.. saya ada seorang kwn berbangsa filipine dgn kerakyatan warganegara msia..

NizamPablo : maka.. kenapakah kamu masih lg merasakan Kristian itu utk kamu? sdgkan kamu semua dipergunakan utk kepentingan gerakan evangelical dlm mengumpul kekayaan. Kristian itu utk Bani Israil dan ianya sgt jelas.

flaneldez : mengumpul kekayaan? bagaimana dgn hasil kutipan zakat kamu yang kononya untuk orang miskin?? semua masuk poket ahli2 politik UMNO!! itu bukan mencari kekayaan?? Kristian adalah sebahagian dari agama Judaism, tetapi oleh kerana Kaum Yahudi tidak mahu menerima Jesus sebagai anak Tuhan maka ajaran ini terkeluar dan tersebar ke seluruh dunia dgn nama KRISTIAN!! ternyata Kristian agama terbesar dan ini membuktikan bahawa tuhan itu telah merahmatinya!!

NizamPablo : zakat itu dikutip diseluruh dunia Islam dan disalurkan kpd org miskin. Cakap sila bawa bukti. hanya org yg ditentukn Al Qur'an layak mndpt zakat akan diberikan. Kristian bukan agama terbesar dunia. Kerana ia terpecah kpd denominasi yg menyembah tuhan2 yg berbeza. Vatican melaporkn data 2006 bhw Jumlah Katolik kini kurang dari jumlah Islam. Catholic = 1.115 Billion, Muslim = 1.322 Billion, Protestanism = 692 Juta. Maka sekali lagi hujah flaneldez dipatahkan.

flaneldez :kalau begitu kamu Islam pun kena pecahkan juga dgn Syiah dan sunni!! boleh tak?? hahah!! sekarang siapa duk buat lawak??

NizamPablo : Syiah dan Sunni bersatu kepada satu akidah dlm mentauhidkan Allh Yang Maha Esa. Tidak seperti kamu yg menyembah tuhan dgn konsep2 ketuhanan berbeza... jadi kamu yg mmbuat lawak di sini dan saya sgt terhibur dgn lawak2 kamu.

guchibear : ya mungkin jg org kristian itu smakin kurg,sesuai dgn yg di katakan yesus bahwa hanya sedikit yg akan masuk kerajaan allah.. ayat inipun saya lupa dimana ianya dipetik..myb saudara boleh tolong temukan dan bacakan..

NizamPablo : untuk ini saya petik AL Qur'an Surah Al Anbiya' ayat 105
Dan demi sesungguhnya, Kami telah tulis di dalam Kitab-kitab yang Kami turunkan sesudah ada tulisannya pada Lauh Mahfuz: "Bahawasanya bumi itu akan diwarisi oleh hamba-hambaKu yang soleh".
maka itulah sebenarnya yg sedang berlaku dimana org2 Islam semakin ramai dan meningkat.. Allahuakbar!

guchibear :Matthew28:19,Karena itu pergilah, jadikanlah semua bangsa murid-Ku dan baptislah mereka dalam nama Bapa dan Anak dan Roh Kudus,
1peter2:9
Tetapi kamulah bangsa yang terpilih, imamat yang rajani, bangsa yang kudus, umat kepunyaan Allah sendiri, supaya kamu memberitakan perbuatan-perbuatan yang besar dari Dia, yang telah memanggil kamu keluar dari kegelapan kepada terang-Nya yang ajaib:

NizamPablo : guchibear.. terjemahan sebenar Matthew 28:19 ialah spt berikut:
Go, then, to all peoples everywhere and make them my disciples: baptize them in the name of father, the Son and the Holy Spirit.
peoples dlm ayat ini hanya khusus utk Bani Israil. Terjemahan ini diambil dari Bible TEV yg telah membuat semua pembetulan trhadap ayat2 yg diubah dlm Bible sebelum ini mcm yg dikatakan flaneldev sblum ini. terjemahan KJV sbut bangsa itu adalah tidak tepat. Dptkan Bible TEV anda & bandingkan.

guchibear : people=org ramai
peoples=merujuk kpd suatu kelompok yg lebih besar iaitu bangsa...

NizamPablo : salah tu.. terjemahan Oxford dictionary spt di bawah.
People
1 human beings in general or considered collectively. Ø (the people) the mass of citizens in a country; the populace.
Peoples
4 (pl. peoples) [treated as sing. or pl.] the members of a particular nation, community, or ethnic group: the native peoples of Canada.
maka terjemahan ayat itu jelas menggunakan perkataan 'peoples' yg membawa maksud bani Israil. Bacalah kamus yg kamu miliki. Nice try...

guchibear : nah anda sendiri telah merujuk kamus ternyata peoples itu merujuk kepada bangsa..the members of a particular NATION,community n bla.bla..bla..

NizamPablo : kamu tak faham bahasa Inggeris ke guchi? particular nation itu maksudnya bangsa-bangsa yg tertentu.. sebagai contoh dlm perbincangan ini, bangsa Israil. Jangan merendahkan tahap kredibiliti anda dgn hujah yg akan menampakkan anda sebagai Kristian yg tidak tahu apa2.. takkan perkara mudah sebegini kamu tidak faham? bagaimana utk kamu faham perkara yg lebih berat lagi?

guchibear : menurut penterjemahan saya.the members of a particular nation,community,or ethnic group itu sperti ini..peoples itu merujuk khusus kepda bangsa2 ,komuniti,atau kumpulan etnik..bukankah dikatakan bangsa2???? maka ianya tidak merujuk kpd 1 bangsa sahja..

NizamPablo : masih tidak fahamkah kamu? 'peoples' itu membawa maksud 'particular nation' @ 'particular ethnic' @ 'particular group'.. dlm konteks ayat bible tersebut, ia merujuk kepada bangsa Israel. hanya jika perkataan 'people' diguna, barulah ia boleh dianggap utk semua manusia. tetapi dlm ayat itu, perkataan 'peoples' digunakan yg sekaligus membawa maksud Injil dan Kristian itu utk Bani Israil SAHAJA. bangsa lain digelarkan sbg anjing. ianya disebut dlm Matthew 15 : 26.

guchibear : iya, saya faham particular nation itu..people merujuk kepada org ramai,tapi peoples itu merujuk kepada suatu maksud yg lebih besar daru skadar org ramai..so sdh tentu peoples itu mrujuk khusus kpd bangsa..

NizamPablo : guchibear, peoples sebagaimana yg telah saya terangkan mengikut penggunaan kamus sebelum ini hanya digunakan utk merujuk kaum tertentu.. saya harap saudara faham penjelasan mudah ini. Kalau kurang faham, bolehlah saudara rujuk mana2 dictionary samada Oxford atau cambridge.. ia ada menerangkan.

guchibear : 1peter2:10
kamu, yang dahulu bukan umat Allah, tetapi yang sekarang telah menjadi umat-Nya, yang dahulu tidak dikasihani tetapi yang sekarang telah beroleh belas kasihan.

guchibear : sisikirisisikanan,siapakah yg dikatakan jln yg lurus itu didalam Quran????jwb dgn jujur...kerana muhammad sendiri la yg menyatakan siapa org itu...

NizamPablo : guchibear.. jalan yg lurus ialah jalan Islam dan ia berpandukan kepada Al Qur'an dan As Sunnah sbagaimana yg tercatat dlm Al Qur'an surah Al Ma'idah ayat 16:
Dengan (Al-Quran) itu Allah menunjukkan jalan-jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa yang mengikut keredaanNya, dan (dengannya) Tuhan keluarkan mereka dari gelap-gelita (kufur) kepada cahaya (iman) yang terang-benderang, dengan izinNya; dan (dengannya juga) Tuhan menunjukkan mereka ke jalan yang lurus.
Hanya Islam jln yg lurus

guchibear : maaf kpd saudara2 yg beragama islam skiranya pertanyaan n jawaban yg saya berikan kelihatan kasar dan menyinggung..namun tujuan disebalik perbahasan ini adalah mau mempertahankan pegangan masing2 dan saling bertukar pendapat...skali lg saya mohon maaf..

kartoku : itu Sindiran agar Muslim Lebih bertaqwa,...dan yang Non Muslim untuk berfikir dan kembali pada fitrahnya,..yaitu Islam,..

