Thursday, April 3, 2008

Khalwat : Bukan Islam Juga Harus Di Hukum!

oleh Muhammad Ibn 'Az

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, selawat dalam bagi baginda Rasulullah s.a.w. serta ahlul baitnya. Assalamualaikum warahmatullah dan selamat sejahtera kepada semua. Posting kali ini sekadar ingin berkongsi berta baik dengan semua sahabat di sini mengenai satu cadangan baru yang dikemukakan pihak IKIM (Institut Kefahaman Islam Malaysia) dan Jabatan Perundangan Syariah Malaysia.

Cadangan yang dibuat ialah untuk mengenakan hukuman berat terhadap perlakuan jenayah syariah termasuk kes khalwat, pelacuran, mabuk, judi dan sebagainya. Menurut Hakim Mahkamah Rayuan Syariah, Datuk Mohd Asri Abdullah, cadangan itu telah di buat dalam satu draf resolusi semasa berlangsungnya seminar berkenaan Perundangan Syariah dua hari yang di anjurkan pihak IKIM (Institut Kefahaman Islam Malaysia) dan Jabatan Perundangan Syariah Malaysia.

Antara cadangan yang dikemukakan ialah untuk turut sama mengheret mana-mana orang bukan Islam yang terlibat dalam kes-kes khalwat dengan mana-mana pasangan mereka yang beragama Islam. Saya pasti, ramai antara kita yang sudah lama tertunggu-tunggu cadangan seperti ini dikemukakan. Adalah tidak adil sekiranya hanya mana-mana pihak yang beragama Islam dihukum apabila melakukan kesalahan sedangkan mereka yang jelas bersubahat dan mendorong orang Islam terbabit melanggar undang-undang dibiarkan terlepas dan bermaharajalela tanpa dikenakan apa-apa tindakan.

Saya juga sangat berharap agar cadangan ini yang akan dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara, turut sama memasukkan serta dapat menyabitkan mana-mana pihak bukan Islam yang menggajikan GRO-GRO Islam, tukang-tukang urut wanita Islam serta mana-mana pihak yang bersubahat serta menggalakkan mana-mana orang Islam untuk melanggar undang-undang syariah, turut sama diheret dan dihukum dalam mana-mana mahkamah (dalam kes ini, tentulah mahkamah sivil), dan tidak hanya tertumpu kepada kes-kes khalwat.

Cadangan yang dikemukan untuk memberikan hukuman yang lebih berat termasuk meningkatkan jumlah hukuman rotan sangat saya persetujui. Jika anda biasa membaca tabloid Bahasa Melayu, kebanyakan dari kes-kes khalwat dan GRO-GRO Islam yang ditangkap, merupakan kes-kes yang berulang. Hukuman denda tidak langsung memberikan kesan kepada mereka kerana mereka ini 'dibela' oleh pihak-pihak tertentu (terutamanya yang bukan Islam)yang akan membantu mereka menjelaskan denda yang dikenakan. Akhirnya , undang-undang Syariah negara seakan-akan boleh diperkotak-katikkan oleh mereka yang mempunyai kemampuan kewangan dan anti Islam.

Keratan akhbar berkenaan perkara ini seperti di bawah. Harapan saya, ianya dapat dilaksanakan segera bagi menegakkan keadilan dalam menuju jalan yang diredhai Allah.


© March 2008 Muhammad Ibn 'Az. Hakcipta terpelihara.

Perhatian... Kepada pembaca yang berminat untuk menyalin artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini ke mana-mana blog-blog atau email bagi tujuan perkongsian ilmu dan dakwah dan bukan bagi tujuan komersil, anda dibenarkan untuk berbuat demikian dan pihak kami berharap agar pihak anda dapat menyatakan dengan jelas www.satuhala.blogspot.com sebagai sumber artikel-artikel ini diambil. Semua artikel dalam blog ini merupakan hasil karya Muhammad Ibn 'Az. Semoga semua ilmu yang dikongsi akan memberi manfaat kepada semua. Semua artikel hasil karya Muhammad Ibn 'Az didalam blog ini ini dilindungi dibawah Akta Hakcipta 1987. Semua penulisan di dalam blog ini ditulis dan digarapkan bagi tujuan membantu semua orang Islam dan pihak-pihak yang mahu memahami Islam menangkis fitnah, propaganda, polemik yang cuba ditimbulkan serta bagi membantu menyedarkan muslim tentang apa sahaja perkara yang sedang berlaku disekeliling mereka. Jika terdapat rakan-rakan pengunjung yang bukan Islam mendapati isikandungan penulisan di dalam blog ini tidak selari dengan apa yang difahami mereka di dalam agama mereka, mereka bolehlah membuat kajian dan penelitian sendiri, termasuk mendapatkan rujukan dari pihak yang professional dan pakar di dalam bidang mereka bagi mendapat satu kepastian jelas untuk membantu mereka membuat penilaian. Setiap manusia diberikan kebebasan untuk memilih apa yang betul dan benar untuk menjadi pegangan hidup mereka. Jadi, carilah kebenaran dengan membuat kajian, penelitian dan siasatan sendiri supaya dapat membantu anda mencapai satu keputusan yang tidak dipaksakan oleh mana-mana manusia untuk anda mengikutinya. Setiap jalan yang dipilih adalah atas keputusan anda setelah penilaian dan kajian memberikan satu bentuk kepuasan kepada akal fikiran anda sebagai manusia di dalam mencari kebenaran. Blog ini dan segala isikandungannya adalah untuk Muslim. Sebagai penulis blog ini, saya sudah mengambil segala langkah mengikut kemampuan, pengetahuan serta keupayaan saya untuk memastikan setiap penulisan di dalam blog ini keseluruhan strukturnya memaparkan isikandungan yang benar. Tetapi saya ingin menegaskan kepada semua pengunjung supaya semua isikandungan blog ini ditelitikan, diperiksa dan dikaji terlebih dahulu sebelum membuat sebarang keputusan untuk menggunakannya dan mempercayainya. Semua pengunjung dinasihatkan untuk mencari kebenaran melalui penelitian, kajian, pemeriksaan dan kepastian sendiri. Jadikan ini sebagai satu budaya. Sebagai manusia, kesilapan boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa. Sekiranya ada kesilapan, saya memohon jutaan maaf dan harap dapat maklumkan supaya dapat diperbetulkan. Terima kasih atas kunjungan anda.

eNovel dari Muhammad Ibn 'Az pemilik blog satuhala... Syahadah : Dialog Dengan Gadis Melayu Atheist... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...

Dapatkan juga CD-ROM kitab-kitab agama dunia untuk di buat kajian dan perbandingan... untuk mendapatkannya, klik banner di bawah...(stok adalah terhad)

1 comments:

I hope this actions could be done sooner and they would expedite the approval for this issue to protect muslims in malaysia from being exploited.
 

Berminat.. Sebarkan Supaya Manfaatnya Lebih Meluas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email