NizamPablo : TQ kartoku.. Alhamdulillah..

guchibear : sila baca Ulangan 4:1-44

sisikirisisikanan : pada zaman sekarang kita semua wajib merujuk Al quran dan sunnah Rasululah S.A.W untuk mendekatkan diri kita kepada Allah. Nabi Isa diutuskan oleh Allah untuk menyedarkan kaum bani Israel dimana mereka ini telah lupa pada janji mereka sedangkan mereka mengetahui akan kebesaran Allah. Tetapi mereka menolak dan sebab itu mereka itu telah dilaknat oleh Allah SWT.

NizamPablo : saya sudah pun membaca keseluruhan Bible. Malah Veda, Tipitaka, Shri Guru Granth Shahib juga telah saya baca dan kaji. dan saya sgt bersyukur kerana dilahirkan sebagai orang Islam. Ini kerana pencarian dan kajian saya selama ini menunjukkan hanya Islam agama yang paling benar. Kini saya ingin menjemput anda, guchibear, utk cuba pula mengkaji Al Qur'an. Jika saya boleh membaca dan menghafal ayat2 Bible, kenapa tidak anda? Bukankah anda juga inginkan kebenaran?

flaneldez : saya pun baca keseluruhan bible, Quran, rig veda, avesta, dan pistis sofia tetapi mendapati islam adalah agama yang paling terhina, lebih hina dari agama berhala!! jika seseorang kristian menganut agama islam, adalah bagaikan anjing yang kembali menjilat muntahnya sendiri!! islam lebih hina dari anjing kurab dan quran layak menjadi kertas tisu untuk lap pungguk saja!!

NizamPablo : cara komen2 kamu dan ketidakmampuan kamu menjawab soalan2 saya serta sikap kamu menunjukkan kamu tidak pernah mmbaca kitab2 tersebut dan boleh jadi juga kamu tidak pernah bersekolah jika melihatkan komen2 biadab kamu..

flaneldez : kamu umat islam hanya membina keimanan dgn membanding bandingkan dgn agama2 lain, itu sajalah cara kamu menguatkan iman!! apasal tidak ada cerita2 di Quran yang membolehkan seseorang itu menguatkan iman?? saya tahu, mana ada cerita yang penuh di Quran, lagipun Quran itu terlampau boring dan tadak class macam buku pariah!! pi baca tengok bible, lebih high class!!

NizamPablo : teruskan usaha kamu tuk menjadi raja lawak golongan kristian murtad flaneldez. saya terhibur dgn lawak jenaka kamu. Apa kata kamu pergi baca Bible kamu kembali dan jawab semua soalan saya yg telah menyebabkan kamu murtad. Bukankah ianya menunjukkan Bible kamu tidak dpt membantu kamu dlm berhujah di sini? Tapi yg kelakarnya kamu mendakwa diri kamu sbg pakar Bible. Yg nyata Al Qur'an tiada kenyataan merepek dan cerita2 sumbang mahram spt kitab yg kamu banggakan. Tahniah krn murtad dari Kristian.

flaneldez : itulah apa yang kamu berikan kepada saya bukannya sesuatu yang baru, tetapi memang dijangkakan. cuma saya tidak boleh berikan ilmu yang ada pada saya kepada orang yang terlmapau bodoh macam kamu!! seolah olah menjelaskan warna langit kepada orang buta, buang masa saja!!

NizamPablo : tak habis2 meracau mamat flaneldez ni...
flaneldez berkata:
'cuma saya tidak boleh berikan ilmu yang ada pada saya kepada orang yang terlmapau bodoh macam kamu!!'
itu sajakah yg boleh kamu buat utk berhujah dgn saya.. mana jawapan2 kpd berpuluh2 soalan yg saya tanyakan yg kamu masih belum jawab?

guchibear : Namun tidak bererti bangsa lain dibiarkannya..Sebab itu Allah telah mengutus AnakNya yg tunggal iaitu yesus utk turun kedunia utk mengkabarkan injil keselamtan kepada semua bangsa..(sila baca ayat firman yg telah saya berikan sblmnya yg tdpt didlm matthew)

sisikirisisikanan : Ingatlah Islam adalah perjalanan kehidupan yang sebenar-benarnya yang di utuskan oleh Allah SWT kepada Junjungan besar Nabi Muhammad SAW untuk membawa kita ke jalan yang lurus.

NizamPablo : Tidak sama sekali.. Jesus itu dilahirkan utk hanya menyelamatkan kaumnya Bani Israil. Matthew 1:21
Ia (maryam) akan melahirkan anak laki-laki dan engkau akan menamakan Dia Yesus, karena Dialah yang akan menyelamatkan kaumnya dari dosa mereka.
kaumnya itu ialah Bani Israil..

Bersambung......

© 2007 - 2008 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara.

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.


eNovel dari Muhammad Ibn 'Az pemilik blog satuhala... Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...

Dapatkan juga CD-ROM kitab-kitab agama dunia untuk di buat kajian dan perbandingan... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...(stok adalah terhad)

Thursday, May 15, 2008

Dialog Dengan Pemuda-Pemuda Kristian.. Bhg. 2

oleh Muhammad Ibn 'Az

bersambung dari bahagian 1.. 

 

guchibear : Saya hairan di manakah ketidak fahaman saudara ini ttg trinity sdgkn saya tlh mjelaskannya..mungkin yg mjadi kekeliruan saudara disini ialah mengenai perkataan "trinity" itu.. mmg didalam bible perkataan trinity itu tidak ada,kerana ketritunggal allah itu dinyatakan dlm bentuk ayat spt yg tdpt didlm ayat firman yg saya sdh berikan kpd saudara sebelumnya yg tdpt didlm matthew,iaitu baptisla mereka didalam nama bapa,anak n rohkudus..itulah yg dikatakan konsep trinity atau tritunggal allah. 
NizamPablo :Trinity itu tidak wujud kerana Taurat, Bible dan Al Qur'an menyatakan bahawa Allah itu Maha Esa. Jika Dia mempunyai anak, mana mungkin boleh Dia dianggap sebagai Tuhan Yg Maha Esa. 
guchibear :saya bersetuju dgn kmu bahwa allah itu esa..allah kmu dan saya adalah allah yg sama..esa..tetapi untungnya saya kerana saya mgenali keperibadian allah yg saya sembah sama spt saya mgenali keperibadian manusia itu..seorang yg dikatakan manusia adalah org yg mempunyai tubuh,jiwa,dan roh...skiranya salah 1 diantara ketiganya itu kurang sdh tentu ianya bukan manusia..dan saya mengenal allah itu sbgi bapa,anak,dn rohkudus... 
NizamPablo : Itu Bukan Esa.. pengertian Maha Esa ialah Maha Satu dan tiada dua atau tiga atau empat.. jadi Allah tidak layak baginya mempunyai anak kerana ianya menjadikanNya sbg bukan Yang Maha Esa.. sukar sgtkah hendak faham pernyataan mudah ini? Bible menyatakannya berkali2, taurat juga malah ia diulang dalam Al Qur'an.
flaneldez : mungkin sukar untuk orang yang IQ rendah macam kamu memahami konsep trinity ataupun tuhan yang ada anak!! bagi kita, kita lebih jelas dalam memahaminya!! 
NizamPablo : tak habis2 lagi ke dgn konsep tuhan yg beranak pinak yg sudah dipatahkan berkali2 sebelum ini? apakah kamu berkata kpd diri sendiri spt dlm komen di atas? 


guchibear : eh,pandaikah kamu berbahasa hebrew atau membacanya???haha trs trg sayapun
tidak pandai..tapi saya percaya org yg mnterjemahkan isi alkitab itu sgt fasih n arif ttg bahasa hebrew..dan sdh tentula mereka adalah org yg dipilih allah utk menterjemahkannya..so soal huruf kecil n besar itu sdh terjwb.. 
NizamPablo : tidak... memang bahasa Hebrew tiada uppercase dan lowercase letter sama mcm bahasa Arab. Terjemahan yg dibuat sengaja dilakukan demi utk menegakkan doktrin trinity. son of God dan Son of God sepatutnya di eja dalam lower case yg sama.. dan tiada apa yg membezakannya kecuali golongan penterjemah yg berkepentingan. 


guchibear : saudara nampaknya,stiggi2 mana pun kebenaran itu,tapi klu saudara tidak mau mempercayaiNya malah menolak Dia iaitu isa almasih adalah firman allah itu maka jwbnnya sama jg,saudara ttp x mau mnerima dan mgakui dia..oleh itu saya akan sertakan disini bbrapa ayat dari ayat ALQuran mgenai Isa almasih.. 


NizamPablo : saya tidak menolak Isa itu Al MAsih atau Christ.. tetapi saya menolak Isa sbg anak Tuhan. Allah itu Maha Esa, jika dia mempunyai anak, tentunya anak Dia juga merupakan Tuhan & skaligus mewujudkan 2 tuhan. maka Ianya sudah tidak layak digelar Maha Esa krn ada dua tuhan mengikut kepercayaan kamu. Itu yg saya tolak. Isa a.s. hanyalah seorang Rasul Allah dan merupakan manusia biasa. 
flaneldez : menolak jesus sebagai anak tuhan adalah sama dengan menolaknya sebagai nabi ataupun sebagai Tuhan!! ternyata kamu ini adalah golongan antichrist!! 
NizamPablo : apa yg kamu merepek ni flaneldez? mana satu yg betul? dia tuhan ke anak tuhan ke nabi? yg jelas dlm Bible menytakan bhw sesiapa yg menolak Jesus sebagai manusia, maka dialah antichrist yg sebenar.. apakah kamu yg dimaksudkan kitab kamu itu flaneldez? 
guchibear : haha soal Anak la yg menjadi persoalan kmu ya??? klu saya katakan anak kunci,adakah kerana kunci itu diberanakkan itula ayahnya dan itulah ibunya??? saya sdh katakan utk membaca alkitab jgnla dibaca dan di tafsir melalui sudut fikiran manusia..oleh itu mohonla pertolongan rohkudus utk membantu saudara menafsirnya... 
NizamPablo : masih kamu tidak faham lagi.. bukankah anak kunci itu tidak membawa maksud anak kpd bapa kunci?.. jadi kenapa mahu kamu samakan anak Allah dgn anak kepada Allah sdgkan maksud sebenarnya ialah manusia2 yg terikat dan beriman kpd peraturan Allah.. Dan Allah itu MAHA ESA.. ESA bermakna satu, jika tuhan mmepunyai anak, ia mmbawa maksud telah wujud 2 tuhan & ia bukan Esa. Anak Tuhan juga pastinya tuhan bukan? mana mungkin tuhan itu Esa jika dia mmpunyai anak. 
guchibear : sangat mudah utk dimengerti,ya klu hanya anak itu saja yg percaya kepada tuhan dan ayah itu tidak sudah tentu yg layak utk masuk kerajaan sorga itu hanyala anaknya..betul bkn?? dan kerana kepercayaan dan pegangan masing2 boleh meyebabkan permusuhan didlm keluarga itu sendiri.. sebab itu dlm ayat matthew 10:38 dikatakan,brgsiapa yg x mmikul salibnya dan x mgikuti aku,ia x layak bg ku.. 
guchibear : Yesus sgt mengasihi kita,tetapi kitala yg memilih jln kita sendiri... Matthew 5:43-44,Kamu telah mendengar firman: Kasihilah sesamamu manusia dan bencilah musuhmu.Tetapi Aku berkata kepadamu: Kasihilah musuhmu dan berdoalah bagi mereka yang menganiaya kamu. 
guchibear : Hukum pertama
Mark 12:30,Kasihilah Tuhan, Allahmu, dengan segenap hatimu dan dengan segenap jiwamu dan dengan segenap akal budimu dan dengan segenap kekuatanmu.
Hukum kedua
Mark12:31,Dan hukum yang kedua ialah: Kasihilah sesamamu manusia seperti dirimu sendiri. Tidak ada hukum lain yang lebih utama dari pada kedua hukum ini." 

NizamPablo : terjemahan sebenar ayat di atas bg hukum pertama bermula dgn ayat Mark 12:29.
12:29 Jawab Yesus: "Hukum yang terutama ialah: Dengarlah, hai orang Israel, Tuhan Allah kita, Tuhan itu esa.
kenapa kamu tidak sebutkannya.. bukankah Tuhan itu Maha Esa sbgmana dlm Bible & Al Qur'an. Jadi mana mungkin Dia Maha Esa jika Dia mempunyai anak? bukankah bertentangan kenyataan Tuhan mempunyai anak dgn byk ayat dlm Bible yg nyatakan Tuhan itu Maha Esa? 

guchibear : Rahsia Jalan Yg Lurus
1."Wa innahu la'ilmu lis saa'ati fa laa tamtarunna bihaa wa tabi'unni haadzaa shiraathum mustaqiim..."
Dan sesungguhnya Isa itu benar memberikan pengetahuan tentang hari kiamat kerana itu janganlah kamu ragu tentang hari kiamat itu dan ikutlah Aku. Inilah jalan yang lurus ... 

NizamPablo : salah terjemahan kamu ini, dari mana kamu ambilnya? memang kelakar.. pastinya dari sumber kristian yg cuba memesongkan kamu. ini terjemahan sebenarnya.
Dan sesungguhnya Nabi Isa menjadi tanda kedatangan hari kiamat, maka janganlah kamu ragu-ragu tentang (hari kiamat) itu, dan turutlah (petunjukKu); inilah jalan yang lurus.
Yg dimaksudkan ialah sebelum kiamat Isa a.s. akan kembali ke bumi memusnahkan salib, arak dan khinzir serta mengembalikan Kristian kpd Islam. Perlu belajar tafsir lg guchibear 

NizamPablo : yg dimaksudkan jln lurus ialah Islam yg dibawakan smenjak Nabi Adam a.s. hingga Ibrahim hingga Isa & disempurnakan oleh Rasulullah s.a.w. iaitu Muhammad s.a.w.
& Allah berfirman dlm surah Al MAidah ayat 3.
..Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu ugama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmatKu kepada kamu, dan Aku telah redakan Islam itu menjadi ugama untuk kamu..
maka Islam itulah jalan lurus.. dan Isa, Ibrahim, Yaakob dan Muhammad sebahagian daripadanya & semua mereka ialah Rasul Allah. 

guchibear : 2.Isa pembawa keterangan dan patut ditaati
"Wa lammaa jaa-a 'Isa bil bayyinaati qaala qad ji'tukum bil hikmati wa li ubayina lakum ba'dhal ladzii tathtalifuuna fiihi fat taqullaaha wa athii'u..."
Dan tatkala Isa datang membawa keterangan. Dia berkata sesungguhnya Aku datang membawa hikmat dan untuk menjelaskan kepadamu sebagian yang apa kamu perselisihkan tentangnya, maka bertakwalah kepada Allah dan taatlah kepadaKu...(Az Zukhruf, 43:63) 

NizamPablo :yang dikatakan dlm ayat itu ialah kepada org2 yahudi yg menolak isa sbg Rasul.. semua org Islam menerimanya sbg Rasul dan Allah juga menyatakn bhw Isa itu Rasul.
Az Zukhruf 59 :
Nabi Isa itu tidak lain hanyalah seorang hamba yang telah Kami kurniakan nikmat kepadanya (dengan pangkat Nabi), dan Kami jadikan dia satu contoh (kekuasaan kami yang menakjubkan) bagi kaum Bani Israil.
maka jelas Al Qur'an mnyatakan Isa itu hamba Allah dan di utus kpd bani Israil sama spt yg dinyatakan dlm Bible.. 

guchibear : 3.Isa AS mengatakan perkataan yang benar
"Dzaalika 'isabnu Maryama qaulal haqqil ladzil fiihi yamtaruum..."

Itulah Isa putra Maryam yang mengatakan perkataan yang benar, yang mereka berbantah-bantahan tentang kebenaranNya...(Maryam, 19:34) 
NizamPablo : memang Isa menyatakan kebenaran & kebenaran itu ialah dia bukan anak Tuhan dan dia hanyalah hamba Allah & Rasul Allah.
An Nisaa' 171 : Wahai Ahli kitab (Yahudi dan Kristian)! Janganlah kamu melampaui batas dalam perkara ugama kamu, dan janganlah kamu mengatakan sesuatu terhadap Allah melainkan yang benar; sesungguhnya Al Masih Isa ibni Maryam itu hanya seorang pesuruh Allah dan Kalimah Allah yang telah disampaikanNya kepada Maryam, dan (ia juga tiupan) roh daripadaNya. 

NizamPablo : sambungan An Nisaa' 171 :
Maka berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-rasulNya, dan janganlah kamu mengatakan: "(Tuhan itu) tiga". Berhentilah (daripada mengatakan yang demikian), supaya menjadi kebaikan bagi kamu. Hanyasanya Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa, Maha Suci Allah daripada mempunyai anak. Bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan cukuplah menjadi Pengawal (Yang Mentadbirkan sekalian makhlukNya). 

guchibear : 4.Isa AS itu utusan Allah dan FirmanNya
"Inamal Masihu 'isabnu Maryama rasullahi wa kalimatuhu ..."
Sesungguhnya Isa Al Masih putra Maryam itu utusan Allah dan FirmanNya...(An Nisa, 4:171) 

NizamPablo : Bagus.. akhirnya kamu beriman dgn ayat yg menyatakan bahawa Isa itu utusan Allah dan putra Maryam.. mempercayai ayat ini membawa kamu kpd pengakuan syahadah yg pertama iaitu Tiada Tuhan Disembah Melainkan Allah dan kamu juga telah dgn sedar menyatakan Isa itu bukan anak Tuhan.. tahniah guchibear.. anda semakin dekat dgn Islam.. Allahuakbar!! 
guchibear : 5.Isa AS adalah Roh Allah dan KalimatNya
"Isa faa innahu Rohullah wa kalimatuhu..."
Isa itu sesungguhNya Roh Allah dan FirmanNya..(Hadis Anas bin Malik hal.72) 

NizamPablo : Ruh Allah sudah saya jelaskan di atas dlm ayat An Nisaa' 171, ianya membawa maksud Ruh yg ditiupkan Malaikat Jibril ke rahim maryam dan membentuk manusia bernama Isa a.s. yg dilantik menjadi Rasu.. tahniah guchibear krn beriman dgn Al Qur'an dan membawa kamu dekat dgn Islam.. pastinya kamu tidak akan memetik ayat2 Al Qur'an jika kamu tidak beriman dan percaya kpdnya bukan.. Islam semakin dekat dgn hati kamu.. 
guchibear : 6.Isa AS adalah Roh Allah yang menjelma menjadi Manusia yang sempurna
"... arsalnaa ilaihaa ruuhanaa fa tamatstsala lahaa basyaran sawiyya."
...Kami mengutus Roh Kami kepadanya, maka ia menjelma di hadapannya menjadi Manusia yang sempurna...(Maryam, 19:17) 

NizamPablo : sudah dijelaskan di atas.. Ruh Allah bermaksud, ruh yg ditiupkan malaikat Jibril tanpa persenyawaan benih lelaki dan membentuk manusia bernama Isa a.s. 


guchibear : 7.Isa AS adalah satu-satunya Imam MAHDI
"Laa mahdia illa isabnu Maryama..."
Tidak ada Imam MAHDI selain Isa putra Maryam...(Hadis Ibnu Majah) 

NizamPablo : Apabila Nabi Isa AlaihisSalam Turun
Hadis sahih Muslim jilid 1 No. 127.
Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah saw. Bersabda "Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya telah dekat masanya Isa Ibnu Maryam akan turun di tengah-tengah kamu. Dia akan menjadi Hakim yang ADIL, akan dihancurnya salib, dibunuhnya babi/khinzir, dihapuskannya pajak, dan kekayaan akan melimpah ruah (ma'mur) sehingga tidak seorang pun lagi bersedia menerima pemberian" 

guchibear : 8.Isa AS dilahirkan bukan dari bapa Insani, tetapi dari Roh Allah
"Wallatii ahshanat farjahaa fa nafakhnaa fiihaa mir ruuhinaa Wa ja'alnaahaa wabnahaa ayatal lil 'aalamiin"
Ingatlah kisah seorang perempuan yang memelihara kehormatannya (Maryam) lalu Kami tiupkan kepadanya Roh Kami (Roh Allah) dan Kami jadikan dia dan Anaknya tanda (kuasa Allah) bagi semesta alam.(Al Anbiyaa, 21:91) 

NizamPablo : Tanyakan kpd semua org Islam, apakah mereka tidak beriman kpd ayat mengenai kelahiran Isa tanpa bapa? semua org Islam beriman dgn ayat tersebut & dgn yakin mengetahui bahawa Ruh telah ditiupkan malaikat Jibril melalui perintah Allah ke dalam rahim Maryam. maka dgn memetik ayat ini, seharusnya juga anda beriman dgn ayat tersebut. Tidak mungkin anda tidak beriman lalu hendak mngambil apa2 ayat dr Al Qur'an utk dijadikan hujah. Ini menunjukkn bhw anda menyatakan Al Qur'an itu benar. Allahuakbar!!! 
guchibear : 9.Isa AS lahir, mati dan dihidupkan kembali
"Wa salaamu 'alayya yauma wulittu, wa yauma amuutu, wa yauma ub'atsu hayaa."
Dan sejahtera atasNya pada hari Dia dilahirkan, pada hari Dia wafat, dan pada hari Dia dibangkitkan hidup kembali."(Maryam, 19:33) 

NizamPablo : ayat dari Isa itu bermula dgn ayat 30 surah maryam.
Ia (Isa) menjawab:" Sesungguhnya aku ini hamba Allah; Ia telah memberikan kepadaku Kitab (Injil), dan Ia telah menjadikan daku seorang Nabi.
memang kelakar kalau kamu mengambil ayat2 Al Qur'an dar sumber Kristian.. perhatikan Uppercase letter yg sengaja diwujudkan oleh gologan pendakwah kamu.. dalam Al Qur'an terjemahan ayatsurah Maryam 33 itu bukan spt yg kamu quote. Ianya seperti yg ditulis dlm komen yg dibawah ini.. 

NizamPablo : Dan segala keselamatan serta kesejahteraan dilimpahkan kepadaku pada hari aku diperanakkan dan pada hari aku mati, serta pada hari aku dibangkitkan hidup semula (pada hari kiamat)".
perhatikan perkataan aku dlm terjemahan di atas. Tiada uppercase letter. Kamu sebenarnya telah dikelirukan oleh pendakwah2 kristian kamu sama spt. yg saya jelaskn sblum ini bhw prkataan son of god itu x boleh ditulis sbg Son Of God krn dlm bahasa Hebrew tiada wujud uppercase & lower case letter. 

NizamPablo : mari kita baca sambungan ayat yg anda quote. mengapa hanya mngambil sbahagian shj. ok smbungannya ialah ayat 34-36 surah samaMaryam.
34. & segala keselamatan serta kesejahteraan dilimpahkan kepadaku pada hari aku diperanakkan dan pada hari aku mati, serta pada hari aku dibangkitkan hidup semula (pada hari kiamat)".
35. Tiadalah layak bg Allah mempunyai anak. Maha Sucilah Ia. Apabila menetapkan jadinya sesuatu perkara, maka hanyalah Ia berfirman kepadanya: "Jadilah engkau", lalu menjadilah ia. 

NizamPablo : 36. & sesungguhnya Allah ialah Tuhanku & Tuhan kamu maka sembahlah kamu akan Dia inilah jalan yang betul lurus ".
Ok. harap kamu tidak tertipu dgn dakwah golongan pengkhutbah & sumber internet kamu yg akhirnya memerangkap anda dlm menafikan Isa sbg anak Tuhan sbgmana yg kamu percaya sblum ini dlm Kristian. Ianya memberikn kelebihan kpd saya dgn keimanan kamu kpd ayat2 Al Qur'an. tahniah guchi, kamu sdg menghampiri Islam dgn quote ayat2 dr Al Qur'an yg kamu sendiri belum faham konteks penuhnya. 

guchibear : bukti2 yg lain nanti kemudian saya akan kmukakan..thnks 
NizamPablo : teruskan usaha kamu.. yg saya nampak.. kamu semakin menganggap Al Qur'an itu benar dan mula menafikan Jesus itu anak Tuhan. Jadi, pastikn kamu betul2 faham ayat Al Qur'an sblum memetiknya, krn ianya akan memberikan kelebihan kpd saya dlm mematahkan hujah kamu.
Ingatlah Allah itu Tuhan Yang Esa dan disebutkannya dalam Veda, Taurat, Bible & Al Qur'an. saya suka berhujah dgn kamu yg agak beradab jika dibandingkan dgn Kristian2 yg lain yang sudah pun kalah & mengambil jln kotor dgn bersikap biadab. 

NizamPablo : satu lagi guchi.. dapatkn Al Qur'an terjemahan yg ada dlm pasaran. Jgn kamu bergantung kpd terjemahan yg disediakn oleh sumber kristian internet dsb. Jika saya boleh memiliki lebih dr 10 jenis Bible dan kitab2 ulasan Bible tulisan sarjana Kristian dan Rabbi Yahudi, kamu juga seharusnya memiliki sekurang2nya sebuah tafsir Al Qur'an yg diterjemah oleh Muslim supaya kamu x terlalu bergantung kpd pandangan org lain. Ucapan selamat bagi kamu.. TQ sbb berhujah dgn berhemah tidak spt Kristian yg lain. 
NizamPablo : Surah Maryam ayat 35.
Tiadalah layak bg Allah mempunyai anak. Maha Sucilah Ia. Apabila menetapkan jadinya sesuatu perkara, maka hanyalah Ia berfirman kepadanya: "Jadilah engkau", lalu menjadilah ia.
Maka Jelaslah Isa itu bukan anak Allah, malah dia hanya seorang Rasul dan kelahirannya melalui perintah Allah yg disampaikan Ruh melalui malaikat Jibril tanpa campurtangan benih lelaki ke rahim Maryam. 

guchibear : Saudara saya tau saudara menafsirkan ayat alQuran itu berdasarkan ayat kurungan yg terdapat didlm setiap ayat didlm alQuran..saya sgt heran siapakah yg menambah ayat kurungan itu..kerana jelas skali didalam ayat alquran dlm bahasa aslinya lgsg tidak terdapat ayat kurungan atau penafsiran sprti itu..namun apa yg jelas skali iaitu alquran sendiri membenarkan taurat dan injil dan skaligus ttg keilahian isa almasih itu sendiri.. 
NizamPablo : ayat kurungan itu bagi membantu org seperti kamu yg tiada asas Ilmu Al Qur'an untuk memahaminya.. 
NizamPablo : benar Al Qur'an membenarkan Taurat dan Injil yg asli dan bukan yg telah diubah.
Ali Imran 78
Dan sesungguhnya, di antara mereka ada yang memutar-mutar lidahnya semasa membaca Kitab Taurat (dengan mengubah maknanya), supaya kamu menyangkanya sebahagian dari Kitab Taurat padahal ia bukanlah dari Kitab itu. Dan mereka pula berkata: " ia adalah dari sisi Allah", padahal ia bukanlah dari sisi Allah; dan mereka pula tergamak berkata dusta terhadap Allah sedang mereka mengetahui. 

guchibear : nampaknya soal huruf besar dan kecil itu masih menjadi persoalan saudara ya??? samada ia kecil atau besar ia tetap mengarah kepda isa almasih itu sendiri..bukan huruf semata2 yg menbuktikan keilahian dia..tetapi perbuatannya dan jg kesaksian org ttg dia..malah allah sendiri meniupkan RohNYa ketubuh maryam..dan roh itu lah yg lahir menjadi manusia..roh allah itu sendiri.. 
NizamPablo : ianya memang seharusnya menjadi persoalan. Dgn perubahan Uppercase dari lowercae ianya akan membawa maksud berbeza. Dan ayat yg saudara petik itu seharusnya ia dalam bentuk lower case. Anda telah di tipu oleh sumber anda. 
guchibear : rasanya alquran mempunyai persamaan sedikit megenai isa almasih..bedanya alkitab di terjemah kedalam pelbagai bahasa tanpa di tambah dgn ayat2 seperti itu.kerana sekiranya kami tidak memahami maka ROhallah yg menerangkannya bagi kami...kerana firman itukan milik allah tiada siapa yg berhak mgurang atau menambahkannya..
NizamPablo : kebanyakan ayat dalam Bible itu merupakan komentar yg telah diserapmasukkan dalam Bible dan kahirnya dianggap sebagai ayat2 Allah itu sendiri.. kajilah Bible anda. Ia penuh dgn ayat dalam kurungan yg telah dibuang kurungannya oleh mereka2 yg berkepentingan dan diserap masuk ke dalam Bible.. terdapat byk ayat yg akhirnya dikeluarkan dari Bible selepas disiasat bhw ayat itu merupakan komentar yg diserap. Belajarlah lagi... 
flaneldez : kamu lebih baik kaji quran kamu sendiri!! kamu ingat koran itu diwahyukan tuhan sedangkan ada bnyak bukti bahawa quran adalah sebenarnya hasil tulisan manusia!! pi kaji sejarah sabeans yang sembahyang 5 kali sehari kepada tuhan berhala yang bernama Al-Lat!! pi kaji asal usul agama kamu dahulu!! banggang!! saya Atheist, saya tahu agama kamu ni agama pariah berbanding dgn agama2 lain!! jadi mengaku sajalah!! 
NizamPablo : Apa masalahnya flaneldez. Sabian merupakan org2 yg beriman kpd Allah.
Al Baqarah 62
Sesungguhnya orang-orang yang beriman, dan orang-orang Yahudi dan orang-orang Nasora, dan orang-orang Saabien sesiapa di antara mereka itu beriman kepada Allah dan (beriman kepada) hari akhirat serta beramal soleh, maka bagi mereka pahala balasannya di sisi Tuhan mereka, & tidak ada kebimbangan kepada mereka, & mereka pula tidak akan berdukacita.
jadi, sekali lg hujah kamu dipatahkn. 

NizamPablo : Persamaan ayat dlm Bible 7 Al Qur'an ialah, keduanya menyatakan Allah itu Maha Esa dan Isa itu RasulNya.. baca kembali Bible anda dgn niat utk mencari kebenaran dan anda akan tahu bahawa inilah yg dimaksudkan dlm Bible bahawa Allah itu satu dan Isa ialah RasulNya. 
guchibear :sama seperti seorang penulis novel,pasti ia sgt marah klu ceritanya dikurang atau ditambah tanpa keizinannya..btl tak..klu salah pun penulisannya pasti dia sendirila yg membetulkannya kerana hanya dia yg tau apa yg dituliskannya.. 
NizamPablo : pandai pun.. itulah sebabnya Al Qur'an di turunkan bagi memperbetulkan semua yg telah dirosakkan oleh Kristian dan Yahudi.
Ali Imran 3
Ia menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Suci (Al-Quran) dengan mengandungi kebenaran, yang mengesahkan isi Kitab2 Suci yg telah diturunkan dahulu daripadanya, & Ia juga yang menurunkan Kitab-kitab Taurat dan Injil.
4. Sebelum (Al-Quran diturunkan), menjadi petunjuk bagi umat manusia. Dan Ia juga yang menurunkan Al-Furqaan.. 

NizamPablo : Al Furqaan membawa maksud yang membezakan antara yg benar dgn yg salah. Maka utk mengetahui mana yg benar dlm taurat dan Injil, Al Qur'an akan digunakan sebagai penilainya. Jadi semua kesalahan yg dimasukkan itu telah diperbetulkan oleh Allah dlm Al Qur'an dan Al Qur'an dijamin Allah kebenarannya dan tidak dapat diubah sehingga kiamat. 
guchibear : benar,taurat dan injil yg terdapat didalam bible skrg ni pun mmg tidak diubah..lihat saja jln penceritaan yg terdpt didalam bible itu sendiri iaitu sejak dari penciptaan shgga kelahiran isa almasih,kematian dan kebangkitannya dan sehgga kekitab wahyu,jelas skali penceritaaannya amat tersusun berdasarkan zaman2 tersebut..bible tiada kesangsian sama skali.. 
NizamPablo : benarkah tiada kesangsian? mari kita periksa Bible dgn cara yg saudara katakan itu iaitu bermula dgn kitab kejadian.
Kitab kejadian menyatakan yg pertama dicipta ialah alam, bumi yg tiada bentuk & laut yg bergelora. kemudian diciptakannya cahaya. dan hari itu Dia gelarkan siang & malam dan itulah hari pertama.
persoalannya? bagaimana boleh berlaku siang dan malam jika matahari hanya Dia ciptakan pd hari ke empat? Bukankah siang & malam itu terhasil bila bumi berputar? sangsi bukan? nak teruskan? 

guchibear : maaf saudara,setahu saya taurat dan injil itu lebih dahulu kewujudannya...sedang al quran itu wujud pada zaman muhammad..sudah barang tentu yg lebi dahulu itu menjadi barang rujukan...dan boleh jd jg yg merujuk itu kemudiannya membuat smula kitab yg baru dan menulis sbhgiannya dri taurat injil dan sebahagiannya dr keinginan dan fikiran c peniru itu sendiri..so mana yg harus di percayai.yg lebi dahulu adanya or sbliknya???? sama seperti siapa yg dhlu makan garam... 
NizamPablo : pertama Islam itu diwahyukan semenjak Adam dan setiap Nabi menyambungnya. Nabi Daud diberikan Zabur (psalms), Nabi Musa diberikan Taurat, Nabi Isa diberikan Injil dan Al Qur'an diberikan kpd Muhammad s.a.w. bagi seluruh manusia sbg pelengkap kpd semua kitab2 yg diturunkan.
Spt contoh kamu belajar, dalam darjah satu, maka belajar matematik apabila di tingkatan 5 kamu belajar matematik tambahan. Jadi buku matematik tambahan itu pastinya mengandungi hukum2 matematik drjh 1 yg mudah sbg asas dlmnya. 

NizamPablo : tidak timbul soal tiru disini kerana kitab Al Qur'an itu merupakan kesinambungan kepada semua kitab yng telah diturunkan. ia juga berfungsi sbg kitab yg membetulkan semua kesalahan yg telah dimasukkan manusia dalam kitab-kitab sebelum ini. Kerana itulah dlm Al Qur'an tidak wujud sebarang kekeliruan dgn fakta sains sbg contoh yg berlaku dengan kitab Bible yg byk percanggahannya. Cth terbaik ialah yg saya hujahkan dlm kitab kejadian Bible. Itu baru sebahagian dr kitab tersebut, terlalu byk lg ada. 
guchibear : Adakah allah yg anda sembah itu sama dgn allah yg saya sembah??? kerana allah yg saya sembah itu adalah allah yg mahakuasa..rasanya utk mjadikan siang dan mlm itu allah tidak perlukan matahri @ bulan...sbb allah mahakuasa dan allah adalah terang..dan sememangnya terang itu sdh ada..bknkah sdh dinyatakan bahwa matahari itu di jadikan sbgi tanda utk memisahkan siang dan malam dan menjadi tanda utk masa,dan tahun2??? tiada yg mustahil bagi dia.. 
NizamPablo : Fitrah alam yg Allah s.w.t. jadikan ialah, siang dan malam terbentuk krn putaran bumi dan adanya matahari. Allah boleh berbuat apa saja dan ia juga boleh menetapkan apa saja fitrah atau undang2 penentu yg dimahukannya. Jadi bagi alam ini, fitrah penentunya ialah perlunya ada matahari dan bumi yg berputar bagi mewujudkan suasana siang dan malam. Kitab kejadian kamu itu penuh kesangsian. Mahu saya bongkarkan lagi guchi? 
guchibear : bisa saja allah jadikan matahari itu pada hari ini,kerana siang dan malam tetap akn berlaku jg...pertanyaan kmu seolah2 merendahkan kemampuan tuhan.. 
NizamPablo : bukankah kitab kejadian itu menceritakan kejadian alam ini? jadi seharusnya si pencipta itu lebih mengetahui apa yg diciptakan. Jika Al Qur'an boleh memberikan ayat2 yg tepat berkenaan penciptaan, kenapa Bible pula menyatakan sesuatu yg mengelirukan? Saya x merendahkn kemampuan Tuhan. saya cuma mahu saudara menggunakan akal utk berfikir. Mana mungkin wujud siang & malam tanpa matahari? Itulah fitrah alam yg sebenar, siang malam penentunya ialah putaran bumi dan kewujudan matahari. Nak teruskan? 
guchibear : maaf buku pelajaran sekolah tidak sama dgn taurat dan injil..allah sendiri mengatakan bahwa alkitab tidak akan ditambah dan dikurangkan..TIDAK DITAMBAH ATAU DIKURANGKAN..fahami perkataan ini 
NizamPablo : itu perumpamaan.. tidakkah kamu faham apa perumpamaan itu? perumpamaan itu ialah contoh utk beri kefahaman kepada mereka yg sukar faham dalam bentuk mudah supaya mereka lebih faham. Jika Al Kitab tidak ditambah atau dikurangkan, kenapa pula kamu kata hukum Taurat itu harus dimansuhkan sebelum ini. kenapa pula kamu masukkan Kitab Zabur, taurat ke dalam Al Kitab kamu? Bukankah perbuatan ini mengurangkan dan menambahkan isi kitab? 
guchibear: saya faham maksud saudara,ini kerana penceritaannya x shaluan dgn teori saintis,bkn??? bknkah jelas itu hanya TEORI saintis semata2???mana yg harus diimani,c pencipta itukah or pndpt c saintis itu??? so saudara percaya mgenai teori darwin bhwa manusia itu pd aslnya monyet kmudian berevolusi menjadi manusia???? 
NizamPablo : mengapa saudara harus menyempitkan. DArwin itu teori. Siang dan malam yg memerlukan matahari itu ialah fakta. Ada beza antara keduanya. Apakah Bible kamu menyatakan bahawa Tuhan itu tidak mengetahui mengenai apa yg diciptakannya? Agama yg benar yg diwahyukan dari Allah tentunya akan seiring dgn pengetahuan dan penemuan FAKTA sains. maka Islam tiada masalah disini, yg bermasalah cuma Bible kerana ia telah memasukkan byk perkataan manusia ke dalamnya. 
guchibear : jadi kamu mengatakan allah menjadikan siang dan malam itu harus memerlukan matahri??? ternyata kuasa allah yg saudara sembah itu terbatas.. bagi kami org kristian mengimani bahawa allah itu mahakuasa.Dia x prlukan apapun benda utk mbantunya dlm karya penciptaannya.. 
NizamPablo : Ianya bukan terbatas. Tetapi itu ketetapan Fitrah yg telah ditetapkan. Allah maha Mengetahui mengenai ciptaanNya. Yg dibincangkan sekarang ialah mengenai bumi dan tidak perkara lain. Mengapa org kristian suka keluar dari topik perbincangan? Yg dibincangkan ialah mengenai bumi tempat yg kamu tinggal skarang spt yg dijelaskan dengan salah & mengelirukan dalam Kitab Kejadian Bible kamu. Apakah Tuhan dalam Bible kamu tidak tahu apa yg diciptakannya? 
NizamPablo : Jika bumi yg dibincangkan, semua fakta mengenai bumi haruslah tepat dan semestinya bertepatan dengan fakta-fakta pengetahuan Sains. Islam tiada masalah dgnnya, hanya Bible kamu yg sangat mengelirukan dan memuatkan fakta2 yg sangat bertentangan dgn sains. 
flaneldez : surah al baqarah ayat ke 29 dan bandingkan dgn surah an naazi aat ayat ke 27-30!! di quran pun terdapat fakta yang bertentangan dgn sains, tetapi kamu nampak contradiction di agama lain ya?? lebih baik kamu mai join saya jadi atheist, apa kata kamu?? hahahaha!! 
NizamPablo : ianya sudah pun dijawab dalam komen2 sebelum ini. Tiada masalah apapun dgn ayat tersebut kecuali ianya bermasalah bg yg tiada pengetahun sains dan Al Qur'an. 

guchibear : apakah allah harus memikirkan apa yg akn difikirkan oleh manusia pada masa akan datang sebelum memulakan penciptaannya???bukankah kita la yg harus memikirkan dan mengambil suatu pandangan dari sudut pandangan allah itu sendiri bagaimana ia memulakan penciptaannya??? dan apa yg dikatakan oleh para saintis itu belum menjadi fakta 100% kerana ssetgh saintis mempunyai pendpt yg berbeza2 so masih belum dapat dibuktikan scara nyata.. 
NizamPablo : Allah itu Tuhan Yang Maha Menegetahui. Sains itu merupakan usaha manusia utk memahami ciptaanNya. Tiada saintis yg menolak fakta menyatakan bahawa siang dan malam itu disebabkan oleh putaran bumi dan wujudnya matahari. Yg menafikan fakta ini cuma Bible. Apakah Tuhan kamu dlm Bible tidak tahu apa yg diciptakannya? Ini belum saya teruskan dgn ayat2 genesis 1 yg lain. pastinya akan mengusutkan lagi pemikiran saudara jika saya teruskan berhujah mngenai kitab kejadian. 
flaneldez : bible ditulis lebih awal dari Quran, pada masa manusia masih jauh ketinggalan dalam dunia sains, jadi untuk memahamkan manusia zaman batu ttg dunia ghaib, maka tuhan terpaksa gunakan bahasa yang mudah difahami pada masa itu. Tuhan kalau guna bahasa saintifik dgn tepat sekali, orang zaman dahulu pasti tidak memahaminya, macam buku kanak2 tadika, ada gambar singa duk senyum, gajah boleh terbang. Takkan kamu nak membantah bahawa buku itu adlah salah dari segi saintifik?? 
NizamPablo : mengapa Al Qur'an tidak mmengandungi kesalahan sedemikian rupa.. sedangkan Al Qur'an di turunkan ditengah2 bangsa jahiliah yg tidak tahu apa-apa? Mengapa harus tuhan menggunakan bahasa mudah yg mengarut sebelum ini? apakah dia tidak tahu manusia itu akan maju dlm pemikiran? tuhan jenis apakah yg tidak mengetahui hala tuju semua ciptaannya? Hairan ya... itu belum dihujahkan ayat2 seterusnya dlm kitab genesis tersebut. 
flaneldez : sekarang hang ni yang mebuktikan bahawa tidak berapa tahu ttg kitab sendiri!! kamu ingat Quran tak mempunyai sebarang contradiction? lagipun Quran nampak saja tebal, tetapi isi kamdungannya sedikit saja, asyik duk berulang benda yang sama beribu kali dan tidak ada cerita yang complete dan asyik duk lompat lompat!! memanglah kurang contradiction berbanding Bible!! 
NizamPablo : apa masalahnya flaneldez? ayat berulang2 itu tidak membawa maksud ianya mengandungi contradiction. Apakah kamu gagal dalam tatabahasa? Al Qur'an tiada contradiction di dalamnya dan setiap hujah yg dibawakan kamu sblum ini sudahpun dipatahkan. Mana dia contradiction yg wujud. Sudah 2 bulan kamu meracau di sini, satu contradiction AlQur'an pun tak dapat kamu buktikan. 
flaneldez : apakah tuhan kamu tidak sedar bahawa perkahwinan Muhammad dgn kanak2 9 tahun akan menjejaskan imejnya?? 
NizamPablo : Tiada masalah sebenarnya dgn perkahwinan itu. Ia hanya bermasalah bg mereka yg tiada pengetahuan sains. Allah juga mnceritakn ujian trhadap keperibadian Rasulullah s.a.w. yg akan dilakukan oleh golongan spt kamu dizaman ini nanti. Ianya disebut dlm surah AlMuzammil. Bagaimana pula dgn perkahwinan Isaac & rebekah yg berusia 3 tahun dlm Bible? Apakah tuhan atau pun anak tuhan kamu tak tahu mengenai polemik yg boleh ditimbulkan olehnya? 
guchibear : sudah tentu allah tau apa yg diciptakannya..kekeliruan saudara sama sprti "mana yg lebih dahulu telur atau itik??".
so adakah mereka memahami ciptaan allah itu?? klu iya nampaknya mereka sama tahap pemikiran dgn allah.."maha" allah itu xda gunanya lagi kerana manusia mampu menjangkau fikiran allah..nampaknya semua kajian saintis itu ttg penciptaan adalah fakta seratus peratus..

NizamPablo : Dlm Islam tiada kekliruan mengenai 'mana yg lebih dahulu telur atau itik?'. 
Islam mnyatakn bahawa setiap makhluk yg dijadikn Allah brpasangan. Utk telur itu wujud, maka ia memerlukan campuran dua air benih dari jantan dan betina. maka yg wujud dahulu ialah Itik jantan & Betina. Itulah masalah kamu org2 Kristian. Kami tiada masalah kekeliruan spt kamu. Tiada gunanya beretorik utk mempertahankan perkara yg silap dlm Bible. Yg salah tetap salah. Allah Maha Mengetahui, ttp Bible kamu menghinakanNya. 
(Update 18 Ogos 2010 : Apa yang saya nyatakan kepada dua flaneldez dan guchibear itu, akhirnya dibuktikan melalui keratan akhbar yang memaparkan berita bahawa saintis Britain mengesahkan Ayam terlebih dulu wujud sebelum telurnya. Klik sini untuk membacanya)
flaneldez : kalau bible menghina tuhan dengan fakta sains yang tak tepat, begitu juga dgn Quran yang
memberikan gambaran bahawa Tuhan itu seorang yang terlampau sensitif, angkuh, bodoh dan liar!! 
NizamPablo : berikan bukti... spt biasa, ini hanya retorik dari flaneldez si kristian murtad yg mengaku dirinya pakar Bible, tetapi hakikatnya tidak tahu apa2 pun.. tengok saja semua dialognya di sini. Bila dipatahkan hujahnya, jadilah dia seperti org yg meracau2.. hahahha.. bawalah bukti.. jgn mengarut di sini.. dah.. pergi main jauh-jauh.. saya hanya mahu berdebat dgn org yg berhemah dan tahu adab berdebat.. 
flaneldez : baca keterangan al Taubah ayat ke 34 dan 35 bahawa tuhan akan ambil emas dan hancurkannya seterusnya sumbat dalam lubang jubur seseorang yang gagal membayar zakat!! bila saya membaca keterangan ini kepada paderi, mereka pun ketawa samapai sakit perut!! ternyata kamu mempotraitkan tuhan itu macam orang yang bodoh!! 
NizamPablo : hahaha.. Apa kamu & paderi kamu golongan yg suka ketawakan diri sendiri. Ayat At Taubah 34 & 35 itu menceritakan mengenai kamu dan paderi2 kamu. Ia menceritakan mengenai golongan2 paderi dan rabbi yg menyalahgunakan kuasa dan menipu org ramai macam flaneldez utk kpentingan kewangan mereka serta menjauhkn flaneldez & manusia yg semacamnya dari jln yg benar. hahaha. gelakkn diri sendiri nampak.. tahniah! saya amat terhibur dgn gelagat slapstik kamu dan paderi2 kamu.. masuklah raja lawak musim ke 3 ...
guchibear : namun apa pun yg saudara katakan megenai bible itu x akn melemahkan iman saya,kerana dgn iman saya diselamatkan..baca roma3:1-31..baca spi habis ya??thanks atas perhatian saudara.. 
flaneldez : bagus guchibear!! kita tahu umat islam ni banggang, tapi apa nak buat!! dari kecil mereka dah kena brainwash sekarang nak kelentong kononya sudah baca segala buku suci didunia dan cakap islam sajalah yang benar sedangkan saya pun baca quran dan mendapati ia penuh kebodohan, kebencian dan sumpahan!! patutlah islam ini agama pengganas!! 
antumakan : jangan cakap islam agama pengganas lihat sendiri laaa israel n US tu kite nak kata apa cik flaneldez
guchibear : klu benar mazhab islam itu berpegang kpd ajaran yg sama kenapa ada peperangan sesama islam yg berlaku dinegara2 lain??maaf klu myinggung..nmun komentar ni x la ptg sgt.. 
NizamPablo : begitu juga dgn Kristian.. pergaduhan itu tidak memerlukan apa jua mazhab utk mencetuskannya.. tgk saja di Ireland dimana Roman Katolik berperang dengan Protestant sampai berbunuh2.. begitu juga dengan alam haiwan.. haiwan yg tiada agama juga bergaduh sesama sendiri.. jadi hujah anda ini tidak boleh dipakai.. 
flaneldez : haiwan pun ada gaduhlah banggang,tapi tak ada yang menjadi pejuang berani mati!! mana ada pejuang berani mati kristian? hindu? buddha? yang hanya ada pejuang berani mati islam!! lepas bom dan bunuh beribu ribu nyawa yang tak berdosa kamu laung Allahwakbar!! mana ada agama yang begini terkutuk? fikir tengok, agama yang aman itu setakat bibir sahaja!! dimana saja negara islam sempadannya bermasalah, temasuk malaysia!! 
NizamPablo : sekali lg si murtadin Kristian flanaldez ini mmbuat lawak.
Bukankah kamikaze itu beragama buddha & shinto, LTTE itu beragama Hindu,MPLA & IRA = Kristian, Adolf Hitler = Roman Katolik.
cari saja video mereka di youtube ini dan tgklah sendiri. malulah sikit flaneldez. Mengapa kamu suka merepek flaneldez? jgn malukn diri sendiri. 

flaneldez : itulah aku cakap kamu ni tidak membaca keterangan aku dgn jelas!! bagaikan orang bodoh!! IQ banyak renadah!! Kamikaza, Hitler, IRA, LTTE tidak melakukan keganasan dgn menggunakan agama sebagai perisai!! ada faham!! mereka tak laung Allawakbar macam Alqaeda!! ada nampak perbezaan tak banggang?? 
NizamPablo : apakah kamu buta sejarah flaneldez? kaji balik sejarah penubuhan dan motif2 perjuangan mereka semua. semuanya penggnas dalam agama masing2.. lain kali time sejarah jgn ponteng kelas. 
alfaqir23 : la..mana2 aku pg,ada je mamat flaneldez ni cari gadoh dgn org Islam..dh la 2..ko debate dgn aku pn xlps lg,xpyh la ko debate dgn org2 yg lbh brpngetahuan mcm saudara Nizam aku ni..eh,ye ke xde pejuang mati agama kristian?hehe..lawak2..emm, crusaders 2 maksud apa flaneldez woi?semua nabi2 dr kalangan yahudi?Nabi Adam bkn yahudi..Nabi Idris bkn yahudi..Nabi dr bani israel brmula dr Nabi Yaakob ayah kpd Nabi Yusuf..apa ra..sirah ko truk betul..hehe..eh,ko prcaya plak ada nya Nabi2 ye?pelik2.. 
NizamPablo : TQ alfaqir23.. flaneldez ni mmg suka mmbuat lawak slapstik terhadap diri sendiri.. apa yg sedara kata tu benar.. yahudi bermulanya dgn bani Yaakob descendant Isaac.. selalulah ke sini utk berhibur dgn telatah dan lawak jenaka fleneldez.. 
NizamPablo : haha. flaneldez si murtadin Kristian masih lg ingin berhujah setelah menjadi murtad krn x dpt mnjawab soalan saya sebelum ini. Anda boleh perhatikn semua hujah2nya yg merepek & x berasas yg telah dipatahkan sebelum ini. Agak menghairankn bila dia menganggap dirinya sbg pakar Bible, tetapi sebenarnya tidak tahu apa pun. Jika anda ingin terus merepek & meracau disini. dipersilakan. yg penting kamu sudah pun mengaku kamu murtad dari Kristian & menjadi Atheist yg mana mmbawa maksud kamu kalah disini 
flaneldez : hujah yang telah dipatahkan adalah anggapan kamu seorang saja, tetapi kamu hanya melarikan dari hujah saya!! kamu yang sekarang ini sudah kalah dengan asyik duk cakap kamu menang, kamu menang!! macam kanak kanak!! 
NizamPablo : itu ayat2 yg dimulakn oleh kamu.. hahah.. terlupa atau buat lupa boy? 
NizamPablo : tiada masalah guchibear. Anda di sini sbg tetamu, jadi saya cuma melayan semua pertanyaan dan hujah saudara dgn cara terbaik krn saudara ingin membuat perbandingan. Tiada paksaan dlm beragama. Anda boleh kekal dlm agama anda selama mana anda mahu. Kami bukannya ditugaskan utk menarik convert, ttp tugas kami hanya utk menyampaikn. Hanya Allah berhak memberikan hidayah kpd siapa yg Dia mahu. Sesungguhnya kebenaran itu ibarat pelita bagi matahati yg kusut. Anda sentiasa dialu-alukan disini.. tq 
Dialog ini masih lagi berlangsung di akaun youtube tersebut dengan ramai pula sahabat Muslim masuk membantu. Tapi harapan saya, kita jaga tingkah laku kita sebagai Muslim supaya tidak berkelakuan seperti flaneldez ini.. InsyaAllah....Saya akan updatekan sedikit demi sedikit nanti..

ke bahagian 3.. klik sini

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.

eNovel dari Muhammad Ibn 'Az pemilik blog satuhala... Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...

Dapatkan juga CD-ROM kitab-kitab agama dunia untuk di buat kajian dan perbandingan... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...(stok adalah terhad)

Berminat.. Sebarkan Supaya Manfaatnya Lebih Meluas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